Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

#OameniiMedpark Andrei Panfil, chirurg ORL care practică metode inovatoare și un familist convins.

Oamenii Medpark
12 aug., 2021

Cunoaște-l pe Andrei Panfil, chirurg ORL, Omul Medpark dedicat specializării sale, care practică metode inovatoare, simplificând astfel procedurile și fiind mai aproape de pacienții săi.

„Cred că momentul-cheie al alegerii specializării mele a fost în anul IV la medicină, când am avut cursul de ORL. Mi-a plăcut în special pentru că necesită migală și minuțiozitate, iar mie îmi plac lucrurile mărunte, unde e nevoie de dexteritate. Acela a fost momentul când am decis să urmez această specializare. Desigur, la început nu prea cunoșteam și nu înțelegeam specificul acesteia, însă, studiind domeniul mai aprofundat pe parcursul anilor de rezidențiat, a ajuns să-mi placă și mai mult și nu regret deloc alegerea făcută.

Pentru a ține pasul cu evoluțiile din domeniul medical, participăm în permanență la diverse congrese, cursuri și lucrări practice. De exemplu, am făcut cursuri de specializare în România, iar la Moscova – cursuri de chirurgie endoscopică. Chiar dacă este o specialitate îngustă, evoluează atât de rapid, încât abia reușim să prindem toate noutățile din mers.

„Nas, urechi, gât – ce-i acolo complicat?”, ar zice unii. Dar, dacă ar fi să le luăm pe zone separate, este destul de complex. Eu mă axez mai mult pe nas și pe tot ce ține de faringe, alții fac mai multe intervenții pe laringe sau la ureche.

Sunt cazuri în care pacientul vine la o consultație, îl întreb ce îl deranjează și zice că respiră greu pe nas… de peste un deceniu. După o mică intervenție și o verificare ulterioară, pacientul îmi spune că, dacă ar fi știut că era atât de simplu, ar fi făcut intervenția acum 10 ani. Nicio operație nu este ușoară, dar dacă pacientul trece prin intervenție ușor și fără mari dureri – cred că aceasta e cea mai mare satisfacție și ceea ce îmi place cel mai mult la profesia mea. Nu m-am gândit vreodată să renunț la specializarea aleasă. Bineînțeles, obstacole vor exista întotdeauna, în orice domeniu ai activa, dar, analizând bine situația, mereu se găsesc soluții.

În general, colegii mă apreciază pentru faptul că sunt foarte organizat și îmi place să fie ordine peste tot unde activez: în birou, pe masa de lucru și în sala de operație. De asemenea, am adus aici metoda de coblație, care m-a atras încă din anii studenției și am studiat-o și individual, prin multă practică. Mă bucur că Medpark a avut posibilitatea să achiziționeze acest echipament și, fără dubii, pentru țara noastă este ceva nou. Este o modalitate inovatoare, deoarece, în comparație cu intervenția clasică, pierderea de sânge intraoperatorie este minimă – chiar 1-2 picături de sânge pe tot parcursul operației.

Metoda de coblație presupune un electrod care interacționează cu curentul electric și cu soluția fiziologică, producând un câmp de plasmă, având în același timp și funcția de aspirator și coagulator. Acesta dizolvă țesuturile, le topește, totul realizându-se la o temperatură de aproximativ 60 de grade, comparativ cu metoda de radiofrecvență sau laser, unde temperaturile de lucru sunt mult mai mari și provoacă o traumă termică mai mare a țesuturilor învecinate. Majoritatea pacienților aleg astfel de metode noi și inovative pentru intervenții.

Timpul liber îl petrec alături de soția mea și cei 3 copii minunați: Anastasia – 17 ani, Alexandru – 11 ani și Ariana – 2 anișori. Numele meu fiind Andrei, iar al soției – Angela, am decis să alegem și pentru copii nume care să înceapă cu litera „A”, deoarece credem că fiecare nume lasă o amprentă asupra destinului omului. De asemenea, îmi place să joc tenis de câmp, biliard sau fotbal ori de câte ori am ocazia, dar și să urmăresc meciurile la televizor.

Mă consider foarte norocos că am ajuns la Medpark. Când eram pe ultima sută de metri la rezidențiat, mi s-a propus să activez într-o comisie medico-militară. Munceam în paralel cu rezidențiatul, pentru că aveam nevoie să-mi întrețin familia. Unul dintre medicii cu care lucram în acea instituție mi-a spus despre lansarea unui spital ultramodern și m-a întrebat dacă mi-aș dori să lucrez acolo. Astfel am ajuns la Medpark și sunt deja de peste 10 ani aici. Apreciez foarte mult că Medpark încurajează dezvoltarea: dacă vrei să promovezi o tehnică nouă sau să folosești un echipament nou, nu ai obstacole pe care s-ar putea să le întâlnești în alte spitale. Nu cred că vreo altă instituție din țara noastră ar putea oferi mai multe posibilități și oportunități decât avem noi aici. Mai mult, este o familie în care am petrecut o bună parte din viața mea și mă simt bine atât cu locul, cât și cu colectivul nostru extraordinar. Abia aștept să văd ce ne rezervă următorii 10 ani la Medpark.”

#Medpark10ani La mulți ani! #Serios
Fotograf: Alex Iordache

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă