Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Implicarea onco-psihologului crește complianța și eficiența tratamentelor pentru cancer

Oncologie
28 mai, 2021

Majoritatea oamenilor nu sunt nici pregătiți, nici instruiți să facă față suferinței psihologice și emoționale care vine peste noapte odată cu diagnosticul de cancer și care crește cu timpul, dacă nu este tratată cu atenție. Din acest motiv, multe centre oncologice internaționale sunt acum dotate cu secții dedicate de psiho-oncologie și psihologi instruiți pentru a ajuta pacienții și îngrijitorii acestora să se ocupe de aspectele psihologice și emoționale ale cancerului.

Pacientul cu cancer nu trebuie tratat doar medicamentos

Stresul poate afecta negativ tratamentul pacienților oncologici, care, pe lângă problemele de natură fizică, se pot confrunta cu dificultăți psihologice, sociale și existențiale, iar acest lucru poate duce inclusiv la tulburări mintale.

Temerile cu care se confruntă persoanele bolnave de cancer sunt multiple: de la efectele adverse ale chimioterapiei până la teama de moarte și până la probleme despre stigmatizarea în societate sau îngrijorări de ordin financiar. Prin urmare, sunt necesare intervenții adecvate situației individuale a fiecărei persoane pentru a ajuta la reducerea suferinței psihologice.

Rolul psiho-oncologului se extinde dincolo de gestionarea simptomelor psihiatrice sau psihologice. Scopul lui este de a explora modalități de a învăța pacientul, membrii familiei, prietenii, colegii, medici și personalul medical cum să abordeze în mod corespunzător patologia oncologică prin prisma umanistă, nu doar medicală.

Din păcate, la noi în țară, latura emoțională și psihologică în general, și a bolii oncologice, în particular, nu primește atenția cuvenită, iar familia este cea care trebuie sa o gestioneze singură.

Tratamentele sunt mai eficiente dacă se adoptă o atitudine pozitivă

Stările emoționale prin care trece pacientul oncologic variază de la șoc la negare, furie, negociere, depresie și în sfârșit acceptare. Deseori aceste stări îi provoacă o suferință psihologică puternică, numită “distres”, care în consecință poate interfera cu capacitatea de a face față efectiv cancerului, simptomelor sale fizice și tratamentului. Fiind în distres pacientul deseori simte:

  • tristețe, frică și neputință;
  • furie și senzația pierderii controlui;
  • gânduri automate negative, recurente despre cancer;
  • convingeri iraționale despre sine, despre ceilalți și despre lume – pune la îndoială credința, scopul, sensul vieții și gânduri frecvente despre boală și moarte;
  • probleme cu somnul și alimentația;
  • dificultăți în luarea deciziilor cu privire la tratament;
  • imposibilitatea de a face față efectelor secundare ale tratamentului, cum ar fi durerea, greața și oboseala.
Ce se întâmplă la consultația psiho-oncologului?

La consultația oncopsihologului pacientul este evaluat, monitorizat și gestionat în dependență de necesitățile psihologice ale acestuia la diferite stadii ale bolii sale (diagnostic, tratament, post-tratament).

Evaluarea timpurie a distresului, a gândirii și comportamentului utilizat de pacient în fața bolii este una de mult folos pentru că astfel putem interveni exact unde este nevoie și vom contribui la îmbunătățirea calității vieții a pacientului, a îngrijitorilor și a familiei, complianța mai bună la tratament a acestuia, comunicare eficientă cu echipa medicală și cu societatea în general, imaginea corporală și identitatea socială, dar și schimbările în plan psihologic, antrenate de expiriențe legate de boală. Sensul pe care îl găsește pacientul va fi un factor important în determinarea adaptării eficiente la boală și ca rezultat la tratament și poate ameliora rata de supraviețuire.

Pacientul este implicat la toate etapele

Chiar și atunci când pacienții cu cancer se simt confortabil vorbind despre boala lor, aceștia simt, de obicei, o pierdere a controlului, atât în ceea ce privește progresia bolii, cât și deciziile cu privire la tratament. Se pot simți uneori excluși, deoarece sarcina luării deciziilor este deseori delegată familiilor sau doctorilor în întregime. În esență, este dificil să ne dăm seama că, deși toată lumea pe care o cunoaște vorbește despre boala lor, ei înșiși simt că nu au nicio ocazie de a-și aduce propriile contribuții.

Implicarea activă a pacientului în procesul de tratament îl pune în acțiune relativ ușor și îl pregătește să lupte mai bine împotriva bolii cu care se confruntă.

Psiho-oncologul – membru indispensabil al echipei oncologice la Medpark

La Medpark psiho-oncologul face parte din echipa oncologică multidisciplinară (Tumor Board), alături de oncologul medical, chirurg, radioterapeut, anatomopatolog, imagiști și asistente medicale specializate. Toate tratamentele oncologice de durată, care implică mai multe componente, sunt analizate și coordonate în echipă pentru a spori maximal șansele de vindecare, dar și calitatea vieții.

Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă