Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Tot ce trebuie să știi despre diferite tipuri de ecografii

Ecografie
02 nov, 2017

Ecografia este o metodă de diagnosticare prin ultrasunete, care este lipsită de invazivitate și radiație ionizată și poate fi efectuată în mod repetat, la necesitate.

Tipuri de ecografie:

Ecocardiografia – tehnică imagistică cu ultrasunete, destinată explorării inimii. Aceasta permite evaluarea structurii și funcției cordului, precum și depistarea bolilor cardiace. Nu necesită pregătire prealabilă.

Ecografia articulațiilor – Această metodă de investigare face posibilă identificarea patologiilor articulațiilor șoldului la copii din primul an de viață. Efectuarea la timp a ultrasunetului articulațiilor șoldului va permite identificarea problemei, începerea tratamentul în etapele incipiente ale bolii – și obținerea celor mai bune rezultate cu confort maxim pentru mama și copil. Această investigație este recomandată în primele 2-3 luni de viață, cu o monitorizare dinamică ulterioară la necesitate. Această metodă de examinare ecografică face posibilă detectarea prezenței nucleelor de osificare, care apar la vârsta de 3-6 luni. Absența nucleului de osificare în 6 luni și peste – este o încălcare a formării osoase. Această informație extrem de importantă îi permite pediatrilor și neonatologilor să aleagă tactica potrivită de tratament și să monitorizeze dezvoltarea copilului. Investigarea altor articulații, cum ar fi genunchiul, umărul, cotul, încheietura mâinii și articulațiile mâinii, glezna și piciorul, se realizează atât la adulți, cât și la copii. Metoda de investigare este foarte informativă, cu posibilitatea de a efectua teste funcționale, permite evidențierea modificărilor inflamatorii, metabolice, de vârstă, posttraumatice.

Ecografia cordului fătului – metodă de diagnostic care permite evaluarea structurii și funcției cordului, cu scopul de a depista anomaliile ce pot fi extrem de importante pentru sănătatea fătului. Nu necesită pregătire prealabilă, iar termenul minim pentru efectuare este de 21-22 săptămâni de sarcină.

Ecografia duplex a vaselor brahiocefalice (extracraniene)

Avantajul acestei ecografii este combinația dintre ecografia bidimensională, cu aspect spectral a fluxului sangvin și ecografia doppler color. Această metodă diagnosticarea în timp real a stării vasului sangvin și perețiilor lui, depistarea plăcilor ateromatoase și evaluarea hemodinamicii fluxului sangvin. Astfel avem posibilitatea să alegem tactica de tratament ulterioară conservativă sau chirurgicală. Nu necesită pregătire prealabilă.

Ecografia glandei tiroide (doppler color)

Această investigație ne permite să evaluăm mărimea, structura, prezența nodulilor și tumorilor glandei tiroide, stării glandei paratiroidiene, evaluarea adenopatiilor regionale. De asemenea, include evaluarea desenului vascular. Nu necesită pregătire prealabilă.

Notă: La Medpark se utilizează clasificarea THIRADS a nodulilor tiroidieni, care stabilește necesitatea efectuării puncției nodulilor glandei tiroide.

Ecografia glandei mamare (2D în scară gri + duplex vascular)

Se utilizează pentru investigarea structurii și desenului vascular al glandei mamare, pentru depistarea caracterului formațiunilor nodulare conform clasificării BI-RADS, confirmarea datelor clinice și mamografice. Nu necesită pregătire prealabilă.

Ecografia organelor abdominale (organe abdominale + rinichi)

Ecografia organelor abdominale permite determinarea dimensiunilor și structurii organelor interne (ficatului, pancreasului, vezicei biliare, splinei și rinichilor), pentru evidențierea și depistarea unor modificări sau patologii. Se efectuează pe nemâncate sau peste 3-4 ore după masă. Dacă investigația include și ecografia transabdominală a organelor bazinului mic, atunci aceasta cuprinde și investigarea vezicii urinare și a prostatei la bărbați, iar la femei – a vezicii urinare, uterului și ovarelor. Vezica urinară trebuie să fie plină. Ecografia organelor bazinului mic la femei se poate realiza și transvaginal, oferind o informație mai detaliată și mai exactă despre organele genitale interne. Această metodă nu necesită pregătire prealabilă.

Ecografia țesuturilor moi

Examinarea ecografică a țesuturilor moi este una dintre metodele cele mai informative pentru diagnosticarea diferitelor formațiuni patologice sau tumorale pe corp, cum ar fi hemangioamele, lipoamele, precum și traumele, și procesele inflamatorii. Acest tip de scanare cu ultrasunete este folosit pentru a verifica starea de sănătate a gâtului, feței, abdomenului și a altor părți ale corpului. Deasemenea cu ajutorul acestei investigații se efectuează evaluarea: stratului cutanat și subcutanat, țesutului adipos, ganglionilor limfatici superficiali, herniilor inghinale și femurale, mușchilor, permițându-ne să evaluăm structuri ce se află la o adâncime de până la 4-5 cm. Această metodă permite examinarea țesuturilor traumate. Nu necesită pregătire.

Ecografia duplex a sistemului portal

Este o metodă de bază pentru diagnosticarea hipertensiunei portale. Ne permite să evaluăm starea și hemodinamica venei portei și ramificaților ei, a venei splenice, cât și dimensiunile ficatului și splinei și evalurea șunturilor porto-cave. De asemenea, permite depistarea lichidului liber în cavitatea abdominală. Investigația se efectuează obligatoriu pe nemâncate și necesită pregătire specială: timp de 1-2 zile se administrează medicamente ce diminuează balonarile și medicaminte ce conțin fermente. Este necesar de exclus din alimentație produsele ce provoacă balonări așa ca: fructele și legume crude, varza, fasolea, apa carbogazoasă.

Ecografia duplex a vaselor (brahiocefalice, arterelor și venelor mâinilor și picioarelor, abdomenului) este o examinare imagistică care determină starea vaselor sangvine – lumenului și pereților lor și apreciază aspectul spectral a fluxului sangvin.

  • Zonele examinate se acoperă cu un gel conductor, iar sonda se deplasează în exterior pe traseul vaselor sangvine – la nivelul picioarelor, abdomenului, mâinilor, gâtului.

  • Examinarea nu necesită nicio pregătire dacă este efectuată la vasele membrelor superioare, inferioare sau brahiocefalice.

  • Pentru ecografia duplex în zona abdominală se ţine regim (fără lapte, boboase, legume și fructe crude), timp de câteva zile înainte de investigație pentru evitarea gazelor intestinale. Pentru unii pacienții este necesar de administrat medicamente ce diminuează balonările și medicamente ce conțin fermente.

  • Medicul oferă rezultatul după finisarea examinării. Contraindicaţii nu există.

Investigațiile ecografice în sarcină

Screening-ul prenatal în sarcină este o evaluare a sarcinii prin teste ecografice și biochimice ale sângelui pentru depistarea anomaliilor fetale și patologiilor cromozomiale.

În trimestrul I de sarcină ecografia se efectuează la 11-13 saptamâni și 5 zile amenoree (se evaluează lungimea cranio-caudală, translucența nucală, oasele nazale, evaluarea Doppler a ductului venos, vezica urinară, ecogenitatea intestinală și altele) și screening-ul biochimic reprezentat de dublul test (prin care se măsoară valorile unor proteine de sarcină PAPP-A și FREE BHCG în sângele matern). Aceste valori corelate cu translucența nucală și cu factorii materni pot depista până la 95 % din cazurile cu Sindrom Down.
În trimestrul II de sarcină se efectuează screening ecografic și screening biochimic, reprezentat de Triplu Test: test de sânge, care măsoară valorile alfa-fetoproteinei, estriolului neconjugat și BHCG în sângele matern în perioada de 15-21 săptămâni (optim 16-17 săptămâni de sarcină). Nivelurile acestor elemente pot depista sindromul Down în 60-70 % din cazuri și defectele de tub neural. Ecografia screening în trimestrul II (18-22 săptămâni de sarcină) depistează malformațiile fetale, dimensiunile fătului, starea placentei, lichidului amniotic.
În trimestrul III de sarcină (28-32 săptămâni de sarcină) ecografia se efectuează pentru evaluarea lichidului amniotic, stării placentei, malformațiilor fetale, dimensiunile fătului, stării funcționale a fătului.