Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Totul despre supravegherea sarcinii la medicii de familie Medpark

Evidența și monitorizarea sarcinii
28 iun., 2022

Atunci când apare necesitatea de a monitoriza o sarcină, fiecare femeie și în general orice cuplu își dorește comoditate și acces la informații pe tot parcursul perioadei sarcinii. Alegerea instituției și a medicului de familie care va monitoriza sarcina trebuie să corespundă așteptărilor viitoarelor mămici. În acest sens, venim cu tema făcută și vă oferim răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de procesul de supraveghere a unei sarcini la Maternitatea Medpark.

Cum are loc monitorizarea unei sarcini la Medpark?

Când într-o familie apare noutatea că femeia este însărcinată, primul gând al mămicii în devenire este ce trebuie să facă? La ce termen trebuie să se prezinte la medicul de familie? Când vor fi următoarele consultații? Ce medicamente trebuie să administreze și ce analize necesită a fi efectuate? Așadar, cel mai recomandabil pentru o femeie care așteaptă un copil este să se adreseze la medicul de familie până în a 12-a săptămână de sarcină. În momentul  stabilirii la evidență, medicul de familie îi comunică planul de monitorizare al sarcinii pe parcursul celor 9 luni.

Care sunt cele mai importante momente care trebuie luate în considerare în timpul sarcinii?

Pentru o evoluție bună a sarcini, nașterea unui făt sănătos, cu riscuri minime pentru mamă, gravida trebuie monitorizată constant de către medicul de familie în colaborare cu medicul ginecolog. Pe parcursul întregii sarcini, medicul de familie va supraveghea aspectele legate de sănătatea generală a gravidei, aspecte legate de igienă și de regimul alimentar al acesteia. Iar cele mai importante momente din sarcină sunt respectarea recomandărilor medicilor și buna dispoziție a gravidei.

Există o preconcepție că în cadrul spitalelor private femeia întâmpină dificultăți în ceea ce privește eliberarea certificatelor de concediu medical și obținerea altor beneficii garantate de stat.  Ce ne puteți spune la acest capitol?

Spitalul Internațional Medpark lucrează conform legii în vigoare și respectă metodologia de evidență și monitorizare a sarcinii la fel ca și spitalele de stat. La Medpark se eliberează certificatul de concediu medical pre și postnatal de la 30 de săptămâni de sarcină pentru toate gravidele care se află la monitorizarea sarcinii. Se emite și se completează în continuu Fişa individuală a gravidei (forma 111E) şi a Carnetului Perinatal (forma 113E) cu toate informațiile despre evoluția sarcinii și starea sănătății gravidei, conform standardelor naționale în vigoare.

Ce complicații pot apărea în timpul sarcinii și cum are loc monitorizarea și soluționarea acestora?

Deși majoritatea sarcinilor decurg normal, uneori pot apărea factori de risc și atunci scopul nostru este prevenția complicațiilor atât pentru mamă, cât și pentru făt. Complicațiile pot apărea pe parcursul unei sarcini normale, adică în cazul unei gravide sănătoase până la sarcina, dar care dezvoltă complicații numai în timpul sarcinii. Cauzele sunt diferite: hipertensiunea gestațională, preeclampsia, diabetului gestațional și alte afecțiuni. Totuși, complicațiile cele mai frecvente apar la gravidele care au boli cronice preexistente sarcinii, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, astm bronșic ș.a. În monitorizarea acestor gravide sunt implicați și alți specialiști din diferite domenii, fiind reunite consilii medicale, cum sunt consiliul cardio-obstetrical, consiliul obstetrical-endocrin ș.a. Scopul echipei multidisciplinare este să supravegheze și să intervină la timp, profesionist pentru a reduce la minim riscul de complicații.

Din momentul în care o gravidă optează pentru pachetul de monitorizare al sarcinii, de câte ori femeia însărcinată se întâlnește cu medicul de familie în aceste 9 luni?

Într-adevăr, monitorizarea sarcinii presupune o serie de consultații la diferiți specialiști și mai multe investigații. Pentru gravidele cu o sarcină obișnuită a fost creat pachetul de evidență a sarcinii Mom To Be, care include toată asistența medicală necesară. Conform acestui program, medicul de familie și viitoarea mămică, vor efectua 7 consultații. Prima consultație are loc până la 12 săptămâni, iar apoi, după cum urmează: 16-18 săptămâni, 22-24 săptămâni, 28-30 săptămâni. Începând cu a 30-a săptămână, gravidele vin mai des la medic, adică o dată la 3 săptămâni. Așadar, urmează vizitele la: 32-33 săptămâni, 35-36 săptămâni, 38-40 săptămâni. Pe parcursul a celor 3 trimestre de sarcină, gravida este monitorizată și examinată clinic și paraclinic.

Există o comunicare non-formală între medic și pacientă în cazul în care apare o întrebare sau o neclaritate?

Desigur, o comunicare eficientă între pacientă și medic este vitală pentru o bună evoluție a sarcinii. Când apare o întrebare sau o neclaritate, noi ajutăm și ghidăm pacienta. Adică, pe lângă aceste 7 vizite de bază, în cazul în care pacienta mai are nevoie de consultații adiționale, echipa noastră îi acordă asistența necesară.

Dacă tot vorbim despre situații de risc, ați putea povesti un caz recent în care datorită faptului că femeia a venit la Medpark, a fost diagnosticată la timp, iar pacienta nici nu bănuia că suferă de o afecțiune?

Din păcate, cazuri există diverse, iar eu îmi aduc aminte de un caz recent. O tânără graviduță în vârstă de 29 de ani, în urma examinărilor clinice și paraclinice, a fost diagnosticată cu viciu cardiac, despre care anterior nici nu presupunea. Pe parcursul întregii sarcini, împreună cu colegii mei, am monitorizat cazul și am ajutat gravida să nască un copil sănătos și să evite riscuri iminente pentru viață. După naștere, peste un an, mamei i-a fost efectuată cu succes o intervenție chirurgicală, iar acum, ea se bucură împreună cu familia ei.

Cât de deschisă este echipa de la Maternitatea Medpark spre monitorizarea sarcinilor cu risc?

În ultimii ani a sporit prezența gravidelor în grupul de risc genital, precum și extra genital. Din acest motiv, echipa se extinde, fiind una multidisciplinară, începând de la echipa cardiologică, endocrinologică și obstetricală, evident. Atunci când se identifică o sarcină cu risc crescut, se organizează și un consiliu cu specialiști din diverse specialități, precum cel cardiologic, ginecologic, endocrinologic, medicii de familie, cardiochirurgi, anestezist, neonatologi, care evaluează corect riscurile și stabilesc un plan de monitorizare a cazurilor dificile.

Care sunt beneficiile pachetului de monitorizare a sarcinii MOM TO BE?

Femeile care își supraveghează sarcina la medicii de familie ai Maternități Medpark, au parte de o experiență la cel mai înalt nivel: Spital acreditat internațional, o echipă de medici profesioniști, laborator multifuncțional, informații veridice și consultații eficiente. Mămicile în devenire au un acces mai liber la informații, totul decurge repede, mai sigur. De asemenea, sunt câteva investigații care nu se fac conform programului unic de evidență, iar la Maternitatea Medpark se realizează

De ce femeile aleg Maternitatea Medpark?

Deoarece la Medpark depunem tot efortul pentru a ajuta graviduțele să aducă pe lume copilași sănătoși, fiind înconjurate de medici profesioniști, care le oferă siguranță, încredere și confort psihologic.

Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la Tel. (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/24), în Chat pe site, pe pagina de Facebook Maternitatea Medpark sau la Recepția Spitalului Medpark.