Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Monitorizarea sarcinii la femeile cu Rh negativ

Maternitate
24 iun., 2022
Riscurile incompatibilității de Rh în sarcină

În sarcină, la gravidele Rh negative cu soţ Rh pozitiv, pot apărea anticorpii antieritrocitari şi o serie de evenimente imunologice care pot afecta sănătatea fătului. Anticorpii anti-Rh trec ușor placenta, pătrund în sângele fetal și distrug eritrocitele fetale.

Procesele cauzate de incompatibilitatea Rh-ului în sarcină pot duce la anemie şi hemoliză fetală intrauterină. Izoimunizarea netratată duce la boala hemolitică a fătului şi nou născutului.

Dacă izoimunizarea nu este diagnosticată la timp există riscul de anemie fetală, ascită, pleurezie, anasarcă şi moartea fătului în uter. La nou-născut, în funcţie de gravitatea bolii, duce la icter moderat sau sever, anemie fetală severă.

Conduita în sarcina cu incompatibilitate de Rh

Dacă gravida a produs deja anticorpi anti-Rh, evoluția sarcinii trebuie atent monitorizată de către medicul obstetrician și ecografist pentru depistarea precoce a semnelor afectării fătului. Copiii afectaţi de iziomunizare au risc mai mare de complicaţii date de asfixie şi anemia intrauterină.

Atunci când incompatibilitatea și cantitatea anticorpilor este mare, iar anemia fetală este severă, se efectuează transfuzii intrauterine la nivelul venei ombilicale pentru a înlocui sângele bebelușului. De obicei se fac transfuzii repetate, la interval de 2-3 săptămâni, iar naşterea se recomandă înainte de termen, între 34 şi 35 de săptămâni, pentru a scurta perioada de acțiune a anticorpilor materni asupra hematiilor fetale.

După naștere, în funcție de gravitatea manifestărilor la nou născut tratamentul constă în exsanghinotransfuzie sau fototerapie cu lumină albastră.

Cazul Octeabrinei

Pacienta Octeabrina se numără printre femeile care au Rh negativ, iar soţul – Rh pozitiv. Atunci când a aflat că este însărcinată, ştia că are anticorpi după o sarcină anterioară, ceea ce poate dăuna grav sănătăţii bebeluşului. Octeabrina și-a dorit, însă, acest copil mai mult decât orice, chiar şi cu riscul de a-și pune în pericol sănătatea.

Pentru că știa despre riscuri, atunci când rezultatul la dozarea anticorpilor anti-Rh a arătat un titru foarte mare, Octeabrina a căutat soluții și a găsit alternativa optimă. A aflat că fătul poate fi salvat printr-o transfuzie de sânge, procedură care nu se face deocamdată în Republica Moldova. Așa a ales să meargă la Iași, unde a ajuns la doctorul Dragoș Nemescu, conferențiar universitar, care a urmărit ecografic evoluția fătului și a făcut acea transfuzie intrauterină – singura șansă ca copilul nenascut să supraviețuiască.

Pentru că vroia să fie aproape de casă, Octeabrina a ales să monitorizeze simultan sarcina la Maternitatea Medpark, unde știa că va fi în siguranță, atât ea, cât și copilul. După ce sarcina a atins termenul de 35 săptămîni, iar plămânii bebelușului au fost maturizați cu medicamente, a fost planificată nașterea prin operație cezariană, efectuată de medicul Tatiana Sinchin și șefa departamentului Maternitate, Conferențiar Universitar Corina Cardaniuc. Toată echipa medicală neonatologică era pregătită să preia un copil cu anemie. Micuțul a fost îngrijit cu multă atenție de către medicii specialiști neonatologi Medpark și a fost externat acasă la câteva zile, perfect sănătos.

Pacienta Octeabrina: „Le voi fi mereu recunoscătoare doctorilor pentru ajutor. Sfatul meu pentru viitoarele mămici: dacă aveți o sarcină cu riscuri și întrebări în probleme medicale, alegeși o clinică sigură cu o echipă medicală pregătită. Și să țineți cont de recomandările primite de la medicii care vă monitorizează sarcina și bebelușul! Povestea mea este o sarcină cu incompatibilitate Rh, dar cu happy end!”

Monitorizarea sarcinilor cu risc înalt la Medpark

Echipa Maternității Medpark dispune de experiență vastă în monitorizarea sarcinilor cu risc, cele mai frecvente fiind sarcinile la pacientele cu patologii cardiovasculare, diabet și alte afecțiuni. Pentru monitorizarea acestor gravide sunt constituite consilii medicale multidisciplinare care urmăresc starea de sănătate a mamei și fătului pentru a reduce la minim orice risc.

Pentru detalii despre nașterea la Medpark contactează-ne la tel. 022 40 00 40 (disponibil 24/7) sau în chat pe site. 

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă