Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Profilaxia gripei și a infecțiilor respiratorii virale acute

Articole
10 aug, 2015

Ce trebuie să ştie o mămică pentru ca copilul ei să nu se îmbolnăvească de gripă sau IRVA (infecții respiratorii virale acute)?

Profilaxia în cazul bolilor virale acute ține de profilaxia specifică și nespecifică.

Aș vrea să mă axez pe cea nespecifică, care constă într-un regim adecvat al zilei oricărui copilaș. Foarte mult contează alimentația echilibrată cu includerea multor legume și fructe și evitarea locurilor aglomerate pe masura posibilităților, spălatul năsucului, igiena mânuțelor etc.

Cea specifică, constă în vaccinarea copilașului împotriva infecțiilor gripale și administrarea unor preparate imunale. Nu se recomandă să ne implicăm prea drastic cu preparate pentru imunitate, fiindcă ele au un ecou nu întotdeauna prevăzut. Se recomandă vaccinarea copiilor mici, fiindcă ei, în caz de boală, sunt supuși formelor celor mai grave, mai agresive. Se recomandă vaccinarea copiilor frecvent bolnavi, celor cu boli cronice, fiindcă în cazul unor infecții virale, ei cel mai greu suportă bolile. Vaccina se aplică doar copilașului sănătos, bine examinat de pediatru înainte de vaccină. E de preferat să se facă o analiză generală a sângelui și analiza generală a urinei. Eu sunt adeptul vaccinărilor calitative în condiții de staționar.

În ceea ce ține de îngrijirea copilului bolnav și a maturului bolnav, se aseamănă mult. Copilașul trebuie să fie izolat, să aibă un regim de pat, cruțător și să bea mult lichid. Aș vrea să menționez: de a limita folosirea șervețelelor umede, mai ales în condiții de casă, deoarece foarte des avem cazuri de dermatită alergică, acestea fiind necesare doar la plimbare.

De asemenea nu se recomandă să se administreze medicamente până la o temperatură de 37.3°C-37.5°C, aceasta nefiind febră, doar o stare de subfebrilitate. Copilașul care suportă bine febra, chiar ar trebui lăsat să o manifeste până la cifra de 38°C-38.3°C, fiindcă are un efect antiviral, antimicrobian și care stimulează imunitatea. S-a demonstrat, că imunitatea începe să lucreze doar dacă febra ajunge la cifra de 38°C, dacă noi începem să administrăm mai întâi diverse medicamente împotriva febrei, scoatem funcția de scut al copilului și evident boala progresează.

Vreau să atenționez mămicile, că aspirina este contraindicată copilașilor până la 12 ani, provocând niște stări grave de sănătate. Două preparate permise pentru stările de febră sunt: paracetamol și ibuprofen. Dar ele nu se administrează în combinație. Paracetamolul, este de preferat a fi administrat sub formă de supozitor. Ibuprofenul se administrează după unele date, după 6 luni sau chiar din prima lună. Se respectă intervalul între administrarea lor, repetată de 6 ore.

În general, nu se recomandă de-a utiliza multe preparate fără indicația medicului.

E bine să stii:
38°c este temperatura, care semnalează că organismul se luptă cu boala. Dacă copilul o suportă bine nu începeți instantaneu coborîrea febrei cu antipiretice.

Nu se recomandă să ne implicăm prea drastic cu preparate pentru imunitate,fiindcă ele au un ecou nu întotdeauna prevăzut.”„Nu se recomandă să ne implicăm prea drastic cu preparate pentru imunitate,fiindcă ele au un ecou nu întotdeauna prevăzut

Dr. Liliana VIȘNEVSCHI – RUSNAC

Medic- pediatru

​(publicat 2012)