Fă o programare

Există speranță după sarcina biochimică?

Jurnalul sănătății
25 feb., 2020

[:ro]Așteptarea unui rezultat de sarcină pozitiv după un tratament FIV este foarte tensionantă. Dacă încercați să concepeți de ceva timp, sunteți cunoscută cu anxietatea ce rezultă din așteptarea grea și dorința puternică de a auzi în final cuvintele, "Felicitări, sunteți însărcinată!" Dar, pentru unele femei, faptul că ele află că sunt însărcinate nu este suficient. Dacă faceți parte din numărul de femei care au avut cel puțin o dată o sarcină biochimică, veți fi sceptică și veți ezita să sperați că totul va fi bine, când aflați că testul este pozitiv.[:]

Ce este exact o sarcină biochimică și care este șansa pe viitor să duceți o sarcină până la final?

Unele persoane cred greșit că o sarcină biochimică este un rezultat fals pozitiv și că femeia, de fapt, nu a conceput, adică nu este gravidă. Nu este deloc așa. O sarcină biochimică este o sarcină pe cât se poate de reală unde implantarea embrionului a avut loc cu certitudine, dar care evoluează în avort spontan precoce în primele 2-3 săptămâni de concepere.

La un stadiu atât de precoce, sarcina este confirmată doar prin un nivel ridicat de HCG și de obicei nu este vizibilă la examen ecografic. După 4 săptămâni, sacul gestațional poate fi vizualizat la ecografie și sarcina devine o sarcină „clinică.”

Cauzele posibile a sarcinii biochimice

Sarcinile biochimice sunt destul de frecvente și constituie 50-70% din numărul de avorturi spontane. A fost estimat că până la 30-50% din femei au avut experiența cel puțin a unei sarcini biochimice de-a lungul anilor reproductivi.

Cercetările au demonstrat că cauzele principale a sarcinii biochimice sunt anomaliile genetice ale embrionului. În timpul dezvoltării embrionului, celulele se divid și se multiplică, migrația cromozomilor poate fi anormală și poate cauza  embrioni abnormali genetic.

Pierderile timpurii, ca sarcinile biochimice, de obicei, semnifica că abnormalitățile embrionului erau atât de severe ca să se autorepare și să continuie creșterea. Eliminarea timpurie a unui embrion abnormal este modul prin care natura se asigură de nașterea unui copil nesănătos.

Există speranță după o sarcină biochimică?

Pentru femeile care trec un tratament de fertilitate prin procedura FIV, obținerea unei sarcini biochimice după atâtea eforturi depuse poate cauza o dezamăgire imensă. Totuși, puteți privi partea plină a paharului în locul părții goale. Faptul că ați rămas însărcinată semnifică că embrionul a fost capabil să se implanteze în uterul Dvs. și sarcina este posibilă.

Faptul ca s-a produs o sarcină biochimică este ca o lumină la capătul tunelului și vă dă speranță în cazul unui viitor tratament. O sarcină biochimică este o evidență clară că uterul a fost receptiv față de embrion, că embrionul a atins stadiul final de dezvoltare pentru implantare și implantarea a avut loc.

Din păcate, multe femei care au experiența unei sarcini biochimice după un tratament de fertilitate aleg să nu mai încerce, abandonează tratamentul, mai ales după procedura FIV. Dar studiile au demonstrat că femeile care au perseverență și nu se dau bătute după experiența unei sarcini biochimice, au o șansa mai mare să aibă un copil, decât femeile care nu au avut un test pozitiv de sarcină.

Ce să facem după mai multe pierderi de sarcină?

Deși, fizic e posibil să concepeți cel putin peste 2 săptămâni după o pierdere, ați putea să nu fiți încă emoțional pregătită. Dvs. și partenerul dvs. puteți avea nevoie de ceva timp să vă ajutați reciproc, să vă reveniți emoțional. Este ușor să vă acuzați singur pe dvs. pentru pierderea suferită, dar e important să realizați că nu ați făcut nimic greșit și a fost natura cea care a decis dacă sarcina va fi una viabilă sau nu.

Dacă ați suferit multiple pierderi de sarcină, medicul dvs. posibil vă va indica câteva analize să găsească posibilele cauze.

Investigațiile pentru pierderile recurente de sarcină pot include:

  • Testări cromosomiale – cariotipul ambilor parteneri
  • Teste hormonale – hormonii tiroidieni și prolactina
  • Panela pentru trombofilie
  • Ultrasonografia – pentru depistarea anomaliilor uterine și nodulilor miomatoși
  • Histerosalpingografia – pentru depistarea anomaliilor cavității uterine care pot cauza pierderile de sarcină (noduli fibromatoși, polipi, sinehii)

Dacă aceste testări nu pot depista o cauza de ce continuați să pierdeți sarcini, cauzele sunt direct legate de abnormalitățile genetice ale embrionilor. Noutățile bune sunt că majoritatea femeilor cu sarcini biochimice ajung în final la nașterea unui copil sănătos.

Consultația la medicul reproductolog este GRATUITĂ. Pentru o programare apelați (+373) 22-40-00-40, disponibil 24/24.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă