Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Netratate, traumatismele oculare se pot solda chiar și cu pierderea vederii

Chirurgie oftalmologică
06 aug, 2020

În categoria urgențelor oftalmologice se înscriu toate traumatismele oculare, inclusiv cele care vizează pleoapa, arcada osoasă și nu doar. Evaluarea acestora trebuie efectuată imediat, în caz contrar, consecințele nu vor întârzia să apară.

Incidența traumatismelor oculare

De cele mai dese ori, accidentele care pot provoca traumatise se produc în condiții casnice sau la locul de muncă și se sfârșesc cu eroziuni corneene, plăgi conjuntivale, corneene sau corpi străini intracorneeni, metalici sau nemetalici cum este plasticul, sticla. Și dacă în cazul unor leziuni se aplică un tratament ambulatoriu, atunci în alte situații este nevoie de o examinare minuțioasă însoțită de o intervenție chirurgicală de urgență.

Aproximativ 1 din 20 de consulturi oftalmologice sunt efectuate pentru a depista și trata un traumatism ocular.

Simptomele care indică necesitatea consulta un doctor sunt:

  • durere oculară,
  • senzaţie de arsură,
  • ochi înroşit,
  • disconfort local intens,
  • striaţii sangvinolente la nivelul sclerei,
  • senzaţie de corp străin intraocular,
  • fotofobie – sensibilitate mare la lumină,
  • scăderea acuităţii vizuale.

Acestea sunt cele mai comune semne a unui traumatism ocular, dar trebuie de luat în calcul și alte simptome care diferă în funcție de tipul particular al leziunii.

Traumatismele și consecințele acestora

Atunci când vorbim despre traumatisme putem enumera contuziile globului ocular, plăgi tăiate, înțepate, rupte, zdrobirea globului ocular sau tot felul de arsuri chimice și termice. Severitatea consecințelor diferă de la caz la caz.

  1. Corpi străini

Corpii străini proiectaţi în ochi, după natura şi mărimea lor, se pot opri la nivelul conjunctivei, la nivelul corneei (structură transparentă ce formează partea anterioară a tunicii externe a globului ocular), sclera sau pot pătrunde în interiorul globului ocular sau în orbită.

Prezenţa corpilor străini conjunctivali se manifestă prin jenă, mâncărime, arsură sau durere, acuze pe care bolnavul le localizează de obicei sub pleoapa superioară şi semne reacţionale: hiperemie şi câteodată secreţie, iar uneori chiar fotofobie cu închiderea reflexă a pleoapelor. După întoarcerea pleoapei superioare, corpul străin poate fi observat cu uşurinţă şi extras cu un tampon de vată. După extragere, senzaţia de corp străin poate persista ceva timp.

Corpii străini corneeni determină apariţia unei senzaţii de dureri, de nisip în ochi, scăderea acuităţii vizuale şi apariţia fotofobiei, pe fondul hiperlăcrimaţiei. Corneea este o structură a globului ocular bogat inervată, care asigură transmisia luminii, deci are funcţie optică. Corpul străin poate fi observat la suprafaţa corneei la examinarea cu biomicroscopul. În cazul în care vorbim despre un corp străin metalic, apare un inel de rugină în jurul acestuia care poate complica afecţiunea şi care necesită la rândul lui, îndepărtarea cu minuţiozitate şi tratament de specialitate.

Complicaţiile care se pot produce din cauza neprezentării imediate la medic sunt: reacţie inflamatorie (infiltrat cornean) care se manifestă cu opacifierea corneei şi scăderea vederii, reacţii iridociliare şi suprainfectarea leziunii – formarea ulcerului corneean.

Corpii străini intraoculari se asociază cu plăgi oculare penetrante, însoţite de distrucţii oculare grave, inflamaţii şi infecţii oculare, soldate de cele mai multe ori cu leziuni oculare permanente. Necesită extracţie de urgenţă, iar salvarea globului ocular este posibilă dacă acest corp străin este scos în primele 8-12 ore de la traumatism de catre medicul oftalmolog în sala de operaţie.

2. Contuziile oculare produc frecvent eroziuni corneene, echimoze sau hematoame palpebrale şi hemoragii subconjunctivale, care se vindecă de obicei fără sechele, dar pot cauza şi afecţiuni mai serioase, precum hifema (prezenţa sângelui în camera anterioară), hemoftalm (prezenta singelui in corpul vitros), rupturi ale irisului, cataracta posttraumatică, subluxarea sau luxarea cristalinului; în cazuri extreme pot determina chiar ruptura de glob ocular, a coroidei sau retinei – decolare de retina posttraumatica, neuropatie optică posttraumatică sau fracturi la nivelul pereţilor orbitei.

Riscul de cataractă posttraumatică este cu atât mai mare în caz de traumatisme perforante, în care un corp străin pătrunde în ochi. Acesta poate sparge capsula cristalinului, astfel că în interiorul capsulei pătrunde lichidul intraocular – adică umoarea apoasă, şi astfel cristalinul îşi pierde transparenţa, devine alb, intumescent și necesită tratament operator de urgență – înlăturarea cataractei posttraumatice.

3. Traumatismele penetrante. Acestea determină întreruperea integrităţii structurilor afectate – plăgi palpebrale, corneene, sclero-corneene, conjunctivale etc., care pot fi tăiate sau înţepate şi, de multe ori, se însoţesc de prezenţa corpilor străini intraoculari sau extraoculari. Înainte de începerea tratamentului este foarte importantă confirmarea sau infirmarea existenţei corpilor străini intra sau extraocular. Astfel, se va efectua radiografie de orbită sau CT (niciodată RMN în cazul corpilor străini metalici), eventual ecografie oculo-orbitară.

4. Arsurile se pot produce prin mai multe mecanisme: chimice, atunci când doverse substanţe intră în contact cu ochiul, termice, atunci când pătrund diverse lichide fierbinţi, vapori, flăcări, electrice – sudură fără mască de protecţie şi cu ultraviolete. Arsurile cu substanţe alcaline cum este soda caustică, var, amoniac sunt cele mai severe şi de două ori mai frecvente decât cele cu acizi (acid sulfuric din bateria de maşină, acid acetic). Sunt atât de severe pentru că au o mare penetrabilitate şi pot induce leziuni profunde şi severe ale conjunctivei, corneei şi structurilor adiacente.

Complicaţiile care pot apărea după arsurile netratate sau tratate târziu pot fi dintre cele mai severe și se pot solda chiar cu pierderea vederii a ochiului afectat.

Tratament

Tratamentul traumatismului ocular este strict individual și variază în funcție de caz.

NB! Respectarea regulilor de siguranța și folosirea ecranelor de protecție, ochelarilor și nu doar, reduce traumatismul ocular.

Pentru o programare la medic oftalmolog Medpark, apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).