Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Prima consultație la oncologul medical. La ce să te aștepți?

Oncologie
27 apr., 2021

Traseul persoanei cu diagnosticul de cancer începe cu o consultație la oncologul medical. Acest prim contact este esențial pentru obținerea informațiilor necesare, pentru planificarea investigațiilor și tratamentelor ulterioare, dar și pentru construirea relației de încredere medic-pacient. La Centrul de Oncologie Medpark punem accent pe calitatea consultației primare și inclusiv pot fi implicați mai mulți specialiști.

Oncologul medical – partenerul și ghidul pacientului cu cancer

Oncologul medical este specialistul care elaborează și monitorizează tratamentele sistemice pentru cancer (chimioterapie, imunoterapie, terapie țintită, radioterapie), dar rolul său s-a schimbat în timp. În centrele oncologice de talie mondială și la Medpark acest specialist coordonează toate etapele tratamentelor oncologice, inclusiv monitorizarea după vindecare. Este persoana care colectează și structurează informațiile necesare despre afecțiune, stadiul, evoluția bolii, le prezintă în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare și implică toți specialiștii necesari pe parcurs.

Echipa de oncologie medicală Medpark include următorii specialiști:

 • Dr. Tatiana Rosleacova, specialist superior oncologie și coordonează activitatea echipei multidisciplinare de tratament a tumorilor;
 • Dr. Nadejda Corobcean, oncolog medical;
 • Dr. Daniela Burdeniuc, oncolog medical.
Abordarea patologiei oncologice în echipă sporește eficiența tratamentelor

În procesul de diagnosticare, stadializare și tratament a cancerului întotdeauna sunt implicați mai mulți specialiști și acesta trebuie să se desfășoare în centre în care activează toți membii echipei. În cadrul Medpark, cooperarea dintre medicii oncologi cu medicii chirurgi, radiologi-imagiști, anatomopatologi, psihoterapeut, asistente medicale și alți specialiști în funcție de necesitate, stă la baza tuturor tratamentelor pentru cancer.

Cum te pregătești pentru prima consultație la oncologul medical?

Atunci când se suspectează sau deja este confirmat diagnosticul de cancer, adresarea la oncologul medical trebuie să fie cât mai rapidă pentru a nu pierde timp prețios. Nu este necesară o pregătire specială, dar pacientul trebuie să aducă toată documentația pe care deja o deține despre boala sa. Aceasta poate include:

 • epicriza medicală care confirmă diagnosticul;
 • rezultatul examenului histopatologic (dacă este disponibil);
 • analize serologice recente și rezultatele altor investigații de care dispun.

Oncologul medical va recomanda apoi investigațiile suplimentare care sunt necesare.

Cum are loc consultația și ce așteptări să ai?

Oncologia modernă este personalizată și echipa de oncologi medicali Medpark colaborează strâns pentru a elabora cele mai eficiente scheme de tratament pentru fiecare pacient în parte. Pentru o calitate superioară a consultului pot participa și mai mulți specialiști. Pacientul, la fel, este încurajat să vină cu un însoțitor, dacă simte nevoia.

În timpul consultației se va efectua:

 • Analiza tabloului clinic și a documentației pacientului;
 • Examinarea fizică, care presupune în mod obligatoriu calcularea indicelui de masă corporală (greutatea raportată la înălțime) – esențial pentru dozarea tratamentelor sistemice, dar și alte examinări în funcție de patologie (palparea nodulilor mamari, tiroidieni etc.);
 • Recomandări privind investigațiile și analizele de laborator suplimentare, necesare pentru diagnostic și stadializare;
 • Eliberarea epicrizei medicale, cu planificarea vizitei următoare în care se va stabili tactica terapeutică ulterioară.

După obținerea informațiilor complete oncologul medical va prezenta cazul în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare și se va decide planul de tratament. Dacă pacientul nu necesită tratamente sistemice, dar numai chirurgie sau alte tratamente, va fi îndrumat către specialiștii necesari.

! Înainte de începerea terapiilor sistemice (chimioterapie, imunoterapie, radioterapie etc.) pacientul este consultat obligatoriu de medicul cardiolog și oncopsiholog, care îl evaluează și vin cu recomandări privind desfășurarea cât mai eficientă a tratamentelor.

De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:
 • Singurul centru oncologic din Moldova cu ciclu complet, închis de servicii;
 • Prima instituție medicală care activează exclusiv în baza protocoalelor oncologice internaționale (NCCN, ESMO);
 • Echipă oncologică multidisplinară care colaborează la toate etapele (Tumor Board);
 • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală modernă;
 • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
 • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial, pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
 • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.