Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

5 investigații importante pe care un bebeluș trebuie să le aibă în primele zile de viață.

Neonatologie
21 mai, 2018

Pentru o claritate definită a sănătății unui bebeluș primele zile de viață sunt absolut esențiale. Reacțiile sale din primele minute după ce se naște, dar și analiza minuțioasă a celor mai vitale organe și funcții ale corpului trebuie investigate anume în maternitate. Victoria Sîsoev, medic neonatolog la Medpark, șef departamentul de neonatologie, ne spune despre cele mai importante analize și investigații din maternitate.

Neonatologul este primul prieten al bebelușului

„Spun mereu acest lucru, deoarece neonatologul este cel care primește, vede, examinează foarte minuțios bebelușul imediat ce se naște. Pachetele de naștere, includ un set complet de investigații pentru bebeluș, efectuate în pereții maternității. Părinții sunt siguri că pleacă acasă cu un copil sănătos – mai mult, previn o serie de complicații sau alte surprize mai puțin plăcute care pot surveni în primele luni de viață. Întâlnim situaţii cînd părinţii refuză careva investigaţii sub pretextul ca ei sunt perfect sanatoşi şi respectiv copilul lor nu are de unde sa moştenească vreo boală genetică sau malformaţie congenitală. Investigațiile ne oferă posibilitatea se detectăm precoce anumite boli care nu au manifestări clinice evidente in primele luni de viaţă, sau simptomele sunt foarte subtile ce mimează unele stări tranzitorii fiziologice ale nou-născutului.”

Examinarea (screening-ul) metabolică – după 24-48 de ore de viață

„În primele zile de viață se efectuiază testarea metabolică, pentru identificarea unor erori genetice de metabolism (după 24 de ore de viață, se efectuează pe câteva picături de sânge, colectate din călcâi pe o hârtie specială);

Testarea aparatului auditiv (screeningul auditiv)– afectarea auzului este una din cele mai întâlnite disfuncții la nou-născuți, la fiecare 1000 nou-născuţi 2-3 copii sunt cu dereglari auditive).

Screeningul displaziei coxofemurale– examinarea ultrasonografica a articulatiei soldului, o investigaţie neinvazivă fără efecte negative sau neplăcute pentru nou-născut (nu este Roentgen), se recomandă de efectuat în primele luni de viaţă , în special la copiii născuţi în prezentaţie pelvină, gemenilor, în caz de ape fetale puţine (oligoamnios) şi desigur cînd se percepe un “click” specific la examinarea articulaţiei şoldului.

Inima, organele interne și craniul – elementele esențiale
„Tot în primele trei zile de viață efectuăm screeningul viciilor cardiace critice congenitale. Apreciem oxigenarea ţesuturilor, printr-un aparat simplu care se plasează la mînuţa dreaptă după care la oricare alt membru şi se compară datele primite. Dacă apar careva neclarități la pulsoximetrie, copilului i se indică echocardiografie, pentru a exclude viciile cardiace, uneori nevăzute în investigațiile intrauterine. Deseori bebelușii au circulară în jurul gâtului, ca rezultat pe faţa copilului sunt nişte hemoragii punctiforme ce crează temporar o coloraţie mai cianotică (vineţie) a feţei, respectiv toată lumea interpretează această cianoză a feţei ca o stare obişnuită, tranzitorie după circulara de cordon ombelical, însă poate fi ascunsă şi o malformaţie cardiacă.

După caz se poate recomanda unui bebeluș neurosonografia, dar și ecografia organelor interne – investigații inofensive chiar și pentru copilașii de câteva zile”.

Alinăm durerea micuțului

„Una din politicele spitalului nostru este „Spital fără durere”, în orice manipulări dureroase avem grijă să alinăm durerea prin măsuri nonmedicamentoase. Astfel în momentul procedurilor neplacute sau dureroase încurajăm aplicarea la sînul mamei, sau administrăm în guriţă puţină Sucroză (sol. Glucoză 24%), astfel sustragem copilul de la procedura dureroasă oferindu-i ceva gustos, influienţînd la creşterea pragului de durere.

Nota de la naștere (scorul Apgar)

„În procesul de naștere mama eliberează nişte hormoni numiţi endorfine, oferind o anestezie naturală nou-născutulu, ca rezultat el poate fi apreciat la careva criterii cu 1 punct la altele cu 2. Reacțiile lui se măsoară după 5 indici ai scorului Apgar. E normal ca un bebeluș să primească de la nota 7 și până la 10, aceasta însemnând suma punctelor primite după reacțiile pe care le are.

Un lucru important pentru părinți este că la noi aparatul USG este mobil, deci permite efectuarea ultrasonografiei, neurosonografiei și Ecodoppler-ului cardiac la patul pacientului în cazul în care nou-născutul nu este transportabil. La fel este și în cazul aparatului de roentgen. Aici aveți toate serviciile sub același acoperiș, este un spital multidisciplinar, neonatologul se poate consulta cu colegii din alte domenii, pentru a acționa prompt în vederea stabilirii unui diagnostic/tratament.”

Vocația i-a fost predestinată

„Am cea mai frumoasă profesie din lume. În fiecare zi întâmpin bebelușii care vin pe lume, fiind primul medic care le examinează starea de sănătate. Am moștenit pasiunea pentru neonatologie de la mama mea, un „înger păzitor” al nou-născuților. Mă trezesc dimineața cu același entuziasm ca și acum 18 ani, când am început să activez în domeniu. „E o zi perfectă pentru a salva o viață de copil”, îmi spun când îmbrac halatul alb. Sunt încântată să contribui, alături de colegii mei, la dezvoltarea unei secții, care are potențialul de a asigura o viață sănătoasă pentru mii și mii de nou-născuți din Moldova. Când știi că ai la dispoziție toate resursele, inclusiv umane, munca devine o sursă nesecată de satisfacție. Medpark este cea mai înaltă treaptă din cariera mea. Fiind în echipa spitalului am obținut titlul de doctor în științe medicale. Am ales Maternitatea Medpark pentru că aici pot să mă realizez pe deplin ca profesionist”, ne-a mai specificat doamna doctor Sîsoev.

Sursa: www.ea.md