Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Piciorul diabetic, de la primele semne la tratament

Chirurgie endovasculară
05 mart., 2021

În lume, milioane de oameni suferă de diabet și cu fiecare an numărul lor crește îngrijorător. Diabetul este o boală cronică în care nivelul glucozei din sânge crește peste normal. Afecțiunea se declanșează atunci când în organism se dereglează cantitatea de insulină secretată (hormon ce participă la micșorarea concentrației glucozei din sânge) sau când celulele periferice nu răspund la acțiunea insulinei.

Cel mai grav este că diabetul poate afecta funcționarea diferitor organe, cu apariția unor complicații grave, invaliditate sau se poate solda inclusiv cu moartea. Printre cele mai grave complicații ale diabetului zaharat se numără și piciorul diabetic, având un impact negativ asupra calității vieții, dar și asupra sănătății.

Ce înseamnă și de ce apare piciorul diabetic?

Piciorul diabetic este o infecție, ulcerație sau distrugere a țesuturilor piciorului, asociată cu neuropatie și/sau boală arterială periferică la nivelul membrelor inferioare.

Principalele cauze ale ulcerațiilor apărute la nivelul picioarelor includ neuropatia diabetică și boala arterială periferică. Aceste afecțiuni duc la pierderea sensibilității la nivelul extremităților și îngreunează circulația sangvină. Astfel, pacientul nu sesizează o rană aparent banală, cum ar fi o tăietură. Bacteriile se pot acumula în zona afectată, iar circulația deficitară împiedică vindecarea acesteia.

Neuropatia diabetică se manifestă prin scăderea sensibilității, amorțeală, dureri, contracții ale mușchilor, piele uscată și predispusă leziunilor, deformările articulațiilor (ex: degete în formă de „ciocan” sau în formă de „gheare”), osteoartropatia neuropatică sau piciorul Charcot – o afecțiune care constă în distrugerea progresivă a oaselor, articulațiilor și țesuturilor moi, de cele mai multe ori de la nivelul gleznei.

Boala arterială periferică, la rândul său, se manifestă prin dureri în mușchii gambei, mai ales la mers. Aceasta se explică prin faptul că în timpul mersului mușchii au nevoie de mai mult oxigen, iar vasele închise nu asigură transportarea acestuia și apare durerea. În cazurile mai grave persoana este nevoită să se oprească din cauza durerii după câțiva metri parcurși (claudicație intermitentă / șchiopătat. Alte simptome includ picioarele reci, subțierea și uscarea pielii, culoarea palidă a pielii, înroșirea pielii dependentă de poziția piciorului, puls slab la arterele piciorului, acest fapt fiind observat cu ușurință de către podolog şi angiochirurg.

Piciorul diabetic – cum îl recunoaștem?

Diabetul zaharat predispune la infecție prin slaba capacitate de apărare a organismului, în condițiile în care glucoza este un mediu favorabil de dezvoltare pentru microbi. Orice infecție a piciorului se poate asocia cu risc foarte mare de complicații, putându-se ajunge la amputație. La persoanele care suferă de diabet, piciorul diabetic se poate manifesta prin:

  • calusuri (hiperkeratoza sau bătături) – o porțiune îngroșata a pielii care devine dura și se poate crăpa transformându-se în ulcerație (rană deschisă);
  • unghii încarnate;
  • ulcerații (leziuni deschise);
  • răni infectate cu miros neobișnuit;
  • fisuri (crăpături) în pielea piciorului;
  • umflarea și înroșirea piciorului ;
  • vezicule apărute din cauza purtării unei încălțăminte neadecvate care indică zone de presiune ridicată fie pe suprafața plantei, fie pe fața laterala sau dorsală;
  • deformarea piciorului.
Metode de diagnostic

Pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului sunt necesare:

  • anamneza bolii și examenul fizic amănunțit;
  • teste de laborator;
  • radiografia la nivelul picioarelor;
  • examen bacteriologic a eliminărilor din  plagă;
  • ecografia Doppler sau angiograma arterelor membrelor inferioare.

Tratamentul piciorului diabetic

Tratamentul piciorului diabetic depinde în mare măsură de evoluția afecțiunii.

Dacă există apare o rană deschisă medicul va îndepărta chirurgical țesutul afectat și va drena colecția de puroi. De asemenea, se vor recomanda diverse antibiotice pentru prevenirea extinderii  infecției, anticoagulante și antiplachetare, unguente și geluri cu diverse substanțe active.

Dacă infecția este severă și nu răspunde la tratamentul cu antibiotice este foarte posibil ca medicul să ia în considerare amputarea zonei afectate, pentru a preveni extinderea infecției și instalarea sepsisului.

În boala arterială periferică, care reprezintă îngustarea arterelor periferice, care transportă sângele oxigenat și substanțele nutritive de la inimă către restul organismului, se va opta pentru bypass arterial sau terapie endovasculară pentru restabilirea circulației la nivelul membrului inferior afectat.

Cum poate fi prevenit piciorul diabetic?

În majoritatea cazurilor este posibilă prevenția, dar este ușor și complicat în acelaşi timp. Toate recomandările sunt simple și accesibile, dar este dificil deoarece acestea trebuie respectate zilnic. Adoptând aceste măsuri în majoritatea cazurilor se poate evita formarea ulcerelor, infecțiilor şi gangrenei.

Pentru a păstra picioarele sănătoase este necesară:

  • inspecția zilnică a picioarelor, la nevoie folosind o oglindă sau ajutați de o altă persoană;
  • spălarea zilnică și cu atenție a picioarelor, ștergerea cu grijă a picioarelor pentru ca spațiul interdigital să nu rămână umed, ceea ce ar favoriza apariția unei micoze (ciuperci);
  • utilizarea de creme hidratante pentru îngrijirea picioarelor în caz când pielea uscată pentru prevenirea apariției de fisuri care se pot ușor suprainfecta;
  • unghiile trebuie tăiate drept și nu foarte scurt;
  • utilizarea încălțămintei comode pentru a nu produce puncte de presiune sau eroziune, pantofii noi se vor purta progresiv, pentru acomodare și se va evita mersul desculț sau doar în ciorapi;
  • utilizarea ciorapilor din bumbac, care absorb transpirația, lasă piciorul să se aerisească și nu întrețin umezeala;
  • în caz de apariția a senzațiilor  de picioare reci nu se va recurge la modalităţi de încălzire cu obiecte calde (sticle, cărămizi etc) deoarece pacientul diabetic nu simte temperaturile mai ridicate și apare riscul unor arsuri;
  • când se depistează diferite leziuni (ulcerații, roșeață, vezicule, fisuri), deformări, hemoragii sau atrofii la nivelul musculaturii picioarelor, pacientul se va adresa imediat unui medic.
Suport complet pentru pacienții cu picior diabetic

Abordarea pacientului cu picior diabetic începe și are loc concomitent cu managementul diabetului și afecțiunilor conexe. Spitalul Internațional Medpark dispune de toate componentele necesare pentru oferierea suportului deplin pacienților cu diabet și picior diabetic:

  • Echipă multidisciplinară de medici endocrinologi specializați în diabetologie, care colaborează cu medicii cardiologi, neurologi, chirurgi și medici din alte specialități pentru realizarea tratamentelor;
  • Departament imagistic și laborator clinic performant pentru efectuarea investigațiilor necesare aprecierii volumului de tratament, în special chirurgical;
  • Infrastructură chirurgicală modernă;
  • Respectarea celor mai stricte standarde și norme antiseptice;
  • Cei mai calificați specialiști din țară în tratamentul piciorului diabetic, în frunte cu Dr. Eduard Bernaz – fondatorul serviciului național de picior diabetic.
Pentru a programa o consultație contactează-ne la tel. 022 40 00 40, disponibil 24/7.
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă