Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

CT bilanț oncologic – una dintre cele mai informative investigații în diagnosticul cancerului

Imagistică medicală
01 sept., 2021

Tehnicile și echipamentele imagistice au evoluat foarte mult. Acum sunt o componentă indispensabilă în diagnosticul și stadializarea maladiilor oncologice, stând la baza planificării unui tratament adecvat, maximal eficient. Însă, pe măsură ce crește complexitatea investigațiilor, medicii imagiști necesită o pregătire tot mai aprofundată pentru diagnosticul corect al maladiilor oncologice.

Diagnosticul cancerului trebuie efectuat în cadrul centrelor oncologice specializate!

Pentru evaluarea tumorilor prin CT, RMN/IRM ș.a., la nivel internațional au fost elaborate standarde speciale privind modul de scanare, regimuri, secvențe, măsurari și evaluarea ganglionilor limfatici din regiunea tumorii, care în mod obligatoriu trebuie investigați. Centrul de Oncologie Medpark a implementat începând cu anul 2021 toate protocoalele internaționale în imagistica cancerului și este singurul centru specializat care stadializează imagistic după standardele NCCN.

Una dintre cele mai informative investigații în caz de suspecție de cancer este tomografia computerizată (CT) bilanț oncologic.

Această metodă de evaluare presupune scanarea unei zone mai extinse a corpului (cutia toracică, abdomen și bazinul mic) cu ajutorul razelor X, cu sau fără folosirea substanței de contrast.

La Spitalul Internațional Medpark investigația se face în 4 etape:

  • faza nativă,
  • faza arterială,
  • faza venoasă,
  • faza urografică.

Tehnica respectivă permite obținerea unor informații mai detaliate în cazul patologiilor oncologice și se aplică în conformitate cu indicațiile medicului. Așa cum se folosește o substanță de contrast pe bază de iod (Omnipac), înainte de evaluare este necesară aprecierea funcției rinichilor prin analiza ureei, creatininei și calcularea filtrației glomerulare.

Când este necesară examinarea?

Tomografia computerizată bilanț oncologic se indică atunci când există un tablou clinic tipic (ex: slăbiciuni, dureri suspecte), când s-au identificat formațiuni în timpul altor investigații, precum și înainte sau după tratamentele oncologice (intervenții chirurgicale, chimioterapie și alte tratamente sistemice).

Cu ajutorul CT bilanț oncologic pot fi evaluate formațiunile de la nivelul abdomenului (stomac, colon, ficat, pancreas, etc.), sânilor, prostatei și permite inclusiv depistarea metastazelor la plâmâni, oase sau alte organe.

Spitalul Internațional Medpark dispune de cea mai completă și performantă bază de echipamente imagistice pentru diagnosticul afecțiunilor oncologice: rezonanță magnetică, tomografie computerizată, mamografie, colonoscopie, scintigrafie, PET-CT (exclusiv!) ș.a.

Pentru detalii și programări apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă