Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Cancerul de prostată este asimptomatic în stadiile inițiale! Investigații necesare după vârsta de 50 de ani

Oncologie
09 sept., 2021

Cancerul de prostată are o evoluție lentă, ceea ce înseamnă că poate fi depistat timpuriu și tratat cu succes. Pentru aceasta este important ca fiecare bărbat să cunoască ce investigații periodice trebuie să facă și să recunoască primele simptome. Chirurgul urolog Vasile Botnari, d.ș.m., vine cu informații utile, bazate pe recomandările ghidurilor internaționale.

De la ce vârstă trebuie început screeningul cancerului de prostată?

Scopul programelor de screening este depistarea bolilor înainte de apariția simptomelor. La majoritatea pacienților cancerul de prostată nu manifestă simptome în stadiile incipiente. Unul dintre motive este localizarea tumorii. Cel mai des celulele maligne se dezvoltă în partea exterioară a prostatei, fără a cauza vreun disconfort și doar dacă se creează presiune în regiunea uretrei, pacientul va simți dificultăți de urinare sau dureri. Totodată, schimbările de urinare pot fi și semnul altor afecțiuni.

Conform ghidurilor internaționale și recomandărilor EAU (Asociației Europene de Urologie), începând cu vârsta de 50 de ani, anual, fiecare bărbat trebuie să testeze nivelul de PSA în sânge și să consulte medicul urolog.

Screeningul va începe de la 40-45 ani dacă pacientul are o rudă de gradul I care a suportat sau este diagnosticat cu cancer de prostată.

Investigațiile necesare pentru evitarea unui diagnostic grav
  • Antigenul specific prostatic (PSA)

Este o analiză de laborator care măsoară nivelul PSA în sânge. Cu cât mai înaltă este valoarea PSA, cu atât mai mare este probabilitatea unui cancer. Dar, aceste teste nu stabilesc diagnosticul de cancer. Majoritatea specialiștilor iau drept valoare de referință nivelul de 4ng/L și dacă rezultatul analizei îl depășește, medicul urolog va lua decizia privind investigațiile suplimentare necesare.

Statisticile arată că un nivel al PSA între 4 și 10 semnifică o probabilitate de cancer de 25%, iar dacă valoarea este de peste 10, probabilitatea crește la 50%. Totodată, și un PSA sub 4 nu garantează lipsa celulelor canceroase. 15% din acești pacienți pot avea cancer.

Nivelul PSA poate fi influențat pe termen scurt de mai mulți factori:

  • Prostata mărită (hiperplazie benignă de prostată)
  • Vârsta înaintată
  • Prostatită
  • Ejacularea, motiv pentru care se recomandă abstinența cu 1-2 zile înainte de analiză
  • Anumite proceduri urologice: biopsie, citoscopie, tușeu rectal, ecografia transrectală a prostatei. De aceea se recomandă inițial de efectuat testul PSA și ulterior alte investigații sau manipulații asupra prostatei
  • Medicamente pentru afecțiunile urinare, ale prostatei – inhibitorii 5 alfa reductazei de obicei scad nivelul seric PSA (finasterida, dudasterida ) sau care măresc nivelul de testosteron, sau statine, aspirină etc.
  • Unele suplimente naturiste

De aceea, analiza de laborator trebuie completată cu o consultație la medicul urolog.

  • Examinarea clinică

Medicul urolog este acela care poate interpreta rezultatele analizelor de laborator, având în vedere tabloul clinic al pacientului și alți factori individuali. Consultația este completată de examinarea fizică prin tușeu rectal. Pacienților nu ar trebui să le creeze disconfort această procedură, doarece este una standard, nu este durerroasă și durează doar câteva secunde. În schimb, pot fi detectate anumite schimbari în structura prostatei, care ar putea ajuta sau orienta spre un anumit diagnostic sau investigații necesare de efectuat.

  • Ecografia transrectală a prostatei
Ce se întâmplă dacă rezultatele nu sunt conforme?

Dacă nivelul de PSA în sânge este mai mare decât norma, aceasta nu înseamnă neapărat că pacientul are cancer, însă sunt necesare investigații suplimentare pentru a exclude diagnosticul.

Medicul urolog vă poate recomanda să efectuați:

  • Un test PSA repetat,
  • Alte analize specifice de laborator,
  • Investigații imagistice IRM bazin mic cu contrast,
  • Biopsia – care presupune prelevarea unei porțiuni de țesut și poate stabili cu certitudine diagnosticul de cancer.

Opțiunile sunt discutate împreună cu pacientul, în funcție de factorii de risc și starea lui de sănătate.

Pentru mai multe informații despre diagnosticul și tratamentul cancerului de prostată la Medpark, accesează acest linkul.

Pentru a programa o consultație la medicul urolog, apelează (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/7.
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă