Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Durerile de creștere la copii: cauze, manifestări, recomandări medicale

Pediatrie
02 sept., 2022

Spasmele în articulații la copiii cu vârsta între 4-12 ani sunt cauzate de diverși factori, cel mai frecvent motiv fiind ”durerea de creștere”. Simptomul dolor simțit în zona articulară a oaselor mâinilor și picioarelor se manifestă prin crampe dureroase de care copilul se plânge.

Semnele durerii se exprimă în cea mai activă/intensă perioadă de creștere a copilului. La băieți, vârsta medie este de 5 – 9 ani, iar la fetițe – de la 4 la 9 anișori.

Cauzele apariției durerilor de creștere
  • Una dintre principalele cauze este creșterea neproporțională, în termeni mai familiari, putem spune că oasele cresc mai rapid decât mușchii și ligamentele. În acest mod, ligamentul creează o presiune asupra mușchiului, iar în rezultat, se simte durere. Durerile de creștere nu provoacă febră înaltă, nici inflamarea membrelor articulațiilor sau înroșirea pielii în zona articulației. Copilașii care acuză durerile de creștere nu șchiopătează, mersul nu este afectat. Odinioară, se considera că acei copii care au piciorul plat sunt mai expuși la durerile de creștere, dar această afirmație este una eronată.
  • Deficitul vitaminei D3 în sânge reprezintă o cauză ce provoacă durerile. O analiză de laborator, poate determina carențele vitaminei D3. La fel, administrarea vitaminei trebuie să fie făcută la recomandarea medicului pediatru.
  • Activitatea fizică activă a copiilor este la fel, un catalizator al durerilor. Mersul cu bicicleta, trotineta, rolele, alergatul, activitățile sportive sporesc în intensitatea durerilor.
Manifestări

Copilul acuză frecvent dureri în mâini și picioare. Acest fapt trebuie să vă determine să mergeți la un consult medical, pentru a exclude probabilitatea unor afecțiuni precum artrita, sau patologiile ortopedice.
Cel mai frecvent, crampele apar în perioada de noapte, atunci când copilul este liniștit, iar mușchii sunt relaxați. Copiii se trezesc din somn, plângând din cauza că îi dor piciorușele. În timpul zilei (chiar și după somnul de amiază) copiii nu acuză dureri, sau alt disconfort. Dacă micuțul vorbește despre ceea că simte dureri atât ziua, cât și seara sau dimineața, atunci nu este vorba despre durerea de creștere, cauza fiind alta și necesită a fi realizate investigații medicale suplimentare.

Recomandări medicale

Pentru o creștere armonioasă, organismul copilului are nevoie de microelemente și vitamine. De aceea, în rația alimentară a copilului trebuie să se conțină alimente bogate în calciu și oligoelemente. E important de menționat că un copil alergic la produse lactate, are nevoie de ajutorul medicului pediatru pentru ca acesta să-i prescrie preparatele corespunzătoare.

Durerile manifestate la un singur membru (picior sau mână), pentru o perioadă îndelungată sunt legate de o afecțiune care trebuie să vă ducă la consultul medicului ortoped.

În timpul crampelor, în ajutor vin băile relaxante, compresele călduțe și un masaj ușor. Dar dacă durerile sunt intense, pot fi administrate preparate medicamentoase antidolore.

Este important să-i explicăm copilașului că nu se întâmplă nimic grav și că aceste stări vor trece.

Pentru consultații și programări la medicul pediatru, ne puteți contacta la numărul de telefon: +373 22 40 00 40 

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă