Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

#OameniiMedpark Ana Josan, medic obstetrician-ginecolog, Omul Medpark cu o mare pasiune pentru profesia sa și cu o sensibilitate aparte

Oamenii Medpark
21 iul, 2021

Ana Josan, medic obstetrician-ginecolog, Omul Medpark cu o mare pasiune pentru profesia sa și cu o sensibilitate aparte, care trăiește emoțiile sarcinii și nașterii împreună cu fiecare familie.

„Încă din clasa a doua am știut că voi fi medic ginecolog. Mă aflam într-un mediu în care femeile se plângeau de atitudinea dură a medicilor, erau cazuri de femei care au născut acasă, iar când au mers la spital, s-au confruntat cu o atitudine negativă. Persista frica față de ginecologi, femeile povesteau experiențe dureroase, despre cum erau bruscate și li se vorbea urât. Atât de tare m-au marcat aceste povești, încât mă întrebam cum poate un medic să aibă o astfel de atitudine față de o femeie care naște, ea fiind și așa destul de stresată. Mă treceau fiorii când le auzeam. Mi-am spus atunci că eu voi deveni medic ginecolog, că nu voi lăsa niciun suflet să sufere astfel și că eu nu voi fi niciodată acel gen de doctor. Am avut și o mătușă care a lucrat în domeniu, ceea ce, probabil, a înrădăcinat și mai mult dorința mea de a alege ginecologia.

Relația dintre medic și pacient este o cooperare veritabilă. Ei formează o echipă, este o relație mult mai profundă decât suntem obișnuiți să credem. Există o empatie, o stare de liniște și înțelegere, pacientul simte și știe că alături de acest medic își va soluționa problemele de sănătate, că totul va fi bine. Asta nu ține de știință sau de capacitățile academice, ci ține mai mult de calitățile umane. Nu poți minți un pacient, legătura se formează prin priviri, prin voce și discuție.

Sunt un om cu slăbiciuni, cu emoții, mereu vorbesc despre ceea ce simt. Îmi place mult ginecologia, dar ceea ce ține de reproducere este hobby-ul meu cel mai mare. Fiecare caz fericit, în special la pacientele cărora li s-a spus că nu vor avea copii niciodată, dar care apoi vin cu lacrimi în ochi, însărcinate, problema fiind rezolvată simplu și nemedicamentos – îmi demonstrează că am reușit să-mi fac bine treaba, să le depășesc așteptările. În acele momente simt o fericire pură.

Mă bucur pentru pacientele mele foarte mult și știu că reușesc să le ajut datorită faptului că pot vedea problema altfel și am o altă abordare. Mă strădui să gândesc „out of the box”, să privesc lucrurile diferit, să găsesc cealaltă parte a monedei sau ceea ce alții n-au văzut. Îmi pun întrebări, analizez, vreau să înțeleg ce aș simți eu dacă aș fi în locul pacientei și aș avea în fața mea un doctor ca mine. Acest lucru mă temperează.

Mergând împreună cu colegii în Turcia și Croația pentru schimb de experiență, am înțeles că sistemul medical din Turcia nu se deosebește de cel de la Medpark. Însă, dacă ar fi să comparăm cu alte spitale din țară, atunci într-adevăr există diferențe majore: de la logistica spitalului, până la standardele de siguranță. În Croația, în schimb, sistemul medical era un pic diferit de al nostru prin anumite standarde și particularități ale spitalului local. Totuși, în urma acestor experiențe mi-am dat seama că medicii noștri sunt foarte buni și profesioniști, dar când mergi într-o țară străină trebuie să lucrezi mult mai mult pentru a demonstra că meriți locul pe care-l ocupi.

Am avut și am ocazia de a pleca din țară. Însă, familia mea este totul pentru mine, tot ce am mai scump. Băiatul meu va împlini în curând 13 ani și am doi frați cu care am crescut și suntem foarte apropiați. Dacă nu erau ei și părinții mei, demult aș fi plecat. Apoi am înțeles că și noi putem face lucruri mărețe aici, în Moldova. De ce să dăm altora potențialul, talentul și cunoștințele noastre, când putem aici, încet-încet să depășim bariere, să demolăm stereotipuri, să schimbăm sistemul cu care ne-am obișnuit de generații întregi?

Relația mea cu spitalul Medpark este una deosebită, cred că mai specială decât a oricărui alt angajat. Am fost manager de calitate când spitalul era abia în construcție. Am elaborat proceduri de calitate, pregăteam spitalul pentru acreditare internațională, ne pregăteam să primim primii pacienți. A fost o experiență frumoasă, de care îmi amintesc ca de una dintre cele mai interesante perioade din cariera mea. Eram toți entuziasmați că începe o eră nouă, într-un sistem medical nemaiîntâlnit în Moldova. La început era neclar pentru noi cum va funcționa acest sistem complex, dar după ce am mers în Turcia, am înțeles. Cum e cu un copil – întâi îl naști, apoi face primii pași, fiecare cădere te doare, fiecare realizare te bucură – la fel a fost și cu Medpark. De aceea spun mereu că Medpark este ca și copilul meu.”

#Medpark10ani La mulți ani! #Serios
Fotograf: Alex Iordache