Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Pot lua antibiotic în sarcină?

Maternitate
30 sep, 2022

O femeie gravidă informată este o mămică în devenire pregătită să aducă pe lume un copil sănătos. În perioada de așteptare a bebelușului pot apărea situații neprevăzute legate de starea de sănătate a mamei. Deși nu aveți simptome vizibile care să vă creeze disconfort, starea dvs. de sănătate nu este alterată, se prea poate ca o analiză de laborator ce determină prezența bacteriilor în urină să fie una dintre cele mai întemeiate cauze pentru a lua antibiotic în perioada sarcinii.

Antibioticul este o substanță organică produsă de unele microorganisme, care împiedică dezvoltarea anumitor microbi. În prezent, există peste 100 tipuri de antibiotice, să trateze o gamă largă de infecții.

Evitați să faceți automedicație.

Terapia antibacteriană se realizează doar la indicația medicului. Doctorii cunosc cel mai bine care sunt clasele de antibiotice permise în sarcină. Este foarte importantă educația pacientelor pentru descurajarea utilizării antibioticelor fără prescripție medicală. Eficiența tratamentului ține extrem de mult de acest aspect. Este extrem de important să respectați dozele și timpul de administrare al preparatelor. De foarte multe ori pacientele iau antibiotic timp de 3 zile, perioadă în care încep a simți îmbunătățiri a sănătății, apoi brusc încetează tratamentul. Este o acțiune și o decizie greșită din partea persoanei bolnave. Medicul mizează pe eficiența tratamentului, fiind sigur de faptul că preparatul neapărat va stopa înmulțirea patogenă.

De ce nu e bine să oprim administrarea antibioticului când ne trăsnește prin cap?

Deoarece bacteriile din corpul dvs. nu sunt omorâte până la sfârșit, iar rezistența lor crește. Astfel, la o administrare ulterioară a antibioticului, acesta nu va fi eficient.

Antibioticele se utilizează doar dacă nu este există altă opțiune de tratament sau dacă netratarea afecțiunilor pot avea efect și mai nociv asupra sănătății fătului, decât tratamentul în sine. Siguranța antibioticelor depinde de structura chimică a preparatului, doza administrată, dar și de perioada tratamentului.

Atunci când în urină apare o bacterie, este primul pas spre o pielonefrită sau cistită. În timpul sarcinii, corpul femeii trece printr-un șir de schimbări hormonale. Se mărește considerabil concentrația progesteronului. Acest hormon poate slăbi elasticitatea uretrei, creând astfel predispoziție către instalarea pielectazie- dilatarea anormală a bazinului renal. Această afecțiune este specifică pentru al treilea trimestru de sarcină și poate crea probleme grave de sănătate. Mărirea placentei la fel poate avea un impact negativ asupra funcționării rinichilor. Pe măsură ce copilul crește, se produce o dilatare a placentei și o presiune asupra rinichilor. Cea mai frecventă bacterie ce produce o infecție urinară este Escherichia Coli – aceasta poate cauzata ciuperci, virusuri și bacterii.

Recomandări

Respectați programul de vizite la medicul de familie pentru a nu face parte din categoria pacientelor care trebuie să administreze antibiotic. Programul de evidență și monitorizare a sarcinii Mom To Be, include o serie de investigații menită să oferă tot suportul necesar mămicăi care se pregătește să aducă pe lume un copilaș sănătos.
Realizarea la timp a analizelor de laborator cu respectarea măsurilor de igienă. Rezultatele investigațiilor, pot determina la timp schimbările produse în corpul unei gravide.

Hidratați-vă la timp. Volumul de lichide îl alegeți în funcție de necesitățile dvs.
Dacă un antibiotic este cel mai bun mod de a vă trata boala, medicul dumneavoastră va prescrie cel mai sigur antibiotic la cea mai sigură doză. Dacă aveți întrebări sau preocupări legate de utilizarea unui antibiotic în timpul sarcinii, discutați cu medicul și niciodată nu luați antibiotice fără să vă fi prescris medicul.

Mersul regulat la WC este o măsură de prevenire a apariției infecțiilor urinare. Evacuarea la timp a urinei din organism va asigura un confort funcțional al tractului urinar în care multiplicarea bacteriilor nu se va produce.