Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Directorul general Medpark Olga Șchiopu a participat la lansarea celei de-a 6-a ediții a Cărții Albe FIA

Noutăți
10 oct, 2019

Directorul general Medpark Olga Șchiopu a participat la lansarea celei de-a 6-a ediții a Cărții Albe, publicate de Asociația Investitorilor Străini din Moldova (FIA).

Fiind o sinteză a principalelor recomandări pentru îmbunătățirea climatului investițional în țară și atragerea investițiilor în economia Republicii Moldova, Cartea Albă are un capitol dedicat Medicinii și Farmaceuticii. Prezentarea capitolului a început cu o trecere în revistă a principalelor recomandări formulate în ediția precedentă și elucidarea acelor obiective, care sunt pertinente pentru sector și acum.
Crearea unor condiții de concurență loială în sector continuă să fie o provocare, în special din perspectiva identificării unor unități de măsură clare și transparente (criterii, indicatori) prin intermediul cărora se apreciază un prestator de servicii medicale.

„Astăzi, la interval de 2 ani, sistem obiectiv de apreciere și măsurare a calității serviciilor medicale în Moldova tot nu există. De ce? Fiindcă nu avem bază unica de date medicale, formatată modern, care să permită analiză și concluzii”, a constatat Olga Șchiopu.

A fost pus accentul asupra necesității integrării tehnologiilor informaționale în sănătate prin elaborarea unei platforme naționale cu dosare electronice ale tuturor pacienților și coordonarea domeniului de E-Sănătate din perspectiva unei strategii naționale.
Directorul general al Spitalului Internațional Medpark  în intervenția ei s-a referit și la demonopolizarea serviciului oncologic, care până în 2017 a fost monopol de stat. Aprobarea unei Hotărâri de Guvern în 2018 prin care serviciul național de radioterapie urmează să fie realizat în condiții de parteneriat public-privat de un singur prestator pe o durată de 45 ani ar readuce monopolul pe acest segment.

Susținerea producătorilor locali de medicamente a fost listată ca o necesitate obiectivă, care ar îmbunătăți accesul la medicamente și fortifica strategic securitatea farmaceutică a țării.
Liderii organizațiilor membre FIA și-au exprimat deschiderea pentru realizarea obiectivelor în cooperare cu autoritățile naționale, reprezentanții cărora în frunte cu prim-ministrul Republicii Moldova Maia Sandu, au luat parte la eveniment.