Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Sindromul de tunel carpian – afecțiunea caracterizată prin amorțeală și dureri la nivelul palmelor mâinii

Neurochirurgie
24 ian, 2017
Cauzele

Sindromul de tunel carpian apare în rezultatul compresiei nervului median.

Nervului median trece de la antebraț printr-un pasaj din încheietura mâinii (tunel carpian) spre palma mâinii. Acesta inervează pielea părții palmare a degetului mare și falangelor, cu excepția celei a degetului mic. Acesta, de asemenea, conduce semnalele nervoase pentru inervarea mușchilor în jurul bazei degetului mare (funcția motorie).

În general, tot ceea ce dereglează, irită sau comprimă nervul median, în spațiul de tunel carpian poate duce la sindromul de tunel carpian. De exemplu, o fractură a încheieturii mâinii poate reduce din spațiul tunelului carpian si să irite nervul, la fel ca edemul și inflamația care rezultă în urma artritei reumatoide.

În multe cazuri, nu poate fi identificată nicio cauză concretă, dar se poate întâmpla ca o combinație de factori de risc să contribuie la dezvoltarea afecțiunii.

Factori de risc

O serie de factori de risc au fost asociați cu sindromul de tunel carpian. Deși aceștia singuri nu provoacă sindromul de tunel carpian, în schimb pot crește șansele de a dezvolta sau de a agrava afecțiunea nervului median.

 • Factorii anatomici. O fractură la nivelul încheieturii mâinii sau o luxație care modifică spațiul în interiorul tunelului carpian poate crea o presiune din exterior asupra nervului median. Persoanele cu tunelurile carpiane mai mici pot fi mai susceptibile de a avea sindromul de tunel carpian.
 • Sex. Sindromul de tunel carpian este, în general, mai frecvent la femei. Acest lucru se poate explica prin faptul că diametrul tunelului carpian este relativ mai mic decât la bărbați și este mai puțin spațiu pe parcurs.Femeile care au sindromul de tunel carpian au tuneluri mai mici decat femeile care nu au afecțiunea.
 • Boli ce afectează nervii. Unele boli cronice, precum diabetul zaharat, pot crește riscul de leziune a nervilor, inclusiv deteriorarea nervului median.
 • Stări inflamatorii. Bolile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, pot afecta tendoanele încheieturii mâinii, exercitând o presiune asupra nervului median.
 • Modificarea echilibrului fluidelor corpului. Retenția de lichide, frecvente în timpul sarcinii sau menopauzei, poate crește presiunea din interiorul tunelului carpian, iritînd nervul median. Sindromul de tunel carpian asociat cu sarcina se rezolvă, în general, de la sine după sarcină.
 • Alte afecțiuni medicale. Anumite patologii, cum ar fi menopauza, obezitatea, tulburările tiroidiene și insuficiența renală, pot crește șansele de a dezvolta sindromul de tunel carpian.
 • Factori de la locul de muncă. Este posibil ca lucrul cu unelte vibratoare sau pe o linie de asamblare, care necesită o flexie prelungită sau repetată a încheieturii mâinii poate crea o presiune dăunătoare asupra nervului median sau să agraveze situația deja existentă.

La moment se desfășoară mai multe studii ce țin de asocierea între utilizarea calculatorului și sindromul de tunel carpian. Rezultatele preliminare nu au adus dovezi suficiente pentru a sprijini ideea precum că utilizarea pe scară largă a calculatorului ar fi un factor de risc pentru sindromul de tunel carpian, deși aceasta poate provoca o altă formă de durere în zona mâinii.

Teste și Diagnostic

Neurochirurgul poate indica una sau mai multe teste de diagnostic pentru a determina dacă este prezent sindromul de tunel carpian:

Istoricul simptomelor. Medicul va examina simptomele. Modelul semnelor și simptomele pot oferi indicii pentru cauza lor. De exemplu, nervul median nu oferă sensibilitate pentru degetul mic. Dar astfel de simptome în care degetul este implicat pot indica și o altă afecțiune decât sindromul de tunel carpian.

Un alt indiciu este momentul apariției simptomelor. De obicei, apar atunci când pacientul ține îndelungat un telefon sau un ziar, conduce automobilul.

Examinare fizică. Neurochirurgul va efectua un examen fizic. El sau ea va testa sensibilitatea la degete și puterea mușchilor în mână.

Presiunea asupra nervului median de la încheietura mâinii, produs prin îndoirea încheieturii mâinii, percuția la nivelul nervului sau pur și simplu apăsând pe nerv, poate provoca apariția simptomelor.

Raze X. Unii medici recomandă o radiografie a încheieturii mâinii afectate pentru a exclude alte cauze ale durerii la încheietura mâinii, cum ar fi artrita sau o fractură.

Electromiograma. Electromiografia măsoară descarcarile electrice ușoare, produse în mușchi. În timpul acestui test, medicul introduce un electrod subțire în zona mușchilor specifici. Testul determină activitatea electrică a mușchilor atunci când se contractă si atunci cand sunt in repaus. Acest test poate determina daca au avut loc leziuni musculare și, de asemenea, pot fi folosite pentru a exclude alte patologii.

Studiu de conducere nervoasă. Este o variantă a electromiografiei, în care doi electrozi sunt lipiți pe piele. Un șoc slab este trecut prin nervul median pentru a vedea dacă impulsurile electrice sunt încetinite în tunelul carpian. Această încercare poate fi utilizată pentru a diagnosticastarea pacientului și a exclude alte maladii.

La fel poate fi necesară consultația a altor specialiști ca traumatologi-ortopezi în cazul fracturii, reumatologi în cazul artritei reumatoide sau altor medici în cazul în care semnele sau simptomele indică alte tulburări medicale sau este nevoie de tratament suplimentar.

Metodele de tratament si medicație

Sindromul de tunel carpian ar trebui să fie tratat cât mai curând posibil după ce se încep simptomele.

Unii oameni cu simptome ușoare ale sindromului de tunel carpian pot ușura disconfortul lor prin a lua pauze mai frecvente pentru a odihni mâinile lor, evitând activitățile care agravează simptomele și prin aplicarea de comprese reci pentru a reduce edemele.

Dacă aceste tehnici nu oferă ajutor în câteva săptămâni, opțiuni suplimentare de tratament includ aplicarea atelei in regiunea încheietura mâinii, tratament conservator și chirurgia. Aplicarea atelei și alte metode conservatoare ajută mai mult în cazul daca pacientul are simptome ușoare sau moderate mai puțin de 10 luni.

Terapia nechirurgicală

În cazul în care afecțiunea este diagnosticată precoce, metodele nechirurgicale pot ajuta la amelioarea sindromului de tunel carpian. Metodele pot include:

Atelele la nivelul încheieturii. O atelă care fixează încheietura în timpul somnului poate ajuta la ameliorarea simptomelor nocturne de furnicături și amorțeală. Atelele nocturne pot fi o opțiune bună în perioada gravidății la prezența sindromului de tunel carpian.
Medicația antiinflamatoare nesteroidiană (AINS). AINS, cum ar fi ibuprofen pot ajuta la ameliorarea durerilor cauzate de sindromul de tunel carpian pe termen scurt.Nu există dovezi, totuși, că aceste medicamente îmbunătățesc sindromul de tunel carpian.

Corticosteroizii. Neurochirurgul poate injecta și infiltra porțiunea tunelului carpian, cu un corticosteroid, cum ar fi cortizonul pentru a calma durerea.

Corticosteroizii scad inflamația și edemul, care ameliorează presiunea asupra nervului median. Corticosteroizii orali nu sunt considerați la fel de eficienți ca injectările locale cu corticosteroizi pentru tratarea sindromului de tunel carpian.

Dacă sindromul de tunel carpian este cauzat de o artrită inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoidă, atunci tratarea artritei poate reduce simptomele sindromului de tunel carpian.

Intervenţiile chirurgicale

În cazul în care simptomele sunt severe sau persistă, după ce a fost încercată terapia nechirurgicală, chirurgia poate fi cea mai potrivită opțiune.
Scopul intervenției chirurgicale de tunel carpian este de a diminua presiunea asupra nervului median prin incizionarea ligamentului care apasă asupra nervului.

Operația poate fi efectuată prin două tehnici diferite. Este necesar de discutat despre riscurile și beneficiile fiecărei metode cu chirurgul inainte de intervenția chirurgicală. Riscurile operației pot include eliberarea incompletă a ligamentului, infecții ale plăgilor, formarea cicatricilor, leziuni ale nervilor sau leziuni vasculare. Rezultatele finale ale tehnicii endoscopice și chirurgiei deschise sunt similare.

Chirurgie endoscopică. În chirurgia endoscopică, chirurgul folosește un dispozitiv asemănător unui telescop cu o camera mică atașată la acesta (endoscop) pentru a vedea în interiorul tunelului carpian și se taie ligamentul prin una sau două incizii mici, la nivelul mâinii sau încheieturii. Chirurgia endoscopică poate duce la mai puțină durere decât o face chirurgia deschisă în primele câteva zile sau săptămâni după o intervenție chirurgicală.

Chirurgie clasică. În chirurgia deschisă, chirurgul face o incizie la nivelul palmei deasupra tunelului carpian și incizionează ligamentul pentru a elibera nervul. Această procedură, de asemenea, se poate realiză printr-o incizie destul de mică, ceea ce poate reduce riscul de complicații.
În timpul procesului de vindecare, după intervenția chirurgicală, țesuturile ligamentului se reunesc treptat împreună având în același timp mai mult spațiu pentru nerv decât a existat înainte.

În general, medicul va încuraja utilizarea mâinii după o intervenție chirurgicală, treptat, până la utilizarea normală evitând în același timp mișcările bruște sau pozițiile extreme ale încheieturii mâinii.

Inflamația sau slăbiciunea poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni după o intervenție chirurgicală. În cazul în care simptomele înainte de intervenția chirurgicală au fost foarte severe, atunci ele pot să nu dispară complet după operație.

Stilul de viață și remediile la domiciliu

Acești pași pot ajuta ca pacientul cel puțin să amelioreze temporar simptomele și să câștige timp:

 • Este necesar să luați pauze scurte din activitățile repetitive care implică utilizarea mâinilor.
 • Se recomandă exercițiile de rotire a încheieturilor și întindere a palmelor și degetelor.
 • Se pot lua preparate ce ameliorează durerea, cum ar fi aspirina, ibuprofen sau naproxen.
 • Se poartă o atelă la nivelul încheieturii mâinii pe timp de noapte. Atela trebuie sa fie confortabilă, dar nu strânsă.
 • De evitat dormitul cu compresia mâinilor pentru a ajuta la ameliorarea durerii sau amorțelii de la încheieturi și mâini.

Dacă durerea, amorțeala sau slăbiciunea reapare și persistă, este necesar să consultați medicul.

Profilaxia

Nu există strategii pentru a preveni sindromul de tunel carpian, dar se poate minimiza stresul asupra mâinilor și încheieturilor luând-se următoarele măsuri de precauție:

 • Reduceți sarcina si evitați încleștarea. Cei mai mulți oameni folosesc mai multă forță decât este necesar pentru a efectua unele sarcini manuale. Dacă munca implică taparea, de exemplu, loviți tastele încet. Pentru scrierile de mână timp îndelungat, nu utilizați un stilou mare supradimensionat, dați preferință celor cu adaptor de prindere moale și cu cerneală cu curgere liberă. Astfel nu va trebui să țineți stiloul strâns sau să apăsați tare pe hârtie.
 • Luați pauze frecvente. Este necesar să dați mâinilor și încheieturilor mâinilor o pauză prin întinderea ușoară și îndoindu-le periodic. Alternați sarcinile atunci când este posibil. În cazul în care utilizați echipamente care vibrează sau care necesită exercitarea unei forțe majore, luarea pauzelor este și mai importantă. Evitaţi îndoirea încheietura mâinii permanent în sus sau în jos. O poziție de mijloc, relaxată, este cea mai potrivită. Dacă utilizați o tastatură, păstrați mâna la înălțimea cotului sau un pic mai jos.
 • Îmbunătăți postura. O postură incorectă poate determina umerii să se rostogolească înainte. Atunci când umerii se află în această poziție, mușchii gâtului și umerilor sunt scurtați, comprimând plexurile nervoase de la nivelul gâtului. Acest lucru poate afecta încheieturile, degetele și mâinile.
 • Păstrarea mâinilor în condiții calde. Sunt mai multe șanse de a dezvolta dureri de mână și rigiditate în cazul în care se lucrează într-un mediu rece. În cazul în care nu se poate controla temperatura la locul de muncă, se recomandă purtarea mănușilor cu degete, care țin mâinile și încheieturile calde.

Autor: Dr. Adrian Danu, neurochirurg Medpark