Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Camera implantabilă pentru chimioterapie îmbunătățește calitatea vieții pacienților oncologici

Oncologie
05 sep, 2017

Tratamentele pentru cancer sunt, de regulă, foarte anevoioase și de lungă durată. Administrarea intravenoasă a medicamentelor și recoltările frecvente de analize de sânge duc la deteriorarea venelor periferice, la flebită (inflamația venelor) și tromboza venelor periferice.

În țările occidentale și în SUA, dacă pacientul este diagnosticat cu cancer și i se prescrie chimioterapie sistematică, atunci lui i se implantează un dispozitiv special numit „port-cateter”.

Spitalul Internațional Medpark este unicul din țară în care pacienții oncologici pot beneficia de această procedură, care le va ușura cu mult tratamentul.

De ce este necesară camera implantabilă pentru chimioterapie?

Medicamentele pentru chimioterapie (citostaticele) sunt, în general, toxice și iritante pentru piele, vene și țesuturi. Introducerea repetată a acestor preparate puternice într-un vas mic duce la distrugerea venei și, în final, la blocarea acesteia. În plus, medicamentele pot curge pe lângă vas, deteriorând și țesuturile învecinate.

La administrarea prin cateter medicamentele ajung direct într-un vas mai mare și într-un volum mai mare de sânge, iar efectul toxic asupra vasului nu se mai produce.

În prezent camera implantabilă este modul cel mai acceptabil de a administra medicamente intravenos pentru pacienții care au nevoie de chimioterapie pe termen lung sau alte perfuzii intravenoase regulate. Acest procedeu scutește pacientul de injecții intravenoase frecvente.

Anual în lume se implantează sute de mii de astfel de dispozitive la bolnavii de cancer.

Procedura de montare a camerei implantabile pentru chimioterapie se efectuează de către chirurgul vascular Medpark, dr. Eugeniu Marginean, cu o experiență vastă în domeniu.

Implantarea are loc sub anestezie locală și durează până la o oră. Camera implantabilă reprezintă un rezervor mic din plastic sau titan, partea superioară a căruia este acoperită cu o membrană specială din materiale perfect tolerate de organism. La acest rezervor se conectează un tub subțire (cateter), care se introduce în vena centrală și rămâne acolo. Astfel, medicamentele se injectează în interior prin tub (cateter) și ajung direct în vena centrală, evitându-se deteriorarea venelor periferice.

Pacientul pleacă acasă în aceeași zi și poate folosi camera implantabilă chiar a doua zi după montare.

Cum se folosește camera implantabilă pentru chimioterapie?

Camera implantată se află complet sub piele și nu se observă decât o mica ridicătură la nivelul toracelui. Medicamentele se administrează în mod obișnuit, piele fiind dezinfectată, iar cu un ac se introduce nu în vene, ci direct în acest dispozitiv.

Pacientul nu va simți niciun fel de incomodități, fiind posibilă efectuarea oricăror investigații radiologice (tomografie computerizată, RMN, PET, radiografii etc.)

Camera nu trebuie schimbată, putând fi folosită pe parcursul întregului tratament, timp de ani de zile. Scoaterea camerei se face la încheierea tratamentului prin chimioterapie, printr-o simplă incizie.

Avantajele pentru pacient:

  • Camera implantabilă permite administrarea repetată a medicamentelor iritante în organism (chimioterapie), fără a provoca tromboflebită și tromboză venoasă;

  • Dispozitivul este complet ascuns sub piele și bine fixat, astfel încât reduce probabilitatea eliminării din venă în timpul exercițiilor fizice sau activităților zilnice ale pacientului;

  • Pacienții nu simt niciun disconfort și pot trăi cu acest dispozitiv mulți ani;

  • Injecțiile prin camera implantabilă sunt mult mai ușoare și fără durere. Se înțeapă doar pielea prin cameră, fără a căuta vena în diferite părți ale corpului. Acest fapt ajută pacienții să scape de frică și stres în timpul injecțiilor intravenoase;

  • Camera implantabilă permite să fie prelevate regulat probe de sânge pentru analize, fiind de asemenea utilizată pentru administrarea agenților de contrast în timpul Rezonanței Tomografice Magnetice; După o instruire adecvată, chiar și rudele pacientului pot utiliza cu siguranță dispozitivul în condiții casnice.

În cazul în care în familia dvs. a fost depistat caz oncologic și aveți nevoie de chimioterapie, vă recomandăm să vă adresați pentru o consultație la chirurgul vascular Medpark, dr. Eugeniu Marginean. Programări la 022 40 00 40, disponibil 24/24.