Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Afecțiunile endometrului sau dereglările ciclului menstrual – reprezintă motiv de îngrijorare? Răspunde dr. Ana Josan

Ginecologie și chirurgie ginecologică
19 nov, 2019

Deseori auzim despre necesitatea de a consulta un ginecolog în scopuri profilactice, dar de multe ori ezităm să o facem. Cerem ajutorul medicului doar atunci când, durerile, dereglările menstruale, sângerările în afara ciclului, ajung să ne îngrijoreze într-atât, încât alergăm spre ușa doctorului. Una dintre afecțiunile comune în cazul femeilor este și patologia endometrului, care înglobează afecțiuni cum sunt polipii, leiomiomul submucos, hiperplazia de endometru și nu doar. Cu mai multe detalii la acest subiect, discutăm cu medicul ginecolog-obstetrician, Ana Josan.

Ana Josan, medic ginecolog-obstetrician: Încep prin a vă spune că probleme ale endometrului pot apărea la orice vârstă. Atât la femeile în perioada reproductivă, cât și la cele care trec prin menopauză și postmenopauză. Endometru este mucoasa care căptușește fața internă a uterului. Acesta are un strat funcțional și un strat bazal, stratul funcțional suferă modificări în fiecare lună, iar sub influență hormonală finisează ciclu prin detașarea lui, cu apariția eliminărilor sanguinale.

Patologii frecvente ale endometrului

Ana Josan, medic ginecolog-obstetrician: De fapt, privim endometru prin două direcții: prin prisma fertilității și prin prisma oncovigilenței. Dacă vorbim despre pacienții de vârstă reproductivă, discutăm despre patologii cum ar fi endometru atrofic, polipi endometriali, endometrioză, hiperplazie de endometru, leiomiom submucos, Sindromul Asherman sau sinechia uterină.
În cazul pacientelor aflate în perioada de menopauză sau postmenopauză, urmărim patologia endometrului prin prisma oncovigilenței. Aici discutăm despre polipul endometrial în premenopauză, menopauză și postmenopauză, hiperplasia de endometru în premenopauză și postmenopauză.

Rolul endometrului în conceperea unui copil

Ana Josan, medic ginecolog-obstetrician: În endometru se implantează embrionul. Dacă la momentul implantării, endometrul este traumatizat mecanic, cu inflamație, complexul pe care îl formează embrionul – endometrul, va fi unul problematic, cu repercusiuni în sarcină. În asemenea cazuri se poate întâmpla avortul spontan, defecte de placentație cu urmări ulterioare.

Lanțul Cauză – Efect

Ana Josan, medic ginecolog-obstetrician: Cauza primordială a apariției patologiei endometrului, cu excepția celei mecanice, este dezechilibrul dintre estrogen și progesteron. Tratamentul patologiei endometrului este unul complex, care ar îngloba în sine depistarea și evaluarea cauzei prin estimarea consecințelor. Printre acestea se numără: polipii, nodul submucos, endometrial, hiperplazie. Spre exemplu eliminările sanguinolente intermenstruale sau lipsa mensis-ului ar avea cauzalități cu patologia glandei endocrine sau cu diabetul zaharat. Examenul comun cu medicul endocrinolog pentru tratamentul patologiei de bază, ar putea stabili un ciclu menstrual regulat.

 

Simptome alarmante

Ana Josan, medic ginecolog-obstetrician: Orice tip de sângerare care apare în afara ciclului menstrual este o indicație de a veni la medic pentru a exclude sau a confirma o problem legată de endometru. La fel e și în cazul eliminărilor maronii de după menstruație. Ciclu abundent, care durează mai mult de 7 zile, lipsa menstruației pe parcursul a șase luni tot este un motiv de îngrijorare. Aceste simtome sunt caracteristice pentru toate doamnele: atât cele aflate în perioada de menopauză, postmenopauză cât și cele aflate în perioada fertilă.
Din acest motiv, este important să nu neglijăm vizitele la medic în scop profilactic. Prevenind o afecțiune, ne putem salva sănătatea.

Pentru programări apelează (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/24).