Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

De ce ne doare spatele?

Neurochirurgie
01 oct., 2021

Durerea lombară se întâlnește destul de des printre acuzele cu care pacienții se adresează la medic. Se consideră că circa 75-85% din persoane vor avea experiența durerii de spate pe parcursul vieții. Deși durerea lombară poate fi destul de deranjantă, în aproximativ 90% din cazuri este temporară și se ameliorează prin diferite metode nonchirurgicale.

Cu toate acestea, pacienții care au avut lombalgie (durere în regiunea lombară) pentru prima dată, au o probabilitate de circa 50% că vor avea episoade recurente pe parcursul unui an. Durerea lombară este considerată cronică atunci când persistă mai mult de 12 săptămâni.

Anatomia regiunii lombare

Coloana vertebrală lombară (partea inferioară a spatelui) este formată din cinci vertebre. Vertebrele sunt amortizate de mici discuri, care sunt situate între fiecare dintre vertebre și acționează ca „amortizoare” pentru oasele coloanei vertebrale. Aceste discuri sunt rotunde și plate, cu un strat exterior dur (inel fibros) care înconjoară un material asemănător unui „jeleu” numit nucleul pulpos. Ligamentele dure atașate vertebrelor mențin nucleul pulpos al discului în loc.

Cauzele frecvente ale durerii lombare sunt:
  • Entorse și spasme / suprasolicitare
  • Leziuni traumatice
  • Fracturi
  • Hernie de disc
  • Sciatică
  • Stenoza canalului spinal
  • Osteoartrita
  • Scolioza
Când trebuie să soliciţi ajutorul medical?

Deși durerea lombară este des întâlnită, unele caracteristici justifică adresarea la un medic, cum ar fi durerea de spate persistentă sau agravarea simptomelor neurologice, inclusiv amorțeală, slăbiciunea sau furnicături în picioare, dereglări ale funcției intestinului gros ori a sfincterelor vezicii urinare.

Diagnosticul durerii lombare

Diagnosticul este făcut de un neurolog sau neurochirurg pe baza simptomelor, examenului clinic și rezultatelor studiilor de diagnostic. Medicul poate solicita studii imagistice ale spatelui, care pot include:

  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)
  • Scanare tomografică computerizată (scanare CT)
  • Electroneuromiografie (EMG)
  • Mielografia
  • Blocul selectiv al rădăcinii nervoase
  • Radiografie
Opţiuni de tratament non-chirurgical

De obicei se începe cu un tratament conservator. Opțiunile de tratament includ medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, miorelaxante, blocade epidurale sau paravertebrale, kinetoterapie, acupunctură, reabilitare și activitate limitată. Toate aceste opțiuni de tratament vizează ameliorarea inflamației din spate și diminuarea iritării rădăcinilor nervoase. Dacă timp de 4 – 6 săptămâni nu este efect de la terapia conservativă, se ia în considerare intervenția chirurgicală.

În cazul apariției simptomelor neurologice (amorțeală, slăbiciuni, furnicături în picioare sau disfuncții a sfincterelor vezicii urinare), este necesar de solicitat imediat asistență medicală.

Când este recomandată intervenţia chirurgicală

Atunci când tratamentul conservator pentru durerea lombară nu oferă ameliorare, simptomele neurologice se înrăutățesc sau sunt severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Candidații la operație prezintă oricare dintre următoarele condiţii:

  • Durerile de spate și picioare limitează activitatea normală sau afectează calitatea vieții
  • Se dezvoltă deficite neurologice progresive, cum ar fi slăbiciunea și amorțeală în picioare
  • Pierderea funcțiilor normale a intestinului și a vezicii urinare cauzată de disfunctii sfincteriene
  • Dificultăți de a sta în picioare sau de mers
  • Medicația și kinetoterapia sunt ineficiente

Dacă se recomandă intervenția chirurgicală, neurochirurgii au la dispoziție o varietate de opțiuni pentru a ajuta la ameliorarea presiunii asupra rădăcinilor nervoase. Dacă compresia mai multor rădăcini nervoase și hernierea discurilor cauzează durerea sau dacă există degenerare și instabilitate în coloana vertebrală, neurochirurgul poate alege:

● o abordare minim invazivă;
● o decompresie mai largă;
● fuzionarea vertebrelor cu implanturi și stabilizarea acestora cu șuruburi, tije, în funcție de gradul de boală. După o astfel de intervenție chirurgicală, pacienții pot câștiga mobilitate restabilită în spate. În plus, pacienții pot necesita kinetoterapie postoperatorie.

Follow-up (monitorizarea pacientului)

Dacă durerile de spate se rezolvă cu un tratament conservator, supravegherea ulterioară va fi în funcție de necesități sau dacă simptomele revin. Dacă un pacient este supus unei intervenții chirurgicale, monitorizarea este diferită pentru fiecare tip de procedură.

Adresarea la timp la medic și stabilirea diagnosticului corect este cu siguranță cel mai important pas spre tratamentul corect.

Pentru o programare la medicul neurolog sau neurochirurg Medpark apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă