Please turn the device into
portrait mode
https://6d65647061726b.ultracdn.net/en
Find a doctor Make an appointment Find a service

Cancer ovarian avansat operat cu succes datorită colaborării echipelor mixte

Oncology
11 Feb, 2022

Fiecare caz oncologic este unul individual, iar tactica de tratament este una personalizată pentru fiecare pacient aparte. Lucrul în echipe mixte de specialiști oferă șanse sporite de supravieţuire. Un exemplu în acest sens este colaborarea dintre ginecologi oncologi, endovasculari, proctologi și uroligi în tratamentul tumorilor ginecologice extinse.

Tehnici personalizate care ofe siguranța intervențiilor oncologice

Cancerul ovarian avansat este o patologie complicată, care solicită mai întâi un tratament chimioterapic de câteva ședințe, apoi chirurgia citoreductivă, completat, până la urmă, de alte ședințe de chimioterapie, în total 6-8 proceduri de tratament chimioterapic.

Este și cazul pacientei Paduraru Maria, ce s-a adresat la Centrul Oncologic MedPark cu următoarele acuze: astenie, vertije, creștere vădită a abomenului în volum, însosiță de senzația de distensie a abdomenului din cauza lichidului liber din burtă – ascitei.

Pe parcursul primei adresări, pacientei i s-a efectuat tomogrofia bilanț oncologic: a bazinului mic, cavității abdominale, cutiei toracice, depistandu-se: formațiuni de volum la nivelul anexelor uterine, lichid intraabdominal în cantitate mare și ganglioni linmfatici măriți până la 8 mm. Astfel, a fost stabilit diagnosticul clinic – carcinomatoza peritonială, ceea ce înseamnă răspândirea celulelor canceroase în interiorul cavității abdominale, în special în peritoneu, membrana care acoperă cavitatea abdominală.

Pacienții care suferă de cancere în principal de origine abdominală, cum ar fi cancerul ovarian sunt expusi riscului de a dezvolta metastaze peritoneale.

Diagnosticul a fost confirmat prin laparoscopie și biopsie a tumorii – celule canceroase. În cadrul comisiei multidisciplinare Tumor Board s-a recomandat efectuarea a 3-4 ședințe de chimioterapie și reevaluarea cazului pentru aprecierea posibilității efectuării unei operații de interval – citoreducția tumorii, adică înlăturarea a cât mai multe mase tumorale. Așadar, pacienta a efectuat 4 cicluri de tratament sistemic conform schemei de tratament (Paclitaxel/Carboplatin AUC 6 D1,Q21 perioada 26/10.2021-28/12/2021).

Cu efect destul de bun. Screening oncopelvin de evaluare a constatat: comparativ cu examenul CT precedent – dinamica este pozitivă. Rezonanța magnetică de evaluare a constatat: comparativ cu investigația precedentă – răspuns parțial, 3 leziuni țintă (noduli solide în componența conglomeratului ovarian +canceromatoza) – diminuarea cu 55%, 40% și 70%. Diminuarea dimensiunilor conglomeratului, transformarea lui subtotală fibro-chistică, diminuarea ascitei. Astef, pacienta este supusă unei interventii citoreductive: histerectomie totală, anexectomie bilaterală, omentectomie supra și infracolică, limfadenectomie pelvină și paraaortală (au fost înlăturați 66 ganglioni limfatici), rezecția rectosigmei în bloc cu uterul și aplicarea stomei contranaturii.

Riscul major a fost legat de lezarea vaselor sanguine ale bazinului mic, aortei abdominale, venei cave inferioare, lezarea vezicii urinare şi a ureterelor, a intestinului, s.a. Rezultatul intervenţiei chirurgicale a fost cel scontat: înlăturarea patologiei oncologice şi aprecierea intraoperator a absenţei tumorii macroscopice restante. Este de menționat, de asemenea, şi complexitatea actului anesteziologic în acest caz care a fost efectuat de către Ion Taburceanu – medic anesteziolog.

În cazul cancerelor ginecologice avansate, este importantă implicarea chirurgilor vasculari, a chirurgilor proctologi și urologi în tratamentul chirurgical.

Aceste tipuri de intervenţii chirurgicale sunt efectuate de echipe mixte de specialişti: ginecologi oncologi, proctologi, uroligi, angiochirurgi, e.t.c. Executarea lor necesită prezența specialiştilor calificaţi în domeniul oncologiei şi o dotare cu utilaj şi echipament medical performante, care într-un final, permit înlăturarea tumorilor şi ofera o şansă sporită de supravieţuire.

În continuare pacienta va necesita administrarea chimioterapiei în corespundere cu tipul histologic al tumorii.

Lilian Guțu, chirurg ginecolog-oncolog: Nu toate cazurile complicate pot fi operate. Asta este cert. Dar, de multe ori, am putut efectua aici, la MedPark, operaţii unor paciente cu patologie foarte complexe, având colegi experimentaţi şi instrumente foarte bune.”

De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:

  • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
  • Singura instituție medicală care lucrează exclusiv în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
  • Prima instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
  • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.