Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Eduard Bernaz, chirurgul inovator care repară vasele de sânge cu măiestria unui giuvaiergiu

Chirurgie vasculară
26 nov, 2019

Câmpul lui de acțiune sunt 100 de mii de kilometri de artere, vene și capilare – cam atât măsoară toate vasele sangvine din organism, puse cap la cap. Cu măiestria unui giuvaiergiu, chirurgul vascular, endovascular Eduard Bernaz „repară” această vastă rețea de canale care împânzește fiecare centimetru pătrat al corpului uman.

Colegii de breaslă îl numesc unul dintre cei mai buni atunci când vine vorba despre salvarea piciorului diabetic, o complicație frecventă a diabetului zaharat. Eduard Bernaz, însă, recunoaște modest că are noroc de o echipă profesionistă, alături de care are curajul să se implice în soluționarea chiar și a celor mai complicate cazuri.

Despre medicul care a salvat mii de pacienți cu mobilitate redusă, aflați într-un nou interviu din cadrul proiectului „Din dragoste pentru viață”, lansat de Spitalul Internațional Medpark.

Domnule Bernaz, sunteți considerat unul dintre cei mai buni specialiști în tratarea piciorului diabetic. Cum s-a întâmplat că v-ați specializat pe acest domeniu?

Mă ocup cu tratamentul piciorului diabetic din anul 1999 și chiar titlul de doctor în științe medicale l-am primit pentru teza „Tratamentul chirurgical complex al leziunilor necrotico-purulente în picior diabetic” – a fost printre primele teze din țară scrisă pe această temă. De atunci mă întâlnesc zilnic cu această complicație. Și e lesne de înțeles de ce. Avem peste 100 de mii de pacienți diabetici, înregistrați în Moldova. Statisticile mondiale arată că între 15-25% dintre ei dezvoltă pe parcursul vieții piciorul diabetic. În 6 cazuri din 10 tratatarea piciorului diabetic nu poate fi făcută decât prin amputarea acestuia, de la nivelul gambei sau coapsei. Conform celor mai optimiste calcule, asta înseamnă 9 mii de invalizi.

De ce avem atâția pacienți care se adresează la medic când piciorul deja nu mai poate fi salvat?

Diabetul este o boală severă cu multiple complicații la nivelul ochilor, rinichilor, picioarelor, iar educația sanitară a populației din țara noastră lasă de dorit. Majoritatea diabeticilor, mai ales din zonele rurale, pur și simplu nu cunosc informații elementare cu privire la măsurile, prin care ar putea preveni aceste complicații.

Ei nu cunosc despre neuropatia diabetică, adică despre faptul că sensibilitatea membrelor inferioare la ei scade cu timpul, ceea ce înseamnă că ei nu vor simți durerea, căldura, frigul și, respectiv, nu vor simți traumatismele minore la nivelul picioarelor. Iar dacă nu este tratată, chiar și cea mai mică leziune se poate transforma în rană. Iar la pacienții diabetici, infecțiile evoluează mai agresiv, pentru că imunitatea este scăzută, tot din cauza diabetului. O altă complicație a diabetului este boala arterială periferică, caracterizată prin dezvoltarea unor „dopuri” în interiorul vaselor de la nivelul picioarelor, care duc la diminuarea circulației sângelui. Altfel spus, țesuturile și mușchii nu mai sunt oxigenate corespunzător, ceea ce îngreunează vindecarea rănilor. Când procesul purulent depășește nivelul labei piciorului, de regulă, unica soluție rămâne amputarea.

Cum prevenim amputația?

Dacă avem diabet și observăm apariția unor dureri la nivelul picioarelor, la mers sau în repaus, sau apariția unor răni la nivelul picioarelor care nu se vindecă în două săptămâni, trebuie să ne prezentăm la un chirurg vascular pentru un consult.

Dacă este afectată circulația periferică putem începe cu tratamentul medicamentos care o îmbunătățește. În cazuri mai avansate se recurge la tratament endovascular – angioplastia cu balon – o procedură minim invazivă prin care fluxul arterial se reface cu ajutorul unor baloane care dilată și arterele îngustate sau astupate, ceea ce grăbește vindecarea rănii. Ulterior se aplică tratament local, se înlătură țesutul mort, dacă e cazul, se prescriu antibiotice, pansamente zilnice și încălțăminte specială.

Cât de importante sunt inovațiile în tratamentul bolilor vasculare?

Foarte importante. Până nu demult intervențiile pe vase erau deschise, ceea ce sporea riscul complicațiilor, recuperarea era lungă și dureroasă. Tratamentul endovascular este o soluție de ultimă generație și mă bucur că la Medpark avem cel mai performant angiograf din țară, care ne permite să efectuăm intervenții pe vasele mici, cele care sunt mai jos de genunchi – exact ele sunt cel mai des afectate la diabetici.

Intervenția durează mai puțin de 2 ore, a doua zi pacientul este externat, iar peste o săptămână poate reveni la serviciu. Sensibilitatea înaltă a aparatului ne permite să folosim mai puțină substanță de contrast, ceea ce în cazul diabeticilor este foarte important. La mulți dintre ei sunt afectați și rinichii, ceea ce poate îngreuna eliminarea substanței, provocând insuficiență renală.

Povestiți-ne despre cel mai complicat caz, când în pofida tuturor pronosticurilor, ați reușit să păstrați piciorul pacientului?

Sincer să vă spun, în practica mea cam toate cazurile sunt complicate. Pacienții ajung la mine în ultimă instanță, după ce în altă parte li s-a spus că amputarea e unica soluție. Am onoarea să lucrez într-o echipă multidisciplinară înalt calificată, formată din neurologi, endocrinologi, chirurgi vasculari. Sunt convins că anume profesionalismul este cel care ne permite să le păstrăm pacienților mobilitatea deplină, pentru că în mâinile unor neprofesioniști, chiar și cel mai performant echipament este doar o bucată de fier.

Top-3 boli vasculare pe care le întâlniți cel mai des în practica dumneavoastră?

Bolile sistemului venos, boala arterială periferică și piciorul diabetic. Din păcate, atunci când aud de boli vasculare oamenii se gândesc, în primul rând, la probleme legate de vene – varicele, de exemplu. Iar despre boala arterială periferică cunosc foarte puțini.

Da, la pacienții diabetici incidența bolii arteriale periferice este de câteva ori mai mare, dar ea se întâlnește și la pacienții fără diabet și, de asemenea, poate duce la amputare. La nivel mondial BAP afectează circa 200 de milioane de oameni, ateroscleroza fiind cea care o declanșează. În grupul de risc sunt fumătorii, persoanele obeze, cei care suferă de hipertensiune arterială și cei care au colesterol ridicat – deci, vă dați seama, o bună parte din populație. Deci, e vital ca cei care sunt în categoria de risc să se adreseze la timp la chirurgul vascular, de îndată ce simt un disconfort la nivelul membrelor inferioare în timpul mersului.

Cum vedeți misiunea dumneavoastră în calitate de chirurg vascular?

Îmi doresc să contribui la reducerea numărului de amputări – prin depistarea precoce a BAP și prevenirea complicațiilor la nivelul piciorului în cazul pacienților diabetici. Acest obiectiv ar fi mult mai ușor de realizat dacă în țara noastră ar exista cabinete de podiatrie. Practica occidentală arată că deschiderea lor contribuie la reducerea cu 50% a numărului de amputări de membre inferioare.

Ați reușit să oferiți bucuria mișcării multor pacienți. Ce loc ocupă mișcarea în viața dumneavoastră?

Mă consider o persoană activă. În tinerețe am practicat kayaking, am tras de fiare, iar acum sunt pasionat de tenisul de câmp. Mă străduiesc să iau în mână racheta de 2-3 ori pe săptămână, de obicei, după serviciu. Joc cu mai mulți prieteni, socializăm între timp, așa că pot afirma cu siguranță că sportul este modalitatea mea de relaxare.

Spitalul Internațional Medpark | Chișinău, str. Andrei Doga 24 | tel. 022 40 00 40 (disponibil 24/24)