Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Întrebări frecvente despre chimioterapie

Oncologie
31 dec, 2020
Ce presupune chimioterapia?

Chimioterapia se folosește ca tratament de bază în cazul proceselor oncologice și funcționează prin oprirea sau încetinirea creșterii celulelor canceroase, care cresc și se divid rapid.

Există mai multe tipuri de chimioterapie:

 • chimioterapie preoperatorie (care micșorează tumoarea),
 • postoperatorie (care consolidează efectul terapeutic al operației),
 • chimioterapie terapeutică (care acționează ca tratament separat).

Chimioterapia a evoluat foarte mult în ultimul deceniu. Acum nu mai este atât de înfricoşătoare cum era înainte. Toate preparatele folosite la Centrul de Oncologie Medpark sunt acreditate internațional. Tratamentele se folosesc în baza protocoalelor standard, care asigură maximă siguranță pacienților. Medicii care lucrează cu aceste preparate sunt medici oncologi, medici chimioterapeuți, care au toate abilitățile pentru a executa aceste proceduri în siguranță.

În funcție de tipul de tumoare și de cât de avansată este, chimioterapia poate:

 • Vindeca cancerul – atunci când chimioterapia distruge celulele canceroase până la starea în care acestea nu se mai pot detecta în corp și nu vor crește înapoi.
 • Încetini cancerul – când chimioterapia împiedică răspândirea cancerului, încetinește creșterea acestuia sau distruge celulele canceroase care s-au răspândit în alte părți ale corpului.
 • Ușura simptomele cancerului (îngrijire paliativă) – când chimioterapia micșorează tumorile care provoacă durere sau presiune.
Cum se administrează chimioterapia?

Chimioterapia este cel mai frecvent administrată intravenos, printr-un cateter. În funcție de tratament, o singură sesiune ar putea dura de la 20 de minute până la câteva ore.  Tratamentul implică de obicei 3-8 sesiuni de chimioterapie, administrate cu interval de 3-4 săptămâni.

În caz că tratamentul este unul de durată, este recomandată implantarea „port-a-cath” – camera de chimioterapie, care reprezintă un dispozitiv medical ce are rolul de a permite accesul rapid în cazul administrării medicației intravenoase, precum și recoltarea rapidă a probelor sangvine. Porturile pot rămane implantate săptămâni, luni sau ani, atât timp cât supravegherea oncologică este indicată, nemaifiind necesară o altă puncționare venoasă. Camera se poate scoate după terminarea ședintelor de chimioterapie, printr-o simplă incizie facută sub anestezie locală.

Există și alte modalități de administrare a chimioterapiei, deși se folosesc mai puțin frecvent: chimioterapie orală, unguente, tratamente injectabile, chemoembolizarea (utilizată pentru tumorile primare hepatice, când se injectează medicamentul direct în vasele de sânge care hrănesc tumoarea).

Ce este cel mai important în tratamentul chimioterapic?

Scopul de bază al chimioterapiei este vindecarea pacientului. La fel de importantă este și calitatea vieții post procedură, care depinde de siguranța actului medical, având în vedere că tratamentul poate fi unul de durată, mai exact 1-6 luni.

Pentru fiecare  stadiu de boală sunt aplicate protocoale internaționale care sunt aprobate de Societatea de Oncologie din Europa și SUA. Respectarea strictă a protocoalelor garantează succesul și vindecarea pacientului!

Cine stabilește schema de tratament?

Pacientul care este tratat într-un centru oncologic modern mereu va fi abordat în cadrul comisiilor multidisciplinare. La fiecare etapă el este sub supravegherea medicului oncolog. Treptat, se implică și alți specialiști, pacientul fiind preluat de către chirurg, radiolog-imagist, radioterapeut etc. Indiferent de etapa de tratament la care se află, pacientul este monitorizat de medicul oncolog.

Cum se calculează dozele de citostatice?

Odată ales protocolul terapeutic, medicul oncolog împreună cu farmacistul clinician va calcula doza fiecărui citostatic în funcţie de mai mulţi factori: greutatea şi înălţimea pacientului, rezultatele analizelor de sânge, analiza biochimică, rezultatele altor investigaţii specifice fiecărui pacient. Farmacistul clinician este responsabil pentru siguranța în calcularea, pregătirea și distribuirea chimioterapiei.

De ce este important ca pacientul care trece cursul de chimioterapie să fie monitorizat și de medicul onco-cardiolog?

Monitorizarea cardio-oncologică este foarte importantă și reprezintă o necesitate pentru examinarea efectelor adverse potențiale ale chimioterapiei asupra inimii, pentru identificarea precoce a acestora și intervenția terapeutică rapidă în vederea reducerii riscurilor și complicațiilor.

La Centrul de Oncologie Medpark, onco-cardiologul colaborează împreună cu ceilalți specialiși și are următoarele roluri:

 • managementul cardiotoxicității;
 • profilaxia primară a cardiotoxicității la pacienții cu risc cardiovascular mare și profilaxia secundară;
 • evaluarea pre-operatorie a pacientului cu cancer;
 • monitorizarea pacienților în timpul terapiei anticanceroase;
 • abordarea urgențelor cardiovasculare în timpul terapiilor pentru cancer;
 • monitorizarea pacienților supraviețuitori de cancer care pot dezvolta complicații tardive cadiovasculare și a pacientelor care își doresc planificarea unei sarcini pe viitor;
 • managementul tumorilor cardiace primare și secundare.
Sunt careva reacții adverse de la chimioterapie?

Deseori chimioterapia este însoțită de preparate adjuvante care ajută la controlul reacțiilor adverse.  Efectele adverse au fost într-atât minimizate, încât pacientul după procedură  poate pleca acasă sau chiar la serviciu.

La ziua de astăzi chimioterapia a evoluat foarte mult. Dacă 10 ani în urmă se foloseau 5-10 preparate care aveau reacții adverse puternice, acum medicamentele au devenit mult mai inofensive. Protocoalele foarte tare s-au schimbat, au apărut multe preparate noi.

Efectele adverse depind de tipul cancerului, de tratamentul administrat și variază de la un pacient la altul, chiar și pentru același tip de cancer și același tip de medicament folosit, pentru că fiecare organism este individual.

Iată care ar fi unele efectele adverse ale chimioterapiei: oboseala, căderea părului, constipația, diaree, afectare nervoasă etc.

De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:

 • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
 • Singura instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
 • Prima instituție medicală care lucrează în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
 • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
 • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
 • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
 • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Pentru programări și detalii apelează (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/7).