Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Despre mamoplastie, Angelina Jolie şi arta în medicină

Chirurgie estetică, plastică şi reparatorie
06 aug., 2015

Chirurgul plastician din cadrul Spitalului Internaţional Medpark, dr. Ercan Karacaoglu, vine în Moldova pentru câteva zile, o dată în lună. În acest scurt timp, el reuşeşete să facă mai frumoşi zeci de oameni, petrece sute de consultaţii şi îi ajunge timp chiar să dea interviu. Cu câteva ore înainte de zborul acasă, mi-a povestit multe lucruri interesante despre una din cele mai populare operaţii plastice – operaţie de mărire a sânilor.

– Ercan, spuneţi-mi vă rog, câte operaţii plastice aţi făcut astăzi?
– Cinci

– Cîte din ele au fost de succes?
– Toate, absolut toate.

– În opinia dumnevoastră, cum se determină succesul unei operaţii?
– În chirurgia plastică, există câteva obiective de bază, realizarea cărora semnifică un adevărat succes. Dar există şi o caracteristică mai specială, chirurgia plastică – este o artă. Iar noi, chirurgii – artiști, care în timpul operației trebuie să nu uităm de proporțiile armonioase ale corpului şi feţei. Adăugăm la toate acestea şi așteptările pacienților, care întotdeauna îşi doresc mai mult decât ceea ce este posibil. Dacă reuşim să găsim echilibrul între toate acestea – operaţia a fost un adevărat succes.

= Cândva aţi spus că chirurgia plastică –reprezintă o combinaţie între medicină şi artă. Este ceea ce predaţi şi studenţilor dumneavoastră?
– Absolut! Noi, chirurgii plasticieni, suntem angajați în arta medicinei.

– Să ne întoarcem la subiectul nostru – chirurgia sânilor. Este adevărat, ca după operaţie practic nu ramân cicatrici?
– Aproape, de obicei dimensiunea cicatricii este de 3 cm, şi fiţi de acord – este foarte mică. În unele cazuri, facem incizia în jurul mamelonului sau în zona axilară, în acele locuri unde suturile sunt mai puţin vizibile.

– Aţi avut cazuri când aţi fost nevoit să descurajaţi pacientul de la operaţie?
– Chiar astăzi am avut un astfel de caz. Este o problemă mai specială, aproximativ 10% dintre pacienţi trebuie descurajaţi de la efectuarea operaţiei plastice. Unii consideră că acesta este nasul care o să le stea bine, neţinând cont de faptul că nasul modificat este în totală discordanţă cu trăsăturile feţei. Este important să înţelegeţi, nu facem copia unei feţe celebre de pe o fotografie. În general, pacienţii ce vin cu fotografii – sunt cei mai periculoşi pacienţi. Noi creăm o frumuseţea naturală, şi nicidecum una artficială, pentru că frumuseţea artificială nu este întotdeauna cu adevărat frumoasă.

– Se spune că operaţiile plastice crează dependenţă şi după prima încercare, este dificil de oprit.
– Şi da, şi nu. Dfepinde de persoană. Ca să aduc un exemplu, nu poţi să îţi măreşti sânii o dată la trei luni. Efectul lucrului meu persistă ani, uneori o viaţă întreagă. Este normal să îţi doreşti să fii mai frumoasă, să tinzi spre perfecţiune. În special pentru femei.

– Ercan, în popor se spune că una dintre cele mai populare metode de mărire a sânilor este de a consuma varză şi a administra vitamine. Dumneavostră aţi întâlnit metode mai abusrde decât acestea?
– (Zâmbeşte). Atunci când o persoană vine pentru prima dată, interesată să cunoască dacă există metode alternative de mărire a sânilor, fără a recurge la mamoplastie. Eu, desigur, le explic că nu există şi nici nu vor exista.

– Atunci când pacientul vine pentru prima dată la dumneavostră la Medpark, care este primul lucru pe care il spuneţi?
– Discutăm detaliile tehnice ale operaţiei, cât timp implantul se va afla în organism, cât durează reabilitarea. Împreună cu pacientul, încercăm să găsim soluţia ideală. Mai mult de atât, discutăm mărimea, forma, locaţia implantului, cum va arăta decolteul după operaţie.

– Dumneavoastră desenaţi potenţialul rezultat?
– Desigur, este foarte important. În cazul operaţiei de mărire a sânilor, întrebarea de bază – care o sa fie marimea finală a bustului. Astfel, avem fotografii ale pacienţilor înainte şi după operaţie, care arătăm, discutăm şi ulterior alegem varianta potrivită.

– Aţi putea, vă rog, să imi arătaţi implantul, din ce este confecţionat?
– Este cea mai frecventă întrebare în practica mea (zâmbind, demonstrează implantul). Implantul este din silicon, aşa tip de implanturi se folosesc din anul 1962, 5 milioane de femei îl folosesc, acum imaginaţi-vă cifra totală. Acest tip de implant nu are nici un efect asupra dezvoltării cancerului mamar, este cel mai sigur material la ziua de azi, este produs în Statele Unite, de unde şi îl procurăm pentru pacienţii Medpark.

– Credeţi că în viitor ar putea apărea un material mai sofisticat şi mai bun?
– Desigur, timpul nu stă în loc. Consider, că într-o zi va fi posibilă utilizarea celulelor stem pentru operaţile de mamoplastie, din care vom putea creşte ţesut, compatibil cu ţesutul mamar al femeii, şi respectiv eligibil pentru implantare. De asemenea, mi-aş dori să apară metode mai eficiente de protecţie şi luptă împotriva cancerului de sân.

– Cu siguranţă aţi auzit despre istoria Angelinei Jolie, care a suferit mastectomie dublă pentru a se proteja de cancerul de sân. Poate ar trebui să implementăm o astfel de politică şi în Republica Moldova?
– Ceea ce a făcut Angelina, merită tot respectul nostru. Foarte bine că a povestit istoria sa întregii lumi. Cu privire la tehnica dată, practic acest lucru de mulţi ani, însă am propria mea tehnică, mult mai eficientă.Chiar astăzi vorbeam cu pacienta mea, care a suferit mastectomie dublă. Atunci când a venit la mine pentru prima dată, plângea de disperare. Nicio o clinică din Moldova nu a putut găsi o soluţie pentru ea, decât înlăturarea ambilor sâni, ţinând cont de faptul ca are peste 40 ani şi exista riscul apariţiei cancerului de sân. Însă noi, la Medpark i-am redat sânii frumoşi, acum se simte o femeie fericită şi frumoasă. Şi cel mai important, sigur şi fără nici un fel de complicaţii.

– Este necesar de făcut o mamografie înainte de operaţia de mărire a sânilor?
– Nu neapărat. Mamografia se recomandă femeilor cu vârsta peste 40 ani şi în cazul în care cineva din rude a suferit sau suferă de cancer de sân.

– Atunci cînd finisaţi operaţia, la Medpark, care este reacţia pacientului?
– Depinde de ceea ce a cerut pacientul înainte de operaţie. Dacă iniţial, avea mărimea sânilor unu, iar noi am ajuns la mărimea trei, desigur că acest lucru se observă. Spre exemplu, trecerea de la mărimea doi la mărimea trei, este mai puţin notabilă. Cea mai bună reacţie o au prietenii şi rudele pacientei, care mereu sunt bucuroşi şi plăcut surprinşi şi tind să mulţumească echipei Medpark pentru rezultatul obţinut. Mai mult de atât, pacienţii şi vizitatorii acestora sunt foarte mulţumiţi de condiţiile de spitalizare oferite de Medpark. Este foarte important să te afli într-o atmosferă plăcută şi grijulie după operaţie.

– Ercan, în timpul unei consultaţii, puteţi determina din prima dacă sânii sunt naturali sau nu?
– În 99% din cazuri, da. Se întâmplă să pară foarte naturali, da ceva nu este bine. Este suficient să îi ating şi totul devine clar.

– Este adevărat că sânii, prin natură, nu sunt simetrici?
– Adevărat în majoritatea cazurilor. În 25% din cazuri, diferenţa e semnificativă, iar la 5% din femei, diferenţa e foarte mare. Apropo, la Medpark petrecem operaţii de corecţie a asimetriei sânilor, de orice complexitate.

– Ercan, în final aş vrea să vă întreb trei lucruri personale. Numiţi-mi trei reguli pentru un mod de viaţă sănătos?
– Nu folosiţi ceea ce nu este natural, mai ales în cazul când nu există această necesitate. Respectaţi regimul de: muncă, odihnă, somn, alimentaţie etc. Şi încercaţi să păstraţi mereu picioarele calde.

– Ce înseamnă pentru dumneavoatră o femeie frumoasă?
– Acea cu proporţii armonioase ale corpului şi feţei. Se referă şi la bărbaţi.

= Dacă nu aţi fi fost chirurg, cine aţi fi dorit?
– (După o lungă tăcere) Este o întrebare dificilă pentru mine, o să mă gândesc şi o să vă răspund neapărat.

dr. Ercan KARACAOGLU,

chirurg- plastician

(publicat 2013)

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă