Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Biopsia intraoperatorie – factor de decizie în timpul intervențiilor oncologice

Oncologie
09 oct, 2020

Chirurgii oncologici Medpark implementează practici moderne în tratamentul cancerului, începând de la intervenții minim invazive, organomenajante, până la efectuarea examenului histopatologic chiar în timpul intervenției. Această tehnică dictează conduita chirurgicală, volumul operator și reduce la minim necesitatea efectuării unei intervenții repetate. Concomitent se respectă cel mai important principiu al intervențiilor chirurgicale în tumori maligne – principiul securității oncologice.

Cum are loc biopsia intraoperatorie?

Biopsia este o investigație obligatorie și crucială în diagnosticul cancerului, singura care poate oferi informație completă despre tipul tumorii, stadiul și existența metastazelor. Aceasta poate fi necesară atât înainte de planificarea operației, postoperator, cât și în timpul operației, atunci când există condițiile tehnice necesare. Spitalul Internațional Medpark este unica instituție medicală privată care dispune de toate tipurile de biopsie în cancer și le aplică în conformitate cu recomandările protocoalelor internaționale.

Vitalie Tirbu, medic histopatolog: “Pentru efectuarea biopsiei intraoperator folosim un aparat special, denumit criotom. Acesta îngheață fragmentele de țesut prelevate de la pacient și le taie în fâșii foarte subțiri (de câțiva microni), pe care le prelucrăm și le examinăm sub microscop pentru a stabili caracterul celulelor. Datorită procesului de înghețare obținem rezultatul histopatologic mult mai rapid (20 min). Trebuie de menționat, însă, că diagnosticul nu este definitiv. Rolul lui este de a oferi informații patologice urgente referitor la țesutul/ organul afectat”.

De ce este importantă această investigație pentru chirurg?

Examinarea histopatologică intraoperatorie este o etapă foarte importantă în tratamentul chirurgical al anumitor tipuri de cancere, deoarece oferă diagnosticul de certitudine (tumoră benignă/malignă) și dictează pe loc conduita adecvată. Astfel, chirurgul dispune de informație în timp real dacă marginile rezecției sunt negative (fără cancer) sau dacă trebuie de mărit volumul operației.

Dragomir Tîmbur, chirurg mamolog: “În cancerul mamar, spre exemplu, la unele paciente boala poate da metastaze în ganglionii limfatici din axilă. Datorită biopsiei intraoperatorii putem ști pe loc dacă ei sunt normali sau afectați malign și statisticile arată că, în stadiile incipiente, la doar 20% este necesară îndepărtarea lor (limfodisecție axilară). În lipsa acestei tehnici, ganglionii axilari ar fi îndepărtați în 100% din cazuri, ceea ce poate duce la limfedeme (umflarea brațului), deficiențe senzoriale și motorii ale brațului.”

Principalele avantajele ale metodei sunt:

 • stabilirea caracterului tumoral (benign vs malign);
 • aprecierea răspândirii locale sau regionale a tumorii (metastaze);
 • aprecierea volumului și tacticii chirugicale;
 • asigurarea că marginile rezecției sunt negative (nu au cancer);
 • reducerea riscului de recidivă tumorală.

După ce a fost înlăturat organul sau porțiunea de organ afectat, piesa operatorie este trimisă la laboratorul histopatologic pentru histoprocesare, includere în parafină și examinarea detaliată pentru stabilirea diagnosticului histopatologic definitiv. Toate rezultatele investigațiilor sunt aduse la cunoștința pacientului.

De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:

 • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
 • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
 • Prima instituție medicală care lucrează exclusiv în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
 • Singura instituție medicală în care se implementează pe larg conceptul de „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratament în cadrul echipei oncologice multidisciplinare;
 • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
 • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Pentru informații și programări contactează-ne la tel. (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/24.