Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Prelevarea celulelor stem a devenit posibilă și la Maternitatea Medpark

Maternitate
14 apr., 2021

Cu siguranță, multe dintre viitoarele mămici au auzit despre efectele miraculoase ale acestei proceduri medicale care se desfășoară imediat după nașterea bebelușului. Celulele stem sunt celule nediferențiate (imature), care au capacitatea de a se diferenția în celule specializate (mature). Unicitatea celulelor stem constă în potențialul lor biologic de regenerare și refacere a leziunilor.

Când sunt prelevate?

Celulele stem sunt prelevate imediat după nașterea copilului. Medicul obstetrician-ginecolog va colecta sângele ombilical sau cordonul ombilical în punga-container sterilă, prin una din următoarele metode:

  • După nașterea copilului se face clamparea și tăierea cordonului, copilul fiind preluat de către echipa de neonatologie.  După aceasta, în vena centrală a cordonului ombilical separat, cu ajutorul unui ac de unică folosință, medicul va scurge sângele din placentă în punga de recoltare ermetică și sterilă cu soluție anticoagulantă.
  • După nașterea copilului cordonul ombilical se comprimă și se taie. Ulterior, medicul secționează un fragment de cordon ombilical (până la 5 cm) pe care îl plasează în containerul steril răcit, cu mediu de transport special.
Procedura de colectare a sângelui ombilical și a țesutului cordonului ombilical este aplicată atât în cazul nașterii naturale, cât și în cazul nașterii prin cezariană.
Potențialul celulelor stem din sângele ombilical

Celulele stem hematopoietice (CSH), izolate din sângele ombilical, se utilizează eficient pentru tratamentul (sub formă de transplant) a mai mult de 85 de tulburări grave ale sistemului hematopoietic și imunitar.  CSH se utilizează pentru transplant cu scop terapeutic la pacienții care au suportat cursuri intensive de chimioterapie și/ sau radioterapie pentru restabilirea hematopoiezei normale și a sistemului imunitar. De asemenea, CSH pot fi utilizate pentru tratamentul maladiilor Alzheimer și Parkinson. 

Cât timp pot fi păstrate celulele stem?

Teoretic, o perioadă nedefinită de timp. S-a demonstrat că celulele stem, crioconservate mai mult de 20 de ani anterior își păstrează integral proprietățile biologice.

Cine poate utiliza celule stem?

Celulele stem pot fi utilizate de către donatorul propriu-zis pentru transplant autolog, cu o rată de compatibilitate de 100% și de către membrii familiei donatorului (frați, surori) pentru transplant alogen cu o rată de compatibilitate de 25%.

Contraindicații pentru colectarea biomaterialului
  • Contraindicații absolute: rezultate pozitive a testării prenatale a sângelui mamei pentru HIV tip 1 și tip 2, virușii T-limfotropi tip 1 și tip 2, hepatită B,C; nașterea fătului mort sau moartea intrauterină a fătului;
  • Contraindicații relative: vârsta mamei mai mică de 18 ani, vârsta de gestație mai mică de 36 săptămâni; tumori ale placentei, tumori maligne ale mamei; stări ale copilului, care necesită proceduri de reanimare, de asemenea anemie accentuată sau hipoxia fătului; semne de anomalii cromozomiale ale copilului (sindrom Down, Sindrom Turner etc.).

Din grijă pentru sănătatea viitorului tău copil, medicul obstetrician-ginecolog, în cadrul consultației îți poate răspunde la toate întrebările care le ai referitor la prelevarea celulelor stem.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă