Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Investigații de bază ale infertilității

Fertilizare in vitro
23 sep, 2015
Prima consultație și examinarea

Pentru cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate, prima întâlnire cu medicul ginecolog se desfășoară într-un mediu cât se poate de confortabil. La această ședință sunt colectate informații despre durata infertilității, teste și tratamente anterioare, precum și despre sarcini anterioare, dacă au existat. Sunt investigate: iregularitatea ciclului menstrual, afecțiuni și operații chirurgicale anterioare. Ovarele și uterul sunt examinate cu ajutorul ultrasonografiei. Problemele depistate sunt înregistrate și în funcție de ele este planificat tratamentul.

Obezitatea la femei poate cauza cicluri menstruale neregulate și probleme de ovulație. Dacă există probleme, cum ar fi durerea în timpul actului sexual, creșterea excesivă a părului pe corp, secreția de lapte din glandele mamare, diabetul zaharat, precum și probleme ale glandei tiroide, acestea sunt, de asemenea, înregistrate în dosarul pacientului. Aceste condiții sunt simptome ale unor afecțiuni și pot influența tratamentul.

La femeile care fumează scade semnificativ fertilitatea și crește rata avorturilor spontane. Prin urmare, ele trebuie să se lase de fumat. Relația dintre consumul de alcool și infertilitate, însă, nu este certă. Cu toate acestea, cuplurile care intenționează să conceapă trebuie să reducă consumul de alcool sau să renunțe la el, deoarece alcoolul are efecte dăunătoare în timpul sarcinii.

Investigațiile de diagnosticare a infertilității la femei

Evaluarea infertilității la femei este indicată dacă femeia nu a devenit însărcinată după ce a avut timp de 12 luni acte sexuale regulate și neprotejate. O evaluare mai precoce (la șase luni) este indicată femeilor de peste 35 de ani sau care au:

 • Istoric de cicluri menstruale neregulate (cu intervale de peste 35 de zile sau lipsa menstruațiilor)
 • Probleme cunoscute sau suspectate ale uterului , trompelor uterine, sau alte probleme în cavitatea abdominală (cum ar fi endometrioza sau aderente)
 • Probleme cunoscute sau suspectate ale fertilității bărbatului

Orice evaluare pentru infertilitate trebuie să fie făcută într-un mod focalizat și cost-efectiv pentru a găsi toți factorii relevanți, și trebuie să includă atât bărbatul, cât și femeia. Mai întâi trebuie să fie efectuate metodele cel mai puțin invazive, care pot detecta cele mai comune cauze de infertilitate. Viteza și amploarea evaluării trebuie să ia în considerare preferințele cuplului, vârsta femeii, durata infertilității, și caracteristicile unice ale istoricului medical și ale examenului fizic.

Următoarele teste pot fi recomandate ca parte a evaluării infertilității dumneavoastră:
 • Spermograma partenerului: Deși analiza lichidului seminal este obținută de la partenerul bărbat, ea este o parte esențială a evaluării infertilității. Analiza materialului seminal trebuie să furnizeze informații cu privire la numărul, mișcarea, și forma spermatozoizilor. O analiză a materialului seminal este necesară chiar dacă partenerul de sex masculin e tatăl unui copil.
 • Histerosalpingograma (HSG): Aceasta este o procedură cu raze X pentru a vedea dacă trompele uterine sunt permeabile și dacă forma cavității uterine este normală. Un cateter este introdus în canalul colului uterin prin vagin. Un lichid care conține iod (substanță de contrast) se injectează prin cateter. Substanța de contrast umple uterul și pătrunde în trompele uterine, subliniind lungimea trompelor, se scurge din extremitățile acestora dacă sunt permeabile.
 • Ultrasonografia transvaginală: O probă de ecografie e plasată în vagin și permite clinicianului să verifice uterul și ovarele pentru anomalii, cum ar fi fibroamele și chisturile ovariene.
 • Testarea rezervei ovariene: Atunci când efectuează testarea rezervei ovariene a femeii, medicul încearcă să prezică dacă ea poate produce un oocit sau câteva oocite de bună calitate și cât de bine ovarele ei răspund la semnalele hormonale din creierul ei. Testul cel mai frecvent efectuat pentru a evalua rezerva ovariană este un test de sânge pentru hormonul foliculostimulant (FSH), în ziua 3 a ciclului . În afară de nivelul de FSH, medicul dumneavoastră vă poate recomanda alte teste de sânge, cum ar fi estradiolul, hormonul antimüllerian (AMH), și / sau Inhibin-B, precum și o ecografie transvaginală pentru a număra foliculii antrali (numărul de foliculi văzuți la începutul ciclului menstrual).

Testarea rezervei ovariene este mai importantă la femeile cu un risc mai mare de a avea o rezervă ovariana redusă, care:

 • au vârsta de peste 35 de ani;
 • au antecedente familiale de menopauză precoce;
 • au un singur ovar;
 • au antecedente de intervenții chirurgicale ovariene , chimioterapie, radioterapie în regiunea pelvisului;
 • au infertilitate inexplicabilă;
 • au demonstrat un răspuns slab la stimularea ovariană cu gonadotropină.
Alte teste:
 • Hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) și prolactina sunt utile pentru a identifica tulburări tiroidiene și hiperprolactinemia, care pot provoca probleme de fertilitate, tulburări menstruale, avorturi spontane repetate. La femeile care sunt considerate că ar avea o creștere a hirsutismului (inclusiv părul de pe față și / sau pe piept sau abdomen), teste de sânge pentru sulfat dehidroepiandrosteron (DHEAS), 17-α hidroxiprogesteron, și testosteronul total trebuie să fie luate în considerare . Nivelul progesteronului din sânge, măsurat în a doua jumătate a ciclului menstrual poate ajuta documentarea ovulației.
 • Hormonul iuteinizant (LH) urinar: “kituri pentru prezicerea ovulației” indică prezența de LH in urină și poate detecta o creștere a acestui hormon care se produce cu una sau două zile înainte de ovulație. În contrast cu nivelurile de progesteron sanguine, testele de LH urinar pot prezice ovulația înainte de producerea ei. Testarea LH Urinar ajută la definirea timpului cu cea mai ridicată fertilitate: ziua vârfului maxim de LH și următoarele două zile. Cu toate acestea, aceste teste pot fi costisitoare și trebuie să fie utilizate numai de către femeile cu cicluri menstruale, care sunt în mod constant de 25-35 de zile lungime.
 • Histeroscopia: Este o procedura chirurgicală, în care un instrument asemănător cu telescopul luminat (histeroscopul) este trecut prin colul uterin pentru a vizualiza interiorul uterului. Histeroscopia poate ajuta la diagnosticarea și tratarea anomaliilor din interiorul cavității uterine, cum ar fi polipii, fibroamele, și adeziunile (țesutul cicatricial).
 • Laparoscopia: Este o procedura chirurgicală, în care un instrument asemănător cu telescopul luminat (laparoscopul) se introduce prin peretele abdominal în cavitatea pelvină. Laparoscopia este utilă la evaluarea cavității pelvine pentru endometrioză, aderențe pelvine și alte anomalii. Laparoscopia nu este o opțiune de primă linie în evaluarea unei paciente. Din cauza costurilor sale ridicate și a riscurilor chirurgicale potențiale, aceasta poate fi recomandată în funcție de rezultatele altor teste și de anamneza femeii, cum ar fi prezența durerii pelvine și a operațiilor anterioare.
Pentru cele mai bune rezultate, evaluarea infertilității trebuie să fie bazată pe circumstanțele specifice individuale a fiecărei femei.
Testarea diagnostică pentru infertilitatea masculină

Când cuplul nu poate concepe un copil, există o șansă de 50 la sută ca bărbatul să sufere de o problemă. El ar putea să:

 • producă prea puțini spermatozoizi pentru a fertiliza ovulul
 • producă spermatozoizi, care nu sunt conturați în mod corespunzător sau care nu se mișcă așa cum ar trebui
  aibă un blocaj in tractul său reproductiv, care împiedică ieșirea spermatozoizilor.
Dacă aveți o problemă de fertilitate, medicul dumneavoastră va lua istoria completă și va efectua examenul fizic, precum și mai multe teste pentru a afla cauza infertilității dumneavoastră.

Spermograma

Spermograma este cel mai probabil primul test pe care vi se va cere să-l efectuați. Sperma este lichidul care se eliberează atunci când bărbatul are orgasm. Sperma conține lichide care trebuie să hrănească și să protejeze spermatozoizii. Vi se va cere să furnizați o probă de spermă prin masturbare, într-un recipient de sticlă steril. În cazul în care masturbarea nu este acceptabilă din punct de vedere cultural, medicul dumneavoastră vă poate oferi un prezervativ special pentru a colecta sperma în timpul actului sexual.

Analiza materialului seminal oferă multe informații cu privire la cantitatea și calitatea atât a materialului seminal, cât și a spermatozoizilor pe care le conține.

Unii parametri care sunt evaluați:

 • Cantitatea de material seminal produs de bărbat (volum)
 • Numărul total al spermatozoizilor în proba de spermă (numărul total)
 • Numărul spermatozoizilor în fiecare mililitru de spermă (concentrație)
 • Procentul spermatozoizilor care sunt în mișcare (motilitate)
 • Dacă spermatozoizii au formă normală sau nu (morfologie)

Analiza poate sugera, de asemenea, dacă aveți o infecție în sistemul de reproducere.

Proba de spermă trebuie să fie testată în decurs de o oră de la colectare, care are loc de obicei în biroul medicului. Veți avea nevoie, probabil, să faceți două vizite pentru a oferi probe colectate în două zile diferite la mai mult de două săptămâni, pentru că probele de la același bărbat pot fi diferite la momente diferite. Colectarea a două probe de spermă facilitează constatarea faptului dacă ceva este cu adevarat în neregulă. Vi se va solicita să nu eliberați spermatozoizi (să nu ejaculați) timp de 2 până la 5 zile înainte de a oferi o probă de spermă.

Nivelul de hormoni și reproducerea

Substanțe chimice importante în corpul dumneavoastră, numite hormoni, controlează producția de spermă. Acestea afectează, de asemenea, interesul pentru sex și capacitatea dumneavoastră de a face sex. Surplusul sau deficitul acestor hormoni pot cauza probleme cu producerea spermei sau probleme cu sexul. Doi hormoni importanți pentru reproducere sunt hormonul foliculostimulant (FSH) și testosteronul (T). Medicul dumneavoastră vă poate face analize de sange pentru a verifica dacă aveți cantitatea potrivită de acești hormoni. Dacă este indicat, medicul dumneavoastră vă poate verifica nivelul altor hormoni, inclusiv a hormonului luteinizant (LH), estradiolului și prolactinei.

Alte teste (care pot să nu fie necesare la majoritatea bărbaților)

În cazul în care rezultatele testelor de analiză a materialului seminal nu se încadrează în limita normală, e posibil să aveți nevoie și de alte investigații ce pot fi efectuate de către medicul dumneavoastră sau vi se poate face referire la un urolog.

Aceste teste vor indica:
 • Dacă un număr suficient de spermatozoizi din proba de spermă sunt vii (test “colorare vitală“)
 • Dacă anumiți anticorpi s-au atașat la spermatozoizi, făcând dificil pentru spermatozoizi de a se deplasa în mod corespunzător (test”anticorpi antispermatici”)
 • Dacă aveți o infecție sau inflamație care afectează sperma (“colorare cu peroxidază” și “cultura materialului seminal”)
Mai multe teste (dar acestea nu vor fi necesare pentru majoritatea bărbaților):

Dacă ați trecut testele descrise mai sus, dar încă nu s-a depistat cauza problemelor de infertilitate, pot fi necesare teste suplimentare.

Aceste teste vor oferi informații despre:

 • Dacă stratul exterior al spermatozoizilor este rupt sau intact (test” umflare hipoosmotică”)
 • Dacă spermatozoizii se mișcă așa cum ar trebui (“analiză a materialului seminal asistată de calculator“)
 • Dacă prea mulți dintre spermatozoizi au ADN-ul rupt sau fragil (“testarea ADN-ului spermatozoizilor”)
 • Dacă produceți foarte puțină spermă (sau dacă nu produceți spermatozoizi deloc), medicul dumneavoastră va dori să efectueze un test genetic pentru a vedea dacă este ceva anormal cu genele dumneavoastră, ceea ce face imposibilă producerea de spermatozoizi. Aceste teste pot spune, de asemenea, dacă există o problemă pe care ați putea s-o transmiteți unui copil. Aceste teste vor spune medicului dumneavoastră:
 • Dacă spermatozoizi conțin numărul corect de cromozomi (testare pentru aneuploidia spermatozoizilor)
 • Dacă aveți un defect cromozomial (analiza cromozomilor și / sau testare pentru deleția cromozomului Y)
 • Dacă nici un spermatozoid nu este detectat (se stabilește dacă tuburile spermatice sunt intacte sau efectuarea biopsiei testiculelor)

Niciun test, însă, al materialului seminal nu poate prezice fertilitatea pe deplin. Cu excepția analizei materialului seminal, nu toate testele discutate sunt indicate pentru fiecare cuplu.