Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

GHIDUL GRAVIDEI. SĂPTĂMÂNA 01-12 DE SARCINĂ

Evidența și monitorizarea sarcinii
05 apr, 2017
Felicitări, dragă viitoare mămică, ai aflat că vei avea un copil. Te așteaptă una din cele mai frumoase perioade din viața oricărei mame!

Confirmarea sarcinii poate fi făcută doar printr-un test de sânge (Beta HCG) dacă ai o reținere de menstruație de cel puțin două săptămâni + o ecografie transvaginală, ambele investigații le poți face în cadrul Medpark.

Ce trebuie să faci în această perioadă:
  • Consultația unui medic ginecolog pentru confirmarea sarcinii
  • Consultația medicului de familie pentru luarea la evidenţă (începând cu săptămâna 10 de sarcină)
  • Analize de laborator indicate de medicul de familie conform standardelor naționale în vigoare de monitorizare și evidenţă a sarcinii
  • Screening-ul prenatal (ecografia la 12 săptămâni de sarcină)

Dr. Irina Erhan, medic de familie Medpark recomandă:

“Orice gravidă trebuie să se pună la evidența unui medic de familie. La Medpark poți să-ți monitorizezi sarcina conform standardelor naționale în vigoare, cu emiterea fișei individuale a gravidei și a carnetului perinatal și eliberarea certificatelor de concediu medical și maternitate.”

De ce sunt importante ANALIZELE DE LABORATOR indicate în sarcină ?
  • Glucoza serică – se recomandă testarea zahărului în sânge pentru a exclude astfel apariția diabetului gestațional – o afecțiune destul de frecvent întâlnită la gravide. Diabetul gestațional este o boală metabolică în care se pot evidenția valori crescute a glicemiei la gravida anterior sănătoasă.
  • TSH (Hormon de stimulare tiroidiană) – Glanda tiroidă are un rol esențial în evoluția normală a sarcinii, însă nu și atunci când secretă niveluri anormale de hormoni. Dereglările hormonale ale tiroidei au efecte negative în sarcină afectând sistemul nervos central și creierul fătului, prin urmare monitorizarea acestora cu ajutorul testului TSH este esențială pe toată perioada sarcinii.
  • Dublu test – Dublul test este o analiză pentru gravide în primul trimestru de sarcină. Numită și screening prenatal de trimestrul I, această metoda de investigare ajută la depistarea celor mai grave și periculoase afecțiuni și malformații congenitale ale fătului (test recomandat de medicul ginecolog)
  • Titru de anticorpi la Rh negativ – unul dintre primele teste care se efectuează încă de la începutul sarcinii este determinarea grupei și Rh-ului sangvin. Prezența factorului D (Rhesus) la nivelul hematiei atestă calitatea Rh-pozitivă a acesteia. În cazul în care Rh-ul mamei este negativ și cel al tatălui este pozitiv, există o șansă destul de mare ca produsul de concepție să aibă Rh-pozitiv, adică incompatibil cu al mamei.
9 luni de grijă și protecție. Pentru că meriți tot ce e mai bun!

Informațiile suplimentare le găsești ușor la:

Call-centru: suna la orice oră la (+373) 22 40 00 40
Recepția spitalului: vei primi răspuns direct la orice întrebare
Paginile dedicate pe Facebook: Maternitatea Medpark sau Medpark International Hospital
Pagina site: Centrul Planificarea și Sănătatea Familiei