Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Tot ce trebuie să știi despre cancerul de col uterin

Oncologie
07 dec, 2020

În Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, fiind al doilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei în Europa. Cancerul de col uterin este frecvent asimptomatic sau simptomele pot sa apară când boala este într-un stadiu avansat. Dr. Lilian Guțu, chirurg ginecolog-oncolog, vine cu cele mai importante informații despre diagnosticul și tratamentul cancerului de col uterin.

Ce este și cum apare cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este o tumoare care se dezvoltă în celulele ce tapetează colul uterin și apare pe fundalul unor stări precanceroase, adică a displaziilor, numite și leziuni scuamoase intraepiteliale. Aceste stări necesită timp, de regulă între 2 și 5 ani, pentru a se transforma în cancer invaziv propriu-zis. Calificativul generic pe care i l-aș oferi cancerului de col uterin ar fi ”cancerul regretabil”, deoarece prin plasarea oglinzilor în vagin se pot observa lejer aceste procese de fundal, cum sunt endocervicoza/eroziunea sau chiar stările precanceroase și le poți trata înainte să devină cancer cancer.

Cauzele care pot duce la apariția cancerului de col uterin includ:

 • istoric de boli cu transmitere sexuală;
 • virusul papilomului uman, în special subtipul 16 și 18;
 • debutul precoce al vieții sexuale;
 • parteneri sexuali multipli;
 • factori indirecți, așa cum sunt fumatul și anticoncepționalele orale.
Cât de eficiente sunt screeningul și vaccinarea în cancerul de col uterin?

Screeningul cancerului de col uterin este un element foarte important al sistemului de sănătate în orice stat care își dorește să lupte cu această problemă. Screeningul sau controlul profilactic se face prin prelevarea țestului citologic de pe colul uterin (testul Papanicolau) și se recomandă a fi efectuat o dată la 3 ani de către fiecare femeie cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani, conform Programului Național de Screening a Cancerului de Col Uterin.

Vaccinurile contra virusului papilomului uman, la fel, reușesc să preîntâmpine apariția stărilor precanceroase. Argumentele celor ce sunt împotriva vaccinării s-au dovedit a fi neconcludente și le contrazic studiile pe scară largă efectuate în Australia, Canada. S-a demonstrat că incidența stărilor precanceroase ale cervixului a scăzut semnificativ prin vaccinarea adolescenților, atât de sex feminim, cât și masculin. Deci, recomand cu fermitate vaccinurile contra virusului papilomului uman.

Ce semne trebuie să alerteze femeia privind posibila prezență a cancerului de col uterin?

Dacă în stadiile incipiente ale cancerului de col uterin simptomatologia practic lipsește, atunci în stadiile avansate apar:

 • dureri în timpul actului sexual (dispareunie) și/sau eliminări sanguinolente după contact,
 • hemoragii din cauza erodării de către cancer a vaselor sanguine cu instalarea anemiei de divers grad,
 • leucoree – eliminări seroase abundente însoțite de miros neplăcut,
 • dureri pronunțate în bazinul mic din cauza afectării tumorale a terminațiilor nervoase, uneori cu iradiere în membrele inferioare,
 • afectarea sistemului urinar cauzat de compresia de către tumoare a ureterelor care transportă urina din rinichi spre vezica urinară,
 • edeme pronunțate ale membrelor inferioare,
 • pierdere considerabilă în greutate și e vorba de mai multe kg în doar câteva luni.
Și dacă afirmați că semne de boală practic nu sunt în stadiile incipiente, cum diagnosticăm patologia?

Controalele periodice sunt foarte importante, acestea constând în prelevarea testului citologic Babeș-Nicolau, testul la HPV (papilomavirus uman), colposcopia cu biopsia țintită (în cazul rezultatului citologic anormal). Țin să subliniez că efectuând regulat aceste controale vom depistă stări precanceroase, pentru că acesta este menirea lor – de a preveni cancerul de col uterin.

Dacă se confirmă diagnosticul de cancer care sunt următorii pași?

În primul rând trebuie să vă adresați unui ginecolog oncolog, care va stabili stadiul afecțiunii și va planifica tratamentul, dar și va supraveghea pacienta în dinamică pentru a exlude revenirea patologiei / recidive. Tratamentul cancerului de col uterin în stadiile incipiente este chirurgical, constând în îndepărtarea țesutului tumoral prin operația de conizare a colului uterin, femeia păstrându-și funcția reproductivă. În cazul unei invazii mai mari se va opta pentru histerectomie – înlăturarea uterului fie laparoscopic, fie prin chirurgie deschisă. Iar când se constată, prin investigații moderne ca Imagistica prin Rezonanță Magnetică sau Tomografie Computerizată,  un proces tumoral local-răspândit se dictează efectuarea și a limfadenectomiei regionale, adică înlăturarea ganglionilor limfatici care pot fi afectați de cancer. De rând cu chirurgia, celelalte două metode esențiale de tratament sunt radioterapia și chimioterapia. Acestea pot fi administrate saparat sau în combinație de tratamente, în funcție de specificul tumorii, scopul fiind obținerea șanselor maxime pentru vindecarea completă.

Cum putem diminua riscul reapariției cancerului?

Tratamentul cancerului este unul complex și poate include mai multe etape sau tipuri de tratament. De aceea, la Centrul de Oncologie Medpark tratamentele se planifică în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare, care include chirurgul ginecolog oncolog, oncologul medical, medicul imagist, morfopatolog și radioterapeut. Planul de tratament îi este comunicat pacientei și aceasta este monitorizată pe tot parcursul, conform protocoalelor internaționale.

Una dintre cele mai mari temeri ale pacienților sunt metastazele, dar pentru aceasta sunt necesare diagnosticul și stadializare cât mai completă. În cazul în care cancerul a afectat țesuturile adiacente / ganglionii limfatici, chirurgia cu limfodisecție este obligatorie. Intervenția durează mai mult, este laborioasă, dar prioritatea nr. 1 a chirurgilor este siguranța oncologică și asigurarea marginilor negative (fără cancer). Toate aceste detalii trebuie să le discutați cu chirurgul dvs. înainte de operație.

De ce să alegi Centrul Oncologie Medpark:
 • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
 • Singura instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
 • Prima instituție medicală care lucrează în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
 • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
 • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
 • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
 • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
Pentru programări și detalii apelează (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/24).