Fă o programare

Sarcina după 40. Cât de optimiste sunt prognozele specialiștilor?

Maternitate
04 aug., 2020

[:ro]A rămâne însărcinată după 40 de ani poate fi o adevărată provocare. Tot mai multe femei în ultimul timp amână venirea pe lume a unui copil. Motivele sunt diverse: financiare, sociale, relaționale, psihologice și nu doar. Se spune din ce în ce mai des că ,,40” este continuarea vârstei de ,,30”, fără prea mari schimbări. Iată de ce informațiile oferite de către Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor vorbesc despre o adevărată modă printre femeile din SUA, care își programeze sarcinile între 40 și 44 de ani. Medicii recomandă, totuși, ca optimismul acestor femei să fie moderat. Despre șanse și prognoze privind conceperea copiilor după 40 de ani, vorbim cu medicul obstetrician-ginecolog, Natalia Raiu. [:]

Planificarea unei sarcini târzii presupune asumarea unor riscuri

Incidența sarcinii spontane la femeile cu vârsta de după 40 de ani este mult mai mică în comparație cu femeile de 20 – 30 de ani, însă cu ajutorul tehnologiilor de reproducere asistată acest lucru a devenit posibil și la o vârstă mai înaintată. Se cunosc cazuri enciclopedice de sarcină și la o vârstă de peste 50 de ani. Însă, femeile care planifică o sarcină mai târzie, trebuie să ia în considerație riscul de complicații: sarcina ectopică, avortul spontan, anomalii fetale cromozomiale, diabetul gestațional, preeclampsia, nașterea prematură, restricția de creștere intrauterină a fătului, decesul antenatal al fătului. Sarcina poate decurge normal, dar este recomandat examenul medical riguros şi monitorizarea permanentă. Beneficiul sarcinii la 40 de ani este faptul că aceste cupluri sunt emoțional mai mature și financiar mai stabile decât cuplurile mai tinere.

Planificarea unei sarcini după 40 implică o serie de teste suplimentare

Principala problemă a sarcinii la vârste înaintate este reprezentată de procentul mare de ovocite, peste 80%, afectate de mutaţii genetice. Adică, fătul are 80% şanse să prezinte probleme de dezvoltare, malformaţii genetice şi tulburări neurologice grave, incompatibile cu viața. Totodată, persistă și riscul avortului spontan. Studiile bazate pe dovezi raportează o rată de 40% a avorturilor spontane în termen mic la femeile cu vârsta de 35-44 ani și o rată de 60-65% la femeile care au vârsta mai mare de 44 de ani. Femeile care planifică o sarcină după vârsta de 40 de ani, chiar și cu ajutorul reproducerii asistate, sunt încurajate să-și optimizeze starea lor de sănătate. Este indicată micșorarea indicelui de masă corporală, evitarea fumatului și a băuturilor alcoolice, normalizarea nivelului de glicemie și a hormonilor tiroidieni.  Este binevenit un consult preconcepțional pentru a depista anumiți factori de risc sau stări patologice, care ar putea interfera cu cursul normal al sarcinii, să administreze acid folic.

O sarcină la 40 de ani presupune și o serie de teste suplimentare. Cu scopul minimalizării și evitării complicațiilor enumerate mai sus sunt indicate mai multe vizite la medicul obstetrician, sunt recomandate testele screening și non invazive de diagnostic al anomaliilor genetice, examene ecografice morfologice pentru depistarea anomaliilor  sistemului cardiovascular și sistemului nervos fetal.

Anomaliile genetice pot fi depistate utilizând teste neinvazive de nouă generație, care presupun recoltarea sângelui matern

Deosebit de importante sunt și metodele moderne de depistare a anomaliilor genetice și cromozomiale, prioritate având metodele ecografice de diagnostic, împreună cu testele biochimice. Primul examen care indică o probabilitate a dezvoltării unei anomalii genetice este ecografia în primul trimestru de sarcină, realizată combinat cu Testul Dublu. Examinarea este efectuată între 11 și 14 săptămâni de sarcină. Testele non invazive de nouă generație cum sunt NIFTY test, IONA test, care presupun genotiparea fetală, mai exact determinarea ADN-lui fetal din sângele matern, sunt recomandate atunci când Testul Dublu indică o probabilitate crescută de anomalii fetale, în situația în care viitoarea mămică are vârsta peste 35 de ani sau în cazurile în care gravida are în antecedente un copil cu sindrom Down sau alte anomalii cromozomiale. Aceste teste indică probabilitatea existenţei sindromului Down, Edwards, Patau sau Turner, cu o acurateţe de până 99%.

Teste costisitoare, dar cu beneficii uriașe

Sunt teste costisitoare, dar beneficiile sunt uriașe. Fiind neinvazive şi realizându-se prin recoltare de sânge matern, nu există riscuri pentru sarcină. Deoarece testarea presupune o simplă recoltare de sânge, procesul este foarte sigur pentru mamă și făt. Proba este trimisă către laborator unde un medic specializat va verifica ADN-ul liber fetal din sângele matern pentru a depista semnele unor eventuale anomalii fetale. După obținerea rezultatelor, medicul va combina analizele de sânge cu rezultatele de la ecografia morfologică de trimestrul I pentru a stabili dacă sunt necesare teste suplimentare. În cazul în care riscul este mare, medicul poate recomanda amniocenteza  pentru a confirma diagnosticul sau pentru a căuta alte malformații, care nu pot fi depistate prin aceste metode. Nu se vor recomanda teste invazive sau non invazive de diagnostic numai în cazurile în care s-a făcut fertilizare in vitro şi teste suplimentare de screening genetic de preimplantare (PGS), care verifică toate cele 23 de perechi de cromozomi şi poate identifica embrionii viabili, cuplul fiind abil să ia hotărârea de a-i păstra sau nu.

Șansele de concepere

Vârsta avansată este legată și de creșterea incidenței sarcinii multiple, ceea ce se poate explica prin utilizarea mai frecventă a terapiilor de reproducere asistată la aceste femei. Este de menționat faptul că rezultatele perinatale ale sarcinii multiple la femeile cu vârsta de 40 de ani sunt mai bune decât rezultatele sarcinii multiple la femeile tinere de 20 de ani, în comparație cu sarcina unică, când femeile tinere se descurcă mai bine la acest capitol. În schimb, travaliul la femeile cu vârsta de 40 de ani și mai mult se complică mai frecvent cu distocie și anomalii ale contracțiilor uterine, ceea ce frecvent determină finalizarea nașterii prin operație cezariană.

Din cauza riscului crescut de mortalitate antenatală a fătului la gravidele din această categorie de vârstă, tot mai mulți experți din domeniu recomandă inducerea travaliului la 39 săptămâni de gestație – decizie care va fi discutată în prealabil cu acel cuplul, explicând avantajele, riscurile și complicațiile posibile, neapărat oferind alternative. Vârsta la care o femeie decide să devină mamă este un detaliu pe care nimeni nu are dreptul să îl comenteze, cel puțin în teorie. Și totuși, de ani buni încoace, se comentează mereu la această temă. Ce contează mai mult, vârsta sau experiența? Desigur, aceasta este doar varianta simplificată a întrebării pentru că, dincolo de vârstă și de experiența în sine, intervin o sumedenie de factori care îngreunează adesea decizia de a ține sau nu cont de vârstă atunci când îți dorești să devii mamă.

Indiferent de tendințe, oricând decide femeia că vrea să devină mamă, este așteptată la Maternitatea Medpark. Aici beneficiază de o abordarea individuală începând de la planificarea sarcinii și până la nașterea în siguranță a unui bebeluș sănătos. Pentru detalii accesează Maternitatea Medpark.

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă