Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Întrebări frecvente despre operația de cataractă

Chirurgie oftalmologică
22 apr, 2021

Cataracta, o afecțiune oculară frecventă care presupune opacitatea apărută în cristalinul ochiului, unul dintre componentele transparente ale aparatului ocular. Funcția acestuia este de a transmite și concentra razele de lumină pe retină, iar în caz de cataractă devine treptat mai puțin transparent. Deși cataracta progresează încet, de regulă ambii ochi ajung să fie afectați, drept urmare survine dispariția parțială sau totală a imaginii.

În ciuda eforturilor considerabile făcute în cercetare, nu există niciun tratament medicamentos care să prevină sau să vindece cataracta, iată de ce singurul tratament definitiv rămâne cel chirurgical.

Ce trebuie să știm despre acest tratament chirurgical aflăm de la medicul chirurg-oftalmolog, Vera Chiriac care va răspunde la cele mai frecvente întrebări adresate de către pacienți.

Când este timpul să recurgem la o intervenție chirurgicală?

Dacă vederea se deteriorează și începe să vă deranjeze așa încât nu reușiți să faceți lucruri cotidiene, ar trebui să vă gândiți deja la operație. Doar pacientul împreună cu medicul oftalmolog poate lua o decizie.

Ce se întâmplă în timpul intervenției chirurgicale?

Intervenția de facoemulsificare constă în extragerea conținutului cristalinului opac și înlocuirea lui cu o lentilă artificială – cristalin artificial. Înainte de operație, este necesar să faceți o examinare a ochilor, pentru a măsura puterea dioptrică a cristalinului intraocular artificial, care vă va îmbunătăți în mod optim vederea.

Operația se efectuează sub anestezie locală, numai cu utilizarea picăturilor anestetice, fără injecții, iar pacientul revine acasă în aceeași zi sau în ziua următoare. Intervenția este foarte rapidă – aproximativ 15-20 de minute, nedureroasă, eficientă și cu risc intraoperator și postoperator scăzut.

Microchirurgia se efectuează printr-o incizie mai mică de 2,7 mm. În așa fel, cristalinul natural este îndepărtat și implantat unul artificial.

Sunt mai multe tipuri de cristaline artificiale:

  • monofocale – calculate pentru vederea maximă la distanță, postoperator pacientul folosește ochelari pentru lectură
  • multifocale – pacientul are vedere clară în depărtare, la distanță medie și pentru lectura
  • cristaline care pot diminua sau compensa astigmatismul corneean

Metodele chirurgicale moderne de tratament pentru cataractă asigură vindecarea rapidă postoperatorie și îmbunătățirea rapidă a vederii.

Cât timp durează spitalizarea și recuperarea?

La Medpark operația se desfășoară cu spitalizare de o singură zi.

Operația de cataractă nu limitează în niciun fel viața pacientului. Este recomandat să evitați activitatea fizică, să stați într-o cameră prăfuită și să nu mergeți la piscină sau la saună. Toate celelalte activități legate de viața de zi cu zi sunt permise și nu amenință sănătatea.

Se simte cristalinul intraocular artificial în ochi?

Lentila intraoculară artificială va deveni parte a ochiului pacientului și nu va fi simțită deloc.

Ce determină calitatea vederii după operația de cataractă?

Vederea după operație depinde de starea inițială a ochiului. Există boli și afecțiuni care reduc pronosticul: glaucom, diabet zaharat, distrofie retiniană, opacități corneene, miopie ridicată. Dar asta nu înseamnă că în astfel de cazuri nu este necesară efectuarea operației. O cataractă nu trebuie lăsată niciodată. Perimetria statică, ultrasonografia și examinarea fundului ochiului pot ajuta la determinarea pronosticului. Toate aceste metode sunt utilizate în timpul examinării de diagnostic înainte de operație. Discutăm în prealabil un eventual rezultat al operației cu pacientul.

În cât timp după operație pacientul poate renunța la ochelari și în ce măsură se va îmbunătăți vederea?

Vederea se îmbunătățește deja după câteva ore de la operație și în termen de la două până la trei săptămâni, vederea ascuțită va fi complet stabilizată.
Scopul operației este vederea clară în depărtare, la distanță medie și aproape atunci când citești fără ochelari (în cazul unui cristalin multifocal) și folosind ochelarii (în cazul unui cristalin monofocal). Vederea va deveni mai contrastantă, culorile vor fi mai aprinse, la fel se va îmbunătăți și viziunea în întuneric și noaptea.

Îmbunătățirea vederii după operație va rămâne pentru totdeauna?

Chirurgia cataractei garantează un rezultat permanent și definitiv.