Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Tot ce trebuie să știi despre Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM / RMN)

Imagistică medicală
24 iun, 2020

Descoperirea și introducerea rezonanței magnetice nucleare în practica de rutină a însemnat un pas progresiv și extrem de important pentru lumea medicală. Fiind și una dintre cele mai informative investigații imagistice, RMN permite vizualizarea detaliată a organelor, iar ulterior ajută în luarea deciziilor privind tratamentul administrat. Deși există informații despre procedura medicală, aceasta încă mai trezește numeroase întrebări din partea pacienților. La o bună parte din ele, răspundem în cele ce urmează.

Cum are loc vizualizarea imagistică prin RMN/IRM și prin ce este atât de informativă?

RMN (o prescurtare de la imagistica prin Rezonanță Magnetică) este o modalitate diagnostică imagistică, care utilizează câmpul magnetic înalt, dar nu radiațiile ionizante, comparativ cu CT (tomografia computerizată) și Radiografia. Investigația este folosită pentru a crea imaginile anatomiei și proceselor fiziologice în toate organele corpului uman. Utilizând echipamentul complex, sunt colectate informații despre starea în care se află fiecare atom de hidrogen din moleculele de apă din celulele organismului nostru. Acest masiv informațional generat de protonii pacientului, este recepționat de detector și transformat ulterior în imagini cu rezoluție supremă, contrast înalt pentru fiecare țesut sau organ cu vizibilitate eficientă a detaliilor anatomice mici.

Precizia înaltă a investigației RMN/IRM se bazează nu numai pe calitatea și detalierea deosebită a imaginii, dar și pe avantajele provenite din metoda fizică de Rezonanță Magnetică (RM). Ceea ce înseamnă că:

 • Imaginile pot fi dobândite în mai multe planuri (axiale, sagitale, coronale sau oblice) fără a repoziționa pacientul;
 • Imaginile RM demonstrează un contrast de țesuturi moi superioare, comparativ cu tomografiile, radiografiile simple sau ultrasonografia, ceea ce duce la examinarea ideală a creierului, a coloanei vertebrale, a articulațiilor, a organelor bazinului mic și a abdomenului, dar și a altor părți ale corpului care au țesuturi moi’;
 • Investigații angiografice, adică imaginile vaselor sanguine, care la fel pot fi obținute fără utilizarea agentului de contrast, spre deosebire de CT sau angiografia convențională;
 • Pentru contrastarea arborelui vascular și a organelor interne este utilizat agent de contrast sigur și în cantități foarte mici (soluție de gadoliniu în volum 4-7 ml);
 • Tehnici avansate, cum ar fi difuzia, spectroscopia și perfuzia, care permit caracterizarea țesuturilor nu numai din punct de vedere structural și a formei, dar și din punct de vedere al funcției organului sau țesutului;
 • Absența radiațiilor ionizante reprezintă metoda minim invazivă.
Cum se desfășoară procedura medicală?

Un aparat IRM poate fi comparat cu un tunel rotund în interiorul căruia pacientul se află pe o masă îngustă. În jurul tubului se află un magnet cilindric mare. În timpul unei scanări IRM, pacientul se află într-un câmp magnetic stabil, care este de 10.000 – 30.000 de ori mai puternic decât câmpul magnetic al Pământului. Pacientul este îmbrăcat într-un halat medical de unică folosință și i se cere să se culce pe masa scanerului IRM, ca ulterior să fie mutat în tunel. O investigație prin Rezonanța Magnetică poate dura de la 30 de minute și până la o oră. Scanarea se face pe secvențe, care durează de la 2 la 10 minute, timp în care mașina face zgomote sonore, care pot fi puternice. Pacienților li se oferă adesea căști pentru a reduce zgomotele în timpul procedurii. Pacientul trebuie să rămână nemișcat pentru a produce o imagine clară.

 

Care părți ale corpului pot fi supuse verificării ?

Ca oricare altă investigație Rezonanța Magnetică Nucleară ajută medicul să identifice o patologie. În cazul RMN/IRM vorbim despre o precizie maximă. De exemplu prin intermediul acesteia pot fi identificate toate patologiile structurale ale creierului, inclusiv hipofiza, nervii cranieni, arterele cerebrale și a măduvei spinării. La fel pot fi analizate și:

 •  Alte organe și structuri situate în regiunea cranio-facială – globul ocular, nervul optic, sinusurile paranazale, nazofaringe și țesuturi parafaringiale, sinusurile venoase, nervul și analizatorul vestibulo-cohlear;
 •  Tumori, chisturi și alte anomalii în diferite părți ale corpului;
 •  Coloana vertebrală, în special pentru vizualizarea discului intervertebral, ligamentelor și mușchilor paraspinali;
 •  Screeningul cancerului la glanda mamară pentru femeile care se confruntă cu un risc majorat de cancer la sân;
 •  Leziuni sau anomalii ale articulațiilor, cum ar fi cele sacroiliace, coxofemurale și umărul;
 •  Modificările patologice ale ficatului și ale altor organe abdominale;
 •  Căile biliare (MRCP colangiografie), diferite tipuri de disfuncții ale căilor biliare cu reconstrucție tridimensională a arborelui biliar;
 •  Evaluarea durerii pelvine la femei, inclusiv mioame și endometrioză, suspiciuni în cazul anomaliilor uterine la femeile supuse evaluării infertilității;
 •  Excluderea sau aprecierea patologiilor pelviene la bărbați, în special în cazul cancerului de prostată sau vezica urinară;
 •  Evaluarea imagistică pentru analiza și monitorizarea cancerului rectal.

Această listă nu este în niciun caz exhaustivă. Utilizarea tehnologiei IRM se extinde întotdeauna în domeniul de aplicare medicală.

Investigația necesită o pregătire specială?

Pacienții nu necesită pregătirea specială pentru investigațiile prin Rezonanța Magnetică. Totuși există unele reguli și precauții. Prezența unui câmp magnetic puternic presupune ca obiectele metalice de orice fel să lipsească de pe pacient atunci când este  în camera de scanare. Astfel, pacientul este rugat să elimine toate bijuteriile și hainele care conțin metal, în special obiectele care au în componență fier.

Obiectele metalice interne, cum ar fi agrafele metalice, pompele medicamentoase,  plăcile și șuruburile traumatologice pentru fixarea fracturilor, corpi străini metalici prezintă, de asemenea, un risc considerabil, iată de ce asistentele medicale sau medicul trebuie anunțați despre prezența acestora. Alte echipamente care pot fi riscante sunt stimulatoarele cardiace sau defibrilatoare cardiace, un cateter cu componente metalice, clipuri folosite în tratarea anevrismelor și implanturile cohleare.

Unele implanturi metalice cum ar fi cele din titan, aur, cobalt-crom, cupru, oțel inoxidabil nu sunt contraindicate atunci când este necesar de utilizat un scaner IRM, dar este important ca personalul medical să fie informat.

Implanturile dentare metalice pot fi un impediment în realizarea investigației?

Răspunsul este nu, nu există nici o problemă! Titanul este metalul cel mai des folosit pentru implanturile dentare și este complet non-reactiv la magnetism. Deoarece nu este magnetic, nu va interfera cu un IRM/RMN. Este sigur să efectuați un IRM/RMN cu un implant dentar, așa că nu trebuie să vă faceți griji.

Cât durează o scanare IRM?

Scanările RMN variază de la 30 la 60 de minute, în funcție de ce parte a corpului este analizată și care secvențe sunt necesare. Dacă după prima scanare IRM, imaginile nu sunt suficient de clare pentru medicul-radiolog, pot solicita pacientului să facă imediat o a doua scanare cu protocoale de examinare suplimentare și/sau cu introducerea agentului de contrast.
 

Este o investigația dureroasă?

Rezonanța Magnetică reprezintă o investigație nedureroasă și minim invazivă. Totuși, în timpul scanării poate apărea disconfort din cauza zgomotelor sonore, spațiului limitat, injecției agentului de contrast.

Ce se întâmplă în cazul în care pacientul are claustrofobie?

Investigație IRM nu prezintă pericol pentru oameni, iar pentru a reduce anxietate, pacientului i se permite să stea în compania unei persoane apropiate pe durata întreagii proceduri. Prezența omului de încredere, care îl ține de mână sau picior, în funcție de regiune investigate, ajută majoritatea pacienților. Pot fi administrate medicamente înaintea examenului pentru a ușura anxietatea. Dar dacă nu poate fi suportat spațiul limitat, investigația poate fi efectuată cu anestezie de scurtă durată.

Investigația trebuie făcută cu contrast sau fără?

Agentul de contrast pe baza de gadoliniu îmbunătățește precizia diagnosticului prin evidențierea anumitor țesuturi. Unii pacienți sunt îndreptați la investigație din start cu administrarea contrastului (este menționat în indicațiile medicului curant), iar la unii necesitatea introducerii contrastului va fi evidențiată după formarea primelor imagini.

„Vizualizarea înalt calitativă a anevrismului sacular arterial intracerebral fără introducerea agentului de contrast. Tehnica de scanare – IRM fără contrast – Angiografie TOF (time of flight)”  

Sarcina este o contraindicație pentru o scanare IRM/RMN?

Nu există un răspuns exact în acest sens. Este indicat să anunțați medicul-radiolog despre sarcină înainte de scanare. Ghidul din 2016 a clarificat unele momente: pentru femeile gravide nu se recomandă investigațiile cu administrarea agentului de contrast, orice IRM este restricționat în primul trimestru, cu excepția cazului în care informațiile sunt considerate esențiale pentru viața mamei sau fătului, IRM este sigur în al doilea și al treilea trimestru.

Cât de des poate fi repetată investigația prin IRM/RMN?

Nu există restricțiile pentru IRM/RMN, pentru că nu sunt utilizate radiații ionizante. Investigația prin IRM/RMN poate fi repetată de mai multe ori, chiar în aceeași zi.

Există efecte adverse după investigația respectivă? Prezintă pericol sau radiație?

Investigația IRM/RMN este complet nedureroasă, neinvazivă și exclude expunere la radiații ionizante, spre deosebire de scanările CT. Principiul de generare a imaginii în Rezonanța Magnetică presupune utilizarea câmpului magnetic înalt, gradientelor magnetice și undelor radio cu frecvența obișnuită (tipic 40-130 Mhz), ce nu induce efecte adverse.

Pentru programări și detalii, apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).