Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Cu drag pentru bebeluși, echipa de Neonatologi Medpark!

Neonatologie și terapie intensivă neonatală
16 mai, 2018

VICTORIA SISOEV, medic neonatolog Medpark:

”Nu obosesc să spun: am cea mai frumoasă profesie din lume. În fiecare zi, întâmpin bebelușii care vin pe lume, fiind primul medic care le examinează starea de sănătate.

Vocația mea a fost cumva predestinată. Am moștenit pasiunea pentru neonatologie de la mama mea, un „înger păzitor” al nou-născuților. Mă trezesc dimineața cu același entuziasm ca și acum 18 ani, când am început să activez în domeniu. „E o zi perfectă pentru a salva o viață de copil” îmi spun când îmbrac halatul alb.

Ce înseamnă să fii în fruntea unei echipe de neonatologi? Înseamnă, deseori, să nu muncești după program, ci cât este nevoie, pentru că bebelușii cu patologii nu au program. Înseamnă să contribui, alături de colegii tăi, la dezvoltarea unei secții, care are potențialul de a asigura o viață sănătoasă pentru mii și mii de nou-născuți din Moldova. Când știi că ai la dispoziție toate resursele, inclusiv umane, munca devine o sursă nesecată de satisfacție. Medpark este cea mai înaltă treaptă din cariera mea.

Am ales Maternitatea Medpark pentru că aici pot să mă realizez pe deplin ca profesionist.”

LARISA MOLDOVAN, medic neonatolog Medpark:

”Sunt neonatolog cu o experiență de 13 ani, dar și astăzi, când aud primul plâns al unui bebeluș, mă copleșesc emoțiile. E momentul în care înțelegi că acest copil are toate șansele să se dezvolte armonios. În pediatria nou-născuților interacțiunea cu pacientul are loc prin inimă. E loc și de multă intuiție, pentru că un adult poate spune ce-l doare. În locul copiilor, însă, vorbesc doar aparatele. Un neonatolog experimentat știe de ce plânge un nou-născut. Înțelege când îl doare burta, când îl doare capul sau când pur și simplu vrea să comunice. Cert este că orice plânset e mai îmbucurător decât liniștea din secția de terapie intensivă.

Cea mai mare provocare în activitatea mea de zi cu zi e să păstrez echilibrul între a ”trece prin suflet” povestea fiecărui copil și a lua decizii ”la rece”, care pot salva vieți. Să cateterizezi un vas, să pui o linie de perfuzie, să pui o sondă de intubație, orice acțiune presupune echipament adaptat bebelușilor. După un șir de cursuri de formare peste hotare, pot spune că la nivel de dotări, putem concura cu secțiile de neonatologie din Occident.

Am ales Maternitatea Medpark pentru că aici am toate condițiile pentru a lua decizii corecte și prompte atunci când vine vorba de urgențe neonatale.”

VIRGINIA JOSAN , medic neonatolog Medpark:

”De mică eram pasionată de actorie, dar mama mea, şi ea din rândul „halatelor albe”, a avut grijă să-mi cultive dragostea pentru medicină. Când am absolvit şcoala, am înţeles că vreau să fiu, mai degrabă, în sala de operaţii, decât pe scenă.

Din 1991 activez în domeniul neonatologiei, ştiinţă care acum 27 de ani făcea primii paşi. Pe atunci, aparatajul modern lipsea, aşa că un neonatolog trebuia să se bazeze pe pregătirea sa teoretică ireproşabilă, intuiţia dezvoltată şi, desigur, dragostea necondiţionată faţă de copii.

Dacă nu iubeşti copiii, nu ai ce căuta în această profesie. Nou-născuţii sunt un miracol, iar eu sunt o norocoasă, pentru că mă simt parte a unui proces divin, atunci când reuşesc să tratez un copil, când le spun părinţilor că bebeluşul lor e sănătos.

De grija şi atenţia pe care o primeşte un copil în primele săptămâni de viaţă, depinde sănătatea lui ulterioară. Orice problemă depistată şi tratată la timp înseamnă o dezvoltare armonioasă în viitor, aşa că responsabilitatea pe care o purtăm pe umeri este mare. Eu vreau să cred că toţi pruncii care au trecut prin mâinile mele — sunt mii — astăzi sunt sănătoşi şi fericiţi. Ar fi cea mai mare recompensă. De 7 ani fac parte din echipa Medpark, pentru a putea contribui la maxim la sporirea acestei cifre. Puţini conştientizează că pentru salvarea unui prematur se fac eforturi extraordinare şi eu mă bucur că în acest spital, noi avem posibilitatea să le facem.

Cel mai important motiv pentru care am ales Maternitatea Medpark este faptul că avem specialişti şi personal care lucrează cu dăruire.”

ALA BABINCIUC, medic neonatolog Medpark:

”Nu știu dacă am ales eu neonatologia sau dacă m-a ales neonatologia pe mine. Cert e că în fiecare zi mă conving că sunt omul potrivit la locul potrivit. Activez atât în secția terapie intensivă neonatală, cât și în cadrul policlinicii, consultând bebelușii până la vârsta de 40 de zile. E o satisfacție enormă să urmărești, cum un copil, care avea la naștere, uneori, doar câteva sute de grame, adaugă treptat în greutate și face pași mici, dar atât de importanți spre o viață sănătoasă, fără complicații.

Deși am 13 ani de experiență în spate, senzația de a fi direct responsabilă de continuarea acestui miracol – nașterea unui om – îmi dă fiori și astăzi. Îi știu pe nume pe toți pacienții mei. Când petreci atât de mult timp alături de acești copii, stai la căpătâiul lor în primele săptămâni de viață, după care îi monitorizezi, n-ai cum să nu te atașezi de ei. E un fenomen firesc. Pentru un neonatolog, bebelușii din secție, sunt cumva, și ai lui. Să iubești copiii e crucial pentru a putea exersa această profesie.

Neonatologia este o ramură a medicinei care se dezvoltă destul de dinamic și nu e ușor să-i ții pasul. Deaceea, am ales Maternitatea Medpark pentru că am găsit aici una dintre cele mai performante secții de neonatologie din țară.”

DANIEL COZMA, medic neonatolog Medpark:

”Știam că vreau să fiu medic încă de pe băncile școlii. Corpul uman și toate procesele ce au loc în el erau pentru mine un mister, pe care visam să-l dezleg. Când a venit timpul să mă specializez, mi-am ascultat inima. Pentru că oricât de profesionist nu ai fi, dacă nu te implici sufletește, nu faci mare lucru.

Întotdeauna am avut o relație specială cu copiii, de aceea am decis să-mi dedic viața salvării lor, atunci când sunt cei mai vulnerabili – imediat ce vin pe lume. Ceea ce face un neonatolog pentru un nou-născut în primele lui săptămâni de viață, este determinant pentru viitorul sănătos și fericit al acestui copil. Iar când vorbim de un prematur, bucuria de a câștiga lupta pentru viață nu poate fi redată prin cuvinte. Primii bebeluși care au trecut prin mâinile mele, astăzi sunt deja în clasa I.

Când rodul muncii tale se măsoară în vieți omenești, vrei să perseverezi încontinuu. Particip pe cât de des e posibil la diverse cursuri de perfecționare, atât în țară, cât și peste hotarele ei.

De fapt, în 2011, am ales să fac parte din echipa Medpark anume din acest motiv. Am găsit aici o echipă de profesioniști excepționali, alături de care îmi pot face munca la superlativ”.

ANA NAGÎȚ, medic neonatolog Medpark:

„Visam să port halatul alb încă din copilărie. De fiecare dată când ajungeam la medicul de familie, o priveam cu venerație pe asistenta medicală a acestuia – o femeie extrem de blândă și amabilă, care îți alina durerile printr-o privire.

Ani mai târziu am ales neonatologia: ador copiii și am dorit să activez într-un domeniu mai dinamic. În această ramură a medicinei nu e loc de rutină – fiecare bebeluș necesită multă atenție, implicare și dedicare, iar fiecare zâmbet de mamă, căreia îi spui că a adus pe lume un copilaș sănătos, îți dă senzația că ai cea mai frumoasă meserie din lume.

Fac parte din echipă din anul 2017 și am ales Maternitatea Medpark pentru că am posibilitatea să îmi fac meseria la cel mai înalt nivel. La Medpark sunt servicii bine gândite și create în interesul pacienților. Iar atunci când e satisfăcut pacientul, e mulțumit și medicul.”