Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Rezerva ovariană – capacitatea funcțională a ovarului și potențialul reproductiv al femeii

Centrul de Medicină Reproductivă
23 mai, 2018

Vârsta la care majoritatea femeilor vor intra în menopauză (în jur de 52 de ani) rămâne constantă. Femeile au o fertilitate maximă la vârsta de 22 de ani, iar scăderea ei începe înainte de vârsta de 30 de ani. În jurul vârstei de 35 de ani scăderea fertilității se accelerează și scade vertiginos după 40 de ani. Și în absolută concordanță cu scăderea rezervei ovariene, scade și fertilitatea femeii.

Testiculele bărbaților conțin celule – stem care produc sperma în mod continuu de la pubertate până la sfârșitul vieții. Ovarele, dimpotrivă, nu au celule – stem și conțin un număr fix de ovocite care se formează în timpul dezvoltării fetale, numărul cărora scade continuu și ireversibil de la naștere până la menopauză. Odată cu înaintarea în vârstă, atât cantitatea cât și calitatea ovocitelor scade.

În mod firesc, pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, corpul ei pierde nu numai ovocite ca număr, dar pierde anume cele mai bune ovocite.

La 37 de ani, majoritatea femeilor au aproximativ jumătate din șansa de a rămâne însărcinate în fiecare lună, în comparație cu șansa lor când aveau 20 de ani. Și pentru majoritatea femeilor cu vârstă de 40 de ani, din păcate, e adevarat că șansa lor la o sarcină cu succes e mai mică decât șansa de a suferi un avort spontan sau de a avea un embrion cu anomalii cromozomiale.

Majoritatea femeilor cu o rezervă ovariană redusă produc hormoni suficienți pentru a-și menține menstruațiile regulate, deși acestea nu sunt un semn de rezervă ovariană bună!

Testele care ne permit să apreciem rezerva ovariană ne ajută să prezicem cantitatea de ovocite care a mai rămas în ovarele femeii și numărul probabil de ovocite ce vor fi obținute după o stimulare în cadrul Fertilizarii In Vitro.

Există patru teste de bază care adesea se folosesc în combinație (un singur test aparte poate fi insufcient pentru a aprecia situația reală):

  • Numărul de foliculi antrali: ultrasonografic, în timpul menstruației, se numără foliculii cu dimensiunea de 3-10 mm din ovar. Numărul de foliculi antrali (AFC) este unul dintre cele mai importante instrumente care pot fi utilizate pentru a prezice câte ovocite pot fi prelevate într-o anumită lună după o stimulare FIV. Dacă numărul de foliculi antrali este mic (mai puțin de 8-10 în total pe ambele ovare), șansele să se obțină o sarcină scad și aceasta indică scăderea rezervei ovariene.

  • Hormonul anti-mullerian(AMH): un hormon produs de celulele care înconjoară ovocitul în foliculii ovarieni (celulele granuloase). Acesta este unul dintre indicatorii cei mai sensibili ai cantității de ovocite din ovare în total. AMH-ul nu testează, însă, calitatea ovocitelor. Nu există actualmente un test disponibil pentru a măsura calitatea ovocitelor, se măsoară doar cantitatea lor. Conținutul de AMH atinge concentrația maximă la vârsta de 18 ani și scade pe tot parcursul vieții reproductive, devenind nedetectabil cu câțiva ani înainte de instaurarea menopauzei. Un nivel scăzut de AMH indică o șansă mai mică de sarcină după Fertilizarea In Vitro (FIV). Se consideră că un AMH de 0,5-1,26 ng / ml indică, în general, o tranziție la perimenopauză în decurs de 3-5 ani. Aceste valori ale AMH-lui încă sugerează rezultate favorabile cu FIV. Dintre toate testele de rezervă ovariană disponibile, AMH are un loc unic prin aceea că poate fi aplicat ca test de screening într-o populație subfertilă generală (Gnoth C, Schuring și al., Hum Reprod. 2005).

  • Hormonul foliculostimulant (FSH): un nivel ridicat de FSH la începutul ciclului menstrual este un semn de rezervă ovariană scazută. Nivelul de FSH> 10 mIU / mL în ziua 3 a ciclului menstrual sugerează că rezerva ovariană este scăzută. La femeile cu ciclu menstrual regulat, FSH poate prezice un răspuns slab la stimularea ovariană doar dacă are niveluri foarte ridicate și, prin urmare, va fi util doar unui număr mic de femei ca test de screening, în scopuri de consiliere. Se cunoaște că ovarul începe să îmbătrânească cu câțiva ani înainte ca să se observe orice creștere a nivelurilor de FSH și de aceea, un test normal nu poate exclude un răspuns ovarian slab și o rezervă ovariană scăzută. În combinație cu alți markeri, acesta poate fi utilizat pentru a oferi consultanță cuplurilor în ceea ce privește un răspuns slab, dar nu ar trebui utilizat pentru a refuza femeia de la o încercare FIV. Utilitatea FSH-ului bazal într-o populație subfertilă generală sau nivelurile ridicate la femeile tinere, cu cicluri regulate, este neclară încă.

  • Nivelul de estradiol –E2 din ziua 3 a ciclului menstrual: estradiolul suprimă eliberarea de FSH. El se verifică împreună cu FSH pentru a controla, dacă FSH nu e fals scăzut din cauza supresiei estrogenice. Un nivel E2 bazal ridicat poate masca nivelurile anormale de FSH. Un studiu amplu a arătat că răspunsul ovarian slab a fost mai frecvent observat la femeile cu <20 sau> 80 pg / ml de estradiol, dar nu a arătat nici o corelație cu rata de sarcini obținute (Frattarelli JL, Paul A și al., Fertil Steril. 2000).

Nivelul AMH și AFC (numărul de foliculi antrali) sunt în prezent cele mai bune teste pentru diagnosticarea rezervei ovariene scăzute.

În timpul ciclului menstrual un singur ovocit va fi ovulat din totalul de foliculi antrali recrutați într-o lună în ovare. Deși un singur ovocit este ovulat, un întreg grup de ovocite se pierde în fiecare lună. Medicamentele pentru fertilitate ajută la mărirea numărului de foliculi care se pot dezvolta și crește într-o lună și, prin urmare, va crește numărul de ovocite prelevate în timpul procedurii FIV (salvând ovocitele care oricum ar fi fost sortite pierderii în acea lună). Stimulările ovariene repetate și încercările FIV nu pot duce la scăderea rezervei ovariene. O femeie mai tânără va fi, în general, capabilă să producă mai multe ovocite într-un singur ciclu stimulat decât o femeie mai în vârstă. Femeile pierd ovocite în fiecare lună, chiar și atunci când primesc pastile contraceptive și atunci când sunt însărcinate.

Într-adevăr, vârsta femeii, de obicei, e markerul rezervei ei ovariene, și corelația este inversă (cu cât e mai mare vârsta, cu atât e mai scazută rezerva ovariană). Dar, din pacate multe femei suferă de menopauză precoce și la vârste foarte tinere, până la 30 de ani, pierzând vertiginos rezerva ovariană și șansele la o sarcină, conștientizând când e prea târziu.

Multe cupluri nu își dau seama că au problema infertilității sau au infertilitate și nu o recunosc. Unele cupluri au avut relații sexuale neprotejate pe parcursul a câtorva ani, dar încearcă acum intenționat să conceapă timp de câteva luni. Anii de contacte sexuale neprotejate care nu s-au soldat cu o sarcină (chiar dacă nu au avut intenția să conceapă) indică că infertilitatea este prezentă și aceste cupluri ar trebui să se consulte imediat un specialist în fertilitate. S-ar putea întâmpla că nu mai aveți timp de pierdut!

Dar și multe cupluri care își cunosc diagnosticul de infertilitate, nu au făcut testele pentru a evalua rezerva ovariană. Anume aceste v-ar putea ajuta să alegeți tratamentul potrivit!

Și un sfat pentru femeile care doresc să amâne sarcina din diverse motive (carieră, studii, etc) – consultați-vă pentru început cu un specialist în fertilitate, ar putea fi cea mai inteligentă decizie!

Articolul are scop informativ. Vă sugerăm să discutați cu specialistul în fertilitate, pentru a decide ce este mai bine pentru situația dumneavoastră.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă