Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

„Tic dureros” sau nevralgie trigeminală: ce este și cum o tratăm?

Neurochirurgie
09 iul., 2021
Ce este nevralgia trigeminală?

Nevralgia trigemenului este o afecțiune a nervului V cranian (nervul trigemen, nerv care răspunde de simţul feţei ca senzaţia de atingere, temperatură, durere), ce se manifestă cu durere cronică. În cazul nevralgiei trigeminale, chiar și o stimulare / atingere ușoară a feței – cum ar fi spălarea dinților, sau machiajul, poate declanșa o senzaţie de durere chinuitoare. Iniţial, pot fi atacuri de dureri scurte și ușoare. Uneori, nevralgia trigeminală poate progresa și poate provoca crize de durere mai lungi şi mai frecvente (atacuri de durere aprigă). Nevralgia trigemenului afectează mai frecvent femeile decât bărbații și cu predilecţie la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

Datorită varietății de opțiuni de tratament disponibile, a avea nevralgie trigeminală nu înseamnă neapărat că ești sortit unei vieți cu durere. Neurochirurgii și neurologii pot gestiona eficient nevralgia trigemenului cu medicamente, injecții sau intervenții chirurgicale.

Semne și simptome posibile:
  • Episoade de durere severă, senzaţie de durere iradiantă în faţă sau de durere care se poate simți ca un “șoc electric”
  • Atacuri spontane de durere sau atacuri declanșate de lucruri precum atingerea feței, actul de mestecare, vorbirea sau periajul dinților
  • Atacuri de durere de la câteva secunde până la câteva minute
  • Episoade cu mai multe atacuri care durează zile, săptămâni, luni sau mai mult – unele persoane au perioade în care nu suferă dureri
  • Senzație constantă de durere, arsură care poate apărea înainte ca aceasta să evolueze în durerea asemănătoare spasmului nevralgiei trigeminale
  • Durere în zonele înervate de nervul trigemen, inclusiv obrazul, maxilarul, dinții, gingiile, buzele sau mai rar ochiul și fruntea
  • Durerea afectează mai frecvent o parte a feței, deși, rareori poate afecta ambele părți ale feței
  • Durerea este focalizată de obicei într-un singur loc, sau se poate răspândi pe o arie mai mare a feţei
  • Atacurile de durere pot devini mai frecvente și mai intense în timp
Cauzele

În nevralgie, numită și “tic douloureux” (tic dureros), funcția nervului trigemen este afectată. De obicei, problema constă în contactul direct dintre acest nerv (nervul trigemen) şi un vas de sânge normal, în acest caz o arteră sau o venă la baza creierului irită nervul prin pulsaţia sangvină. Acest contact direct pune presiune pe nervul trigemen și îl face să funcționeze defectuos, provocând atacuri de durere.

Afecțiunea poate apărea ca urmare a îmbătrânirii sau poate fi legată de scleroza multiplă sau de o tulburare similară care afectează învelișul de mielină (o teacă ce acoperă şi protejează nervii). Nevralgia trigeminală poate fi cauzată și de o tumoare care comprimă nervul trigemen.
Unele persoane pot prezenta dureri în zona feței din cauza unei leziuni cerebrale sau a altor anomalii. De asemenea, accidentul vascular cerebral sau traumele cranio-faciale pot fi responsabile de aceasta.

Ce poate provoca nevralgie trigeminală?
  • Râsul ce contractă mușchii feţei;
  • Atingerea feţei;
  • Actul de mestecat;
  • Periatul dinţilor;
  • Vorbitul;
  • Aplicarea machiajului;
  • Briza de vîntului ce bate în faţă
  • Zâmbetul;
  • Spălarea feţei;
Diagnosticul se pune pe baza descrierii durerii
  1. Tipul durerii. Durerea cauzată de neuralgia trigeminală este bruscă, asemănătoare șocului și de obicei are durate scurte.
  2. Localizare durerii. Regiunea feței afectată de durere ne poate spune dacă este implicat nervul trigemen.
  3. Ce declanșează? Durerea legată de nevralgia trigemenului este de obicei provocată de atingeri ușoare a obrajilor, masticația, vorbirea sau chiar o adiere răcoroasă a curenților de aer.

Medicul poate efectua mai multe teste pentru a diagnostica nevralgia trigeminală și pentru a determina cauzele apariției bolii, inclusiv:

Un examen neurologic. Examinarea regiunilor feței poate ajuta medicul să stabilească exact locul în care apare durerea și dacă aceasta este nevralgie trigeminală. Se identifcă ramurile nervului trigeminal afectat. De asemenea, testele ajută la stabirea simptomelor cauzate de un nerv comprimat sau de o altă afecțiune.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). Medicul poate solicita o scanare prin RMN a creierului pentru a determina dacă este vorba despre o scleroză multiplă sau de o tumoare ce cauzează nevralgia trigeminală. În unele cazuri poate fi necesară administrarea intravenoasă a unei substanțe de contrast, pentru a vizualiza arterele și venele și pentru a evalua fluxul sanguin (angiogramă prin rezonanță magnetică).

Durerea facială poate fi cauzată de diverse afecțiuni, deci este important un diagnostic precis. Pot fi necesare teste suplimentare pentru a exclude alte patologii.

Tratamentul

Se inițiază tratament medicamentos, fapt care permite stoparea și monitorizarea acceselor, fără careva manipulări suplimentare. În timp, însă, uneori, unele persoane pot să nu mai răspundă la medicamente sau prezenta reacțiilor adverse nedorite. Pentru acele persoane, injecțiile sau intervențiile chirurgicale sunt ca opțiuni de tratament pentru nevralgia trigemenului.

Există dovezi care indică necesitatea de a trata și diagnostica cât mai precoce neuralgia. Se considera că, cu cât o persoană suferă un timp îndelungat, cu atât mai grea poate fi regenerarea / recuperarea nervilor asociați durerii.

Tratamentul chirurgical

Decompresia microvasculară a nervului trigemen, asigură înlăturarea durerilor la aproximativ 75% dintre pacienții care prezintă nevralgie rezistentă la medicamente.

Procedurile chirurgicale pot fi nedistructive și distructive.

Tratamentul chirurgical non-distructiv

Decompresia microvasculară este o tehnică chirurgicală de elecţie ce implică o mică incizie în spatele urechii și o îndepărtare a osului din această zonă. Se face o incizie prin meninge pentru a expune nervul. Compresia vasculară a nervului este înlaturată prin aplicarea unui tampon asemănător unui burete ce este plasat între vas și nerv, oprind pulsația nedorită a vasului, astfel permitând vindecarea tecii de mielină a nervului trigemen.

Dacă o venă comprimă nervul, acesta poate fi îndepărtată. De asemenea, se poate lua decizia de a inciza o parte a nervului trigemen (neurectomie) în timpul acestei proceduri dacă arterele nu apasă pe nerv.

Decompresia microvasculară elimină sau reduce cu succes durerea, dar la unii oameni acesta poate reapărea. Decompresia microvasculară prezintă de asemenea și unele riscuri, inclusiv scăderea auzului, slăbiciune facială, amorțeală facială, accident vascular cerebral sau alte complicații, dar care sunt foarte rare. Majoritatea persoanelor care au suportat acestă procedură, nu mai au amorțeli faciale după aceea. Această tehnică chirurgicală are eficacitatea cea mai mare în sistarea durerii propriu-zise.

Tratamentul chirurgical distructiv

Toate procedurile distructive pot vor provoca amorțeli faciale. Termorizotomia percutanată cu radiofrecvență precum și radiochirurgia stereotactică, pot reduce durerile. Cu toate acestea, eficacitatea în cuparea sindromului algic scade cu timpul.

Se cunosc mai multe tehnici chirurgicale distructive:

  • Tehnica percutanată– presupune introducerea în orificiu de ieşire a ramurei nervului trigemen a unui cateter, sau a unui ac ce blochează sindromul dolor. Acestă tehnică s-a dovedit eficientă, în special în acele cazuri în care alte intervențiile au eșuat sau în acele cazuri care se stabilește o incapacitate medicală pentru realizarea unor intervenții chirurgicale, ca de exemplu neadmiterea operării persoanelor în etate.
  • Compresia cu balonaş – tehnica presupune umflarea pe nerv a unui balonaş ce duce la întreruperea tecii nervului, astfel semnalele de durere se opresc.
  • Injecția cu glicerol – este o procedură medicală prin care se aplică un lichid coroziv numit glycerol. Astfel, zona afectată a nervului este “lezată”, iar semnalele de durere se stopează.
  • Radiochirurgia stereotactică – este o formă de radioterapie care concentrează energia de mare putere pe o zonă mică a corpului (nervul afectat – trigemen).

Adresarea la timp la medic și stabilirea diagnosticului corect este cu siguranta cel mai important pas spre tratamentul corect.

Pentru o programare la neurochirurg Medpark, apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă