Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

PET-CT Medpark – o investigație unică în Republica Moldova!

Medicina nucleară
29 mai, 2018

În Moldova a fost făcut un pas mare în lupta cu cancerul!

Viorica a aflat întâmplător că are o tumoare malignă la nivelul sânului. Mergea în vizită la o mătușă în spital și o încuraja. „Hai nu mai plânge, totul o să fie bine. Iată și eu am aici un nodul la piept și văd că nu mă supără”, îi spunea Viorica mătușii, care a îndrumat-o să se adreseze la medic. În așa fel, nodulul mare cât o nucă s-a dovedit a fi cancer. Noutatea a șocat-o. Nu putea crede în ceea ce i se întâmpla. Nu putea crede că tocmai ea are cancer, mai ales că a ajutat în nenumărate ori persoane cu aceeași diagnoză. „Moartea nu este mai puternică decât mine”, și-a spus Viorica și a mers înainte.

De aproape cinci ani, nu a mai fost să facă niște investigații din mai multe motive. „Când am depistat boala, am făcut toate analizele, investigațiile pe bani. Am plătit pentru tot. Apoi, peste câțiva ani, am ajuns cu mama la Institutul Oncologic și ea avea poliță. Am văzut cum funcționează sistemul medical. Nu am mai solicitat grad de dizabilitate, nimic nu am mai vrut”.

Un pas mare spre învingerea cancerului

Recent, în Republica Moldova, a fost adus un aparat care depistează cancerul în proporție de peste 90%. Potrivit imagistului Ion Cărăruș, de la Spitalul Internațional Medpark, aparatul PET/CT se folosește pentru diagnosticarea primară a bolii, dar și monitorizarea în timp a acesteia.

„Investigația este alcătuită din două părți. Prima parte – PET – care ne dă informații despre activitatea metabolică din diferite organe și partea CT care ne spune despre localizare, partea anatomică a cancerului.”

Această tehnologie depistează tumorile maligne cu dimensiuni foarte mici, începând de la 5 mm. Medicul Imagist Ion Cărăruș ne informează că celulele canceroase au o caracteristică specifică. Ele folosesc mai intens glucoza decât celulele normale. „Organele, locurile afectate de boală vor acumula mai intens substanța radioactivă bazată pe glucoză și pot fi vizualizate la ecran.”

Se recomandă evitarea efortului fizic intensiv înainte de examinare. Investigația începe cu injectarea unei substanțe radioactive, numită 18F-fluorodeoxyglucose. Pacientul va aștepta în condiții confortabile 45-60 de minute. După aceasta, este efectuată scanarea propriu-zisă care durează aproape o oră.

Potrivit reprezentanților spitalului privat, acest tip de investigație este necesar pentru un diagnostic primar exact care va influența eficiența tratamentului ulterior, pentru stabilirea stadiului bolii, evaluarea corectă a răspunsului la tratament și pentru monitorizarea patologiei oncologice.

Investigația costă 23 de mii de lei, preț care acoperă costul substanței radioactive utilizate, care are un timp scurt de viață – doar câteva ore. Este importată din România și necesită o transportare foarte rapidă, dar sigură, întrucât este radioactivă, iar mijloacele speciale de protecție trebuie respectate. Potrivit reprezentanților spitalului privat, producerea substanței este un proces costisitor.

Viorica: „Fetița mi-a salvat viața”

Se fac în curând zece ani, de când Viorica luptă cu cancerul. După ce a aflat diagnoza, nu a făcut niciun tratament, nicio chimioterapie. Era însărcinată. A ignorat recomandările și a născut o fetiță, iar după doi ani a născut doi băieți gemeni. „Fetița mi-a salvat viața și băieții mi-o continuă”, spune femeia. Totuși, de cinci ani, nu a mai făcut nici o investigație, iar soarta și-o lasă „în mâinile Domnului…”.

La acei 44 de ani, Viorica are patru copii. Împreună cu cei mici, locuiesc la periferia satului Măgdăcești, Criuleni. Câțiva ani în urmă, când urma să nască fata, a renunțat la chimioterapie, precum și la operația la sân. Până astăzi, se tratează după o metodă naturistă și este atentă la ceea ce mănâncă. „Am făcut sport, băi calde și reci, dușuri scoțiene, înfășurări cu lut și am făcut cataplasme în zona sânului, pentru că nu am fost operată. Doi ani am avut un regim strict vegetarian. Alimentația schimbă totul în viața noastră. De asemenea, nu puteam să îmi imaginez cum fiul meu de 13 ani să rămână fără mamă”, spune femeia.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2016, au decedat 9930 de persoane din cauza tumorilor maligne.

Sursa: www.moldova.org