Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

La 66 de ani, Elena abia începe să-și facă planuri de viitor

Noutăți
18 iun, 2022

Viață

Elena Panfil își dedica tot timpul jobului și familiei sale. Îi plăcea cu adevărat munca sa la fabrica de panificație, aroma dulciurilor și cea de pâine coaptă îi aminteau în fiecare zi de copilărie. La 66 de ani avea o energie și o bucurie de a trăi cum rar mai întâlnim, de aceea a ales să muncească în continuare. Era persoana care știa să vadă părțile bune, se bucura de ceea ce făcea și se regăsea în socializarea cu colegele sale. Avea o relație frumoasă cu soțul, împreună toate deciziile importante și treceau peste toate provocările. Apreciau viața de cuplu și știau că în doi viața este mult mai frumoasă.

„La vârsta mea ar fi trebuit să stau acasă, pentru că sunt la pensie. Dar energia, puterea și entuziasmul m-au determinat să continui să muncesc. Îmi plăcea să comunic cu oamenii, deoarece interacțiunea cu ei era sursa mea de putere. Toate acestea mă făceau fericită și împlinită.”

Cancer

La începutul anului 2021, starea de sănătate a Elenei a luat o turnură bruscă, după ce a remarcat dereglări la nivel intestinal. Vizita la medicul de familie a direcționat-o spre analize și investigații de specialitate, iar după 8 luni de îndelungi cercetări, a ajuns la Spitalul Internațional Medpark. Două colonoscopii au indicat fără dubiu diagnosticul – cancer rectal.

„Când medicul mi-a comunicat ce aveam, nu mi-a venit să cred. Mi-a explicat că, în cazul meu, există o soluție – înlăturarea chirurgicală prin metoda „TAMIS”. Medicul m-a asigurat că este o intervenție care permite revenirea rapidă la funcția intestinală normală și să nu-mi fac griji.”

Din cauza stresului pentru ceea ce avea să urmeze, Elena a slăbit cu șase kilograme într-o perioadă foarte scurtă de timp. Însă, alături de chirurgul oncolog Sergiu Ușurelu și susținută de soț, a reușit să depășească frica de intervenție și să meargă înainte.

Sergiu Ușurelu, chirurg oncolog-proctolog: „În urma analizelor efectuate, în cazul doamnei Elena Panfil a fost depistată o tumoare intraepitelială. Am reușit să formăm o relație bazată pe încredere, care este foarte importantă în asemenea cazuri. Odată ce pacienta a fost pregătită moral să treacă peste această provocare, am programat intervenția chirurgicală. Operația a fost efectuată cu succes, iar Elena a fost externată chiar a doua zi. După 6 luni, colonoscopia a arătat că nu există recidivă. Aceste succese se datorează, în primul rând, eforturilor comune ale echipei medic-pacient.”

Cancer Viață!

În prezent Elena continuă să muncească la fabrica de panificație și produse de patiserie. Mărturisește că experiența cancerului a schimbat-o: are o altă atitudine față de viață și o apreciere deosebită pentru omul care a fost întotdeauna alături de ea. Este plină de energie și recunoștință pentru jobul la care merge cu plăcere, pentru sănătate și pentru șansa de a se trezi dimineața și a-și putea face planuri de viitor.

„De când am avut operația, nu mă mai grăbesc să-mi trăiesc viața. Mă bucur de fiecare floare care înflorește, de culorile vii, de fiecare apus de soare și sunt foarte recunoscătoare pentru șansa de a fi alături de oamenii dragi din viața mea. Am ajuns la vârsta la care înțeleg care sunt lucrurile cu adevărat importante. Dacă nu ne-am grăbi să trecem repede prin viață, cred că am putea observa și aprecia chiar și lucrurile mici pe care le realizăm. Nu vă dați bătuți atunci când viața vă aduce provocări, deoarece suntem în era în care medicina a avansat foarte mult și există tratamente inclusiv pentru maladii grave.”

Centrul de Oncologie Medpark – Țintim Cancerul Împreună

www.medpark.md | (+373) 22 40 00 40