Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

O nouă intervenție unică pentru țara noastră, efectuată de echipa cardiovasculară Medpark

Noutăți
16 dec, 2021

Intervențiile chirurgicale pe inimă pot fi efectuate acum printr-o singură incizie de 4-5 cm, față de intervențiile clasice, cu o tăietură de câțiva zeci de cm pe stern. Chirurgul cardiovascular Aureliu Batrînac, d.ş.m., conf. univ. este medicul care a dezvoltat chirurgia cardiovasculară minim invazivă în Republica Moldova și a implementat această metodă, în premieră, în tratamentul mai multor afecțiuni ale inimii.

O nouă intervenție unică pentru țara noastră este protezarea valvei aortice și aortei ascendente prin incizie minimal invazivă – operație extrem de complexă, care a putut fi efectuată cu traumatism minim datorită expertizei chirurgilor moldoveni.

Pacientul în vârstă de 54 de ani suferea de o patologie înnăscută, care a fost depistată abia acum. S-a adresat la Spitalul Internațional Medpark cu hipertensiune și dureri  în piept la efort fizic. În urma investigațiilor cardiologice specializate s-a stabilit diagnosticul de stenoză severă a valvei aortice bicuspide și anevrism al aortei ascendente.

Valva aortică este acea “supapă” care separă ventriculul stâng de aorta, iar afectarea ei duce la dereglarea sangvin. În general, valva aortică este tricuspidă – formată din trei “foițe”, care se deschid la fiecare bătaie a inimii. 1% din populație, însă, se naște cu valva aortică bicuspidă și la aceste persoane valva își poate pierde funcția în timp, ducând la stenoză de valvă aortică și dilatarea rădăcinii aortei (anevrism), cum s-a întâmplat în cazul pacientului.

Tratamentul chirurgical putea fi efectuat prin metoda clasică, cu o recuperare anevoioasă de câteva săptămâni și riscuri operatorii mai mari sau, datorită experienței echipei prof. Batrînac, problemele cardiace au putut fi soluționate printr-o incizie de câțiva cm.

Aureliu Batrînac, chirurg cardiovascular: „Chirurgia cardiovasculară a evoluat mult în ultimii ani. La nivel mondial, tot mai des se optează pentru intervențiile minim invazive pe cord deschis, deși sunt mult mai laborioase. Abilitățile noastre chirurgicale s-au dezvoltat, au apărut noi instrumente, ceea ce ne permite să efectutăm tratamentul chirurgical cu traumatism minim, ceea ce înseamnă multiple avantaje pentru pacient.”

La a 2-a zi după operație pacientul se putea deplasa desinestătător și în scurt timp va putea reveni la activitățile obișnuite.

Pacient Alexei: “Aduc mulțumiri întregii echipe cardiochirurgicale Medpark care m-a operat. Tot respectul pentru ei, n-am să uit niciodată tot binele și grija care mi-au acordat-o. Datorită metodei prin care am fost operat am avut o recuperare nespus de ușoară. La fel sunt foarte recunoscător tuturor prietenilor şi rudele care m-au susţinut, în așa situații dificile înţelegi că nu ești singur. Multumesc și soției care este alături 24 din 24. După operație am plans de fericire, iar primul lucru care o să-l fac când revin acasă, o să-mi cuprind cele 3 nepoate.”

Centrul Cardiovascular Medpark este cel mai complex centru cardiologic din Republica Moldova, în care pacienții pot beneficia de investigații înalt specializate (ecocardiografie ambulatorie și intra-operatorie, IRM cardiac, coronarografie/angiografie) și spectru complet de tratamente chirurgicale (cardiologie intervențională, aritmologie și electrofiziologie, chirurgie cardiovasculară și vasculară), prin cele mai moderne metode, la nivelul centrelor cardiace internaționale.