Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

La mai mulți pacienți tratați de COVID-19 se depistează anomalii pulmonare după externarea din spital. Ce evaluări imagistice sunt necesare?

Imagistică medicală
02 iun., 2020

Sistemul respirator este poarta de intrare a noului coronavirus în organism, iar plămânii – unul dintre cele mai afectate organe. Mai multe studii demonstrează efectul pe termen lung al infecției, fapt care sugerează necesitatea monitorizării imagistice a pacienților după ce s-au tratat de COVID-19.

În ce măsură poate afecta virusul SARS-CoV-2 plămânii?

Într-un studiu publicat de revista “Radiology” cercetătorii atestă anomalii pulmonare de la ușoare până la semnificative la 94% din pacienții investigați prin tomografia computerizată (CT), la externarea din spital.
Un alt semnal de alarmă vine din partea Societatății Italiene de Pneumologie, care afirmă că până la o treime din pacienții infectați cu SARS-CoV-2 vor avea probleme respiratorii cronice timp de cel puțin jumătate de an după tratament. Efectele nu se referă doar la vârstnici sau la categoriile cu risc sporit, dar inclusiv la tineri, care manifestă dificultăți de respirație o perioadă îndelungată.

Cum poate fi verificată starea plămânilor după tratament?

Tomografia computerizată reprezintă standardul de aur pentru evaluarea  celor mai mici leziuni pulmonare, care nu pot fi văzute la o simplă radiografie digitală. Mai jos sunt ilustrate câteva imagini ale plămânilor unor pacienți care au suportat infecția COVID-19 cu aproximativ o lună în urmă și încă persistă anomalii. Cel mai des se observă modificările patologice ale parenchimului pulmonar manifestate prin focare de tip “sticlă mată”.

De ce este importantă evaluarea imagistică?

Informațiile obținute prin imagistica CT permit oferă o imagine clară a leziunilor la nivelul plămânilor, stadializarea afecțiunii și planificarea tratamentului. Scopul principal este evitarea unor probleme respiratorii ireversibile sau apariția altor patologii în viitor.

La cât timp și cât de des se recomandă efectuarea tomografiei computerizate?

Investigația presupune utilizarea unei doze de radiație și se va efectua în conformitate cu indicația medicului curant (de familie, internist sau pneumolog). Nu există indicații generale, dar se recomandă evaluarea funcției plămânilor de către toți pacienții care au fost infectați cu SARS-CoV-2, inclusiv în forme ușoare și medii.

Investigații gratuite pentru personalul medical care a suportat infecția cu noul coronavirus

Fundația Medpark a lansat proiectul „Grijă pentru colegi”, care prevede o serie de evaluări gratuite pentru angajații din sistemul de sănătate care s-au tratat de coronavirus și se află în stadiul de convalescență. Pentru mai multe detalii despre proiect accesează linkul

Pentru programări la investigațiile imagistice și alte detalii, contactați-ne la tel. 022 40 00 40 (disponibil 24/24).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă