Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

De Ziua Mondială a Inimii, Medpark celebrează o nouă victorie asupra bolilor cardiovasculare

Cardiologie intervenţională
27 sep, 2019

Ce planuri de viitor are un bărbat la 40 de ani? Igor era sigur că are în față încă multe decenii de viață trăită intens, activ, alături de familie, muncind la jobul preferat și savurând pasiunile vieții lui - călătoriile și vânătoarea. Să spui că primul episod de aritmie l-a luat prin suprindere înseamnă să nu spui nimic - palpitaţiile au debutat brusc şi la fel de spontan au încetat. Medicii i-au explicat că hipertensiunea arterială i-a favorizat diagnosticul „fibrilație atrială paroxistică”.

A urmat un tratament medicamentos, datorită căruia inima i-a fost un companion de nădejde încă 5 ani, după care a început să cedeze. Crizele au devenit mai frecvente – o dată la 2 zile, mai puternice, mai de durată și cel mai grav – erau absolut imprevizibile. Bărbatul spune că a pierdut numărul chemărilor de ambulanţă – fibrilaţia atrială este una dintre cele mai grave forme de aritmie, care poate provoca accident vascular cerebral.

Igor CALAŞNICOV, pacient: „Am trăit tot spectrul de episoade de fibrilaţie atrială: amețeală, dureri în piept, probleme cu respirația, palpitații, erau momente când nici măcar nu mă puteam deplasa desinestătător prin casă. Episoadele erau spontane, niciodată nu știam când va începe următorul, uneori debutau în somn, deci era ceva absolut incontrolabil. Și având în vedere că jobul meu presupune foarte mult timp petrecut la volan, această incapacitate de a-ți controla organismul îmi dădea o senzaţie groaznică.”

Pastilele nu mai erau eficiente, aşa că medicii i-au sugerat să opteze pentru ablaţie – cea mai modernă metodă de tratament a tulburărilor de ritm, care constă într-o intervenţie minim invazivă, pe durata căreia asupra sursei de impulsuri electrice haotice se acţionează cu unde de radiofrecvenţă sau cu temperaturi foarte scăzute. Ablația fibrilației atriale cu criobalon (prin înghețare) a fost realizată în premieră naţională de Spitalul Internaţional Medpark în 2018, aşa că Igor nu a stat mult pe gânduri, când a venit timpul să aleagă instituţia, unde se va opera.

Radu DARCIUC, cardiolog intervenţionist, Spitalul Internaţional Medpark: În cazul lui Igor am optat pentru crioablaţie cu balon, intervenţie care în Moldova, la momentul actual, este efectuată doar în spitalul Medpark. Procedura este una complexă și de aceea a fost realizată cu participarea cardiologilor electrofiziologi din Turcia. Intervenția minim invazivă a constat în introducerea, prin vena femurală, a unui cateter-balon în atriul stâng al inimii. Odată ajuns la destinație, balonul a fost umflat, iar apoi răcit până la –40/-60°C și în aşa mod am distrus țesuturile care generau impulsurile electrice neregulate și, respectiv, aritmia. Deşi studiile arată că în cazul fibrilaţiei atriale crioablaţia şi ablaţia cu radiofrecvenţă sunt aproximativ la fel de eficiente, prima metodă are o durată a intervenției mai scurtă, de aproximativ 1 oră, față de 3-4 ore cât durează ablația cu radiofrecvență.

Igor CALAŞNICOV, pacient: Intervenţia a avut loc sâmbătă dimineaţa, duminică eram acasă şi marţi eu eram deja la serviciu. Au trecut 6 luni de la operaţie şi eu am uitat ce înseamnă să te deranjeze inima. Nu găsesc cuvinte suficiente ca să mulţumesc medicilor Medpark, colegilor lor din Turcia, pentru ceea ce au făcut pentru mine. Sunt fericit, pentru că pot munci, pot călători, pot face efort fizic, pot petrece timpul alături de familia mea. Iar pe cei care s-au pomenit în aceeaşi situaţi ca mine vreau să-i îndemn să nu se resemneze, să lupte pentru viaţa lor, să caute soluţii.

Medpark – cea mai bună grijă pentru inimi, zi de zi

De Ziua Mondială a Inimii, cardiologii Medpark se alătură mesajului World Heart Day-2019 şi vin cu un îndemn către toţi cetăţenii acestei ţări – FII EROUL INIMII TALE!

  • Prepară şi consumă mâncare sănătoasă
  • Fă cât mai multă mişcare
  • Renunţă la fumat şi îndeamnă apropiaţii să facă acelaşi lucru
  • Monitorizează-ţi cu regularitate colesterolul şi tensiunea arterială
  • Evită sursele de stres

Medpark este expertul nr. 1 în diagnosticarea și tratarea bolilor cardiovasculare, având un Centrul dedicat Sănătății Inimii – singurul din țară care cuprinde sub același acoperiș un departament consultativ, staţionar, cardiologie intervenţională și cardiochirurgie. Astfel, pacienţii cardiaci beneficiază de toată gama de asistenţă medicală pentru bolile de inimă. Centrul Sănătatea Inimii înseamnă o echipă de medici profesioniști cu experienţă internaţională, echipamente performante și tehnologii inovatoare în domeniul cardiologiei și infrastructură modernă. De la fondarea Centrului, cardiologii intervenționiști și cardiochirurgii Medpark au efectuat peste 11 000 de intervenţii pe cord deschis și minim invazive.