Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Când este necesar IRM/RMN-ul mamar?

Imagistică medicală
09 aug, 2021

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM/RMN) este o investigație neinvazivă, care nu implică expunerea la radiații și s-a dovedit valoroasă în detectarea și stadializarea cancerului mamar, în special atunci când alte investigații imagistice (mamografie, ultrasunete etc.) nu reușesc să furnizeze informații suficiente.

Prin ce este util și informativ IRM-ul?

Așa cum mamografiile se efectuează cu ajutorul unor aparat special concepute pentru sâni, la fel și IRM-ul mamar necesită niște dotări speciale și cunoștințe mai aprofundate din partea medicilor imagiști.

Unul dintre avantajele principale ale IRM-ului este faptul că nu folosește radiație în timpul scanării, spre deosebire de mamografie. Imaginile obținute sunt foarte detaliate și de o claritate superioară, ceea ce ajută medicii să ia decizii privind conduita de tratament. Un scaner IRM generează imagini din mai multe unghiuri, ca și cum cineva ar privi secțiunea de corp din față, lateral și de deasupra capului. La fel, se obțin imagini ale țesuturilor moi din corp, care uneori sunt greu de investigat prin alte teste imagistice.

Și mai multă informație se obține atunci când se utilizează o substanță de contrast, numită gadolinium, în timpul IRM-ului. Substanța este injectată într-o venă din braț înainte sau în timpul examenului, ceea ce ajută la afișarea clară a structurii țesutului mamar. Datorită vizualizării detaliate a structurilor glandei mamare medicii mamologi pot evalua cu maximă exactitate dimensiunilor diferitor formațiuni și tumori, precum și extinderea acestora la structurile vecine (mușchi, tegument).

Indicațiile IRM-ului mamar

Fiind o investigație de înaltă performanță, IRM-ul se efctuează doar la indicația unui medic. Cele mai frecvente indicații includ:

  • Necesitatea stabilirii gradului de extindere a tumorii după ce pacienta a fost diagnosticată cu cancer mamar;
  • Suspecție de ruptură a unui implant mamar;
  • Risc înalt de cancer mamar, definit ca un risc pe viață de 20% sau mai mare, calculat cu ajutorul instrumentelor de risc care țin cont de istoricul familiei și de alți factori de risc;
  • Mai multe cazuri de cancer mamar sau cancer ovarian în familie;
  • Țesut mamar foarte dens, la care mamografiile nu au detectat un cancer mamar anterior;
  • Antecedente de modificări precanceroase ale sânilor (cum ar fi hiperplazie atipică sau carcinom lobular in situ) și antecedente familiale puternice de cancer mamar și țesut mamar dens;
  • Mutații genetice care pot duce la cancer mamar ereditar, cum ar fi BRCA1 sau BRCA2;
  • Tratamente radioterapice în zona pieptului înainte de vârsta de 30 de ani;
  • Evaluarea micșorării tumorii după chimioterapie.
Planificarea oricărui tratament oncologic se bazează pe diagnosticul corect.

Apreciind exact extinderea tumorilor glandei mamare cu ajutorul IRM-ului mamar chirurgii pot planifica corect o intervenție chirugicală radicală sau, din contra, dacă se atestă extinderea largă a tumorii și/sau implicarea structurilor adiacente, cum ar fi mușchii sau tegumentul, atunci acestor paciente li se va recomanda inițial tratament sistemic chimioterapic, cu scopul de a micșora tumoarea, după care se va programa intervenția chirurgicală curativă.

Pentru a valorifica la maxim această investigație este importantă comunicarea și colaborarea între chirurg și medicul radiolog-imagist. Imagistul trebuie să știe cu ce problemă s-a adresat pacienta la medic, istoricul bolii, factorii de risc asociați și rezultatul altor investigații efectuate anterior. De aceea, la Centrul de Oncologie Medpark am dezvoltat cea mai performantă bază de diagnostic pentru cancer și cazurile oncologice sunt analizate în cadrul comisiei multidisciplinare, alcătuite din medic radiolog-imagist, chirurg, oncolog medical, anatomopatolog, radioterapeut, psihoterapeut și asistente medicale specializate.

Pentru a programa o investigație sau consultație, apelează (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/7.