Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Endoprotezarea parțială a genunchiului la Medpark

Ortopedie și traumatologie
08 iul, 2022

Libertatea mișcării poate fi recăpătată datorită tehnologiilor moderne. Departamentul de Ortopedie și Traumatologie Medpark dispune de infrastructură performantă și o echipă medicală cu vastă experiență în soluționarea problemelor sistemului musculoscheletal (dureri articulare, leziuni de menisc, leziuni de ligament, fracturi ș.a.).

Artroza genunchiului este afecțiunea manifestată prin uzura cartilajului articulațiilor odată cu înaintarea în vârstă sau în urma unor traume, tulburări reumatice. Degradarea cartilajului duce la pierderea mobilității și dureri insuportabile, până la deformarea osului articulației, cu imposibilitatea de deplasare. Deseori, însă, artroza nu afectează ambele părți ale genunchiului și atunci protezarea parțială este opțiunea nr. 1 de tratament.

Metoda de elecție în cazul artrozei unilaterale a genunchiului

Endoprotezarea parțială, cunoscută și ca artroplastia unicompartimentală, este o intervenție chirurgicală practicată pe larg în lume, care permite miilor de oameni să revină la o viață activă. Aceasta presupune înlocuirea suprafeței articulare uzate cu o proteză artificială, păstrând părțile sănătoase ale cartilajului și toate ligamentele.

Comparativ cu o proteză totală, se păstrează aproximativ 80% din structura proprie a articulației!

Unicitatea acestei intervenții efectuate de echipa de chirurgi ortopezi-traumatologi Medpark presupune mobilizarea aproape imediată a membrului operat. La doar 24 de ore post intervenție, pacientul poate călca, fără a folosi ajutorul cârjelor sau a unui baston.

Când poate fi efectuată endoprotezare parțială?

Intervenția de artroplastie parțială nu este condiționată de vârstă, greutatea pacientului sau nivelul de activitate fizică.

Viorel Vetrilă, chirurg ortoped-traumatolog: „Atunci când pacientul se prezintă din timp la medic, artroplastia unicompartimentală de genunchi poate fi prima alternativă de protezare. Noi putem interveni într-un stadiu al artrozei în care articulația nu este complet distrusă, iar aceasta ne oferă marele avantaj de a recurge la un tratament chirurgical minim invaziv, respectiv, mai puțin traumant pentru pacient.”

Indicațiile medicale se stabilesc în urma examinărilor clinico-imagistice și includ:

  • artroza este prezentă doar în partea internă;
  • structura ligamentară este funcțională;
  • mișcările sunt păstrate;
  • nu există nicio formă de artrită inflamatorie.

 

Mai puțină durere, recuperare rapidă, mișcare „naturală”

Comparativ cu protezarea totală de genunchi, unul dintre plusurile esențiale ale artroplastiei parțiale a genunchiului este că părțile sănătoase sunt păstrate. Deoarece se păstrează ligamentele, meniscul și cartilajul articular sănătos de partea cealaltă, mulți pacienți remarcă faptul că noua articulație se simte mai „naturală”.

Tot aici putem puncta și următoarele aspecte:

  • Abord minim invaziv, respectiv trauma intraoperatorie este mai mică;
  • Durerea scăzută după o intervenție;
  • Întârzie degradarea și distrugerea întregii articulații;
  • Recuperarea și întoarcerea la activitățile normale în timp optim;
  • Mobilitatea mai bună a genunchiului.

În cadrul Centrului de Chirurgie Medpark este utilizată una dintre cele mai performante tipuri de proteze existente la ora actulă în lume: OXFORD® PARTIAL KNEE.

 

 

Pentru a programa o consultație la medicul ortoped-traumatolog sau alte detalii, apelați +373 (22) 40 00 40, disponibil 24/7.