Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Diagnosticul și tratamentul cancerului de prostată la Medpark

Oncologie
04 mai, 2020

Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer întâlnit în rândul bărbaților și este a doua cauză de deces în rândul afecțiunilor oncologice, după cancerul pulmonar. De obicei, afecțiunea se dezvoltă foarte lent și afectează în special bărbații mai în vârstă. Aproximativ 6 din 10 cazuri sunt diagnosticate la bărbații peste 65 de ani, boala fiind rareori depistată până la vârsta de 40 de ani.

Factori de risc:

  • Vârsta. Riscul de cancer de prostată crește odată cu vârsta. De exemplu, boala apare rar la bărbați mai tineri de 40 de ani.
  • Istoric familial de cancer de prostată.
  • Nivelul crescut al testosteronului cu peste 50% față de medie determină un risc dublu de apariție a cancerului.
  • Dieta: o dietă bogată în grăsimi de origine animală poate crește riscul de cancer prostatic.
Care sunt simptomele cancerului de prostată?

Discută cu medicul urolog dacă observi unul dintre semnele de mai jos:

  • Flux slab sau întrerupt de urină;
  • Urinare frecventă;
  • Dificultăți în pornirea fluxului de urină;
  • Senzația că vezica nu se golește complet după urinare;
  •  Durere sau usturime în timpul urinatului;
  • Prezența sângelui în urină sau spermă;
  • Impotență;
  • Senzație de oboseală, amețeli sau paloare – cauzate de anemie.

Cancerul de prostată poate fi depistat precoce!

Cancerul de prostată poate fi adesea depistat înainte de a fi simțite careva simptome, și anume prin efectuarea testelor de screening, cum ar fi testarea cantității de antigen specific prostatic (PSA) din sânge. O altă metodă de screening este examinarea clinică a prostatei prin tușeu rectal.

Specialiștii accentuează importanța informării fiecărui bărbat, începând cu vârsta de 50 de ani, asupra riscului de cancer de prostată, pentru a-l motiva să ia decizia să facă la timp testele de screening necesare.

În caz de rezultat suspect, sunt recomandate o serie de teste suplimentare pentru a confirma sau nega diagnosticul, cum ar fi ecografia sau RMN cu contrast și ulterior o biopsie a prostatei. Un cancer de prostată depistat în urma screeningului va fi, cel mai posibil, într-un stadiu incipient, când tratamentul este mult mai de succes.

Testul PSA poate avea rezultate fals pozitiv sau fals negativ, acesta nu poate diagnostica independent cancerul, dar poate oferi informații importante.

Singura modalitate eficienta în a confirma sau infirma rezultatele anormale ale unui test PSA este biopsia, o intervenție chirurgicală minoră prin care se prelevează fragmente din prostată pentru a fi analizată la microscop.

Cum se stabilește stadiul tumorii?

După diagnosticarea cancerului de prostată se efectuează investigații suplimentare pentru a determina dacă tumoarea a depășit capsula prostatei sau celulele canceroase s-au răspândit în alte părți ale corpului. Procesul folosit pentru a determina dacă cancerul s-a răspândit în prostată, gangionii limfatici sau în alte părți ale corpului se numește stadializare și este foarte importantă pentru planificarea tratamentului.

Imagistica

  • Imagistica se efectuează pentru detectarea și caracterizarea bolii cu scopul de a selecta sau modifica tratamentul.
  • Tehnicile imagistice pot evalua parametrii anatomici sau funcționali.
  • Tehnicile imagistice anatomice includ radiografii simple, ultrasunete, CT și RMN.
  • Tehnicile de imagistică funcțională includ scanarea osului cu radionuclizi (scintigrafia osoasă), PET/CT, și tehnici RMN avansate, cum ar fi spectroscopie și SPECT (emisie de fotoni singulari CT)(DWI).

Radiografii simple

  • Radiografia obișnuită poate fi utilizată pentru a evalua regiuni simptomatice la nivelul scheletului. Cu toate acestea, radiografia simplă convențională cu raze X nu va detecta o leziune osoasă până ce aproape 50% din conținutul mineral al osului este pierdut sau câștigat.
  • CT sau RMN-ul pot fi mai utile pentru a evalua riscul de fracturi deoarece aceste modalități permit o evaluare mai precisă a implicării corticale decât radiografiile simple, în cazul în care leziunile osteoblastice pot ascunde implicarea corticală.

Scanare osoasă (scintigrafie osoasă)

  • Utilizarea termenului de „scanare osoasă“ se referă la scanarea osoasă convențională cu technetium- 99m-MDP în care technetiu este preluat de os și vizualizat cu o cameră gamma cu ajutorul imaginilor plane sau imagistica 3-D cu emisie de fotoni singulari CT (SPECT).
  • Boala metastatică osoasă poate fi diagnosticată pe baza modelului de activitate generală sau împreună cu imagistica anatomică.

Ultrasonografia

  • Ultrasonografia folosește undele de sunet de înaltă frecvență pentru a vizualiza regiuni mici de corp.
  • Imagistica cu ultrasunete standard oferă informații anatomice. Fluxul vascular poate fi evaluat folosind tehnici de ultrasunete Doppler.
  • Ultrasonografia endorectală este folosită pentru a ghida biopsii ale prostatei. Ultrasonografia endorectală poate fi luată în considerare pentru pacienții cu suspiciune derecurență după prostatectomie radicală (RP).

Tomografie computerizată

  • CT oferă un nivel ridicat de detalii anatomice și poate detecta boala extracapsulară macroscopică, boala metastatică ganglionară și/sau boală metastatică viscerală.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)

  • Punctele forte ale RMN sunt un contrast și o caracterizare ridicată a țesuturilor moi, achiziția imaginii multiparametrice, capacitatea de imagistică multiplanară și metode avansate de calcul pentru evaluarea funcției.
  • RMN-ul poate fi realizat cu și fără administrarea intravenoasă de contrast.
  • Rezoluția imagini RMN în pelvis poate fi augmentată utilizând o sondă endorectală.

Tipuri de cancer de prostată

Aproape toate cazurile de cancer de prostată sunt adenocarcinoame, care se dezvoltă în celulele care produc lichidul prostatic, parte a materialului seminal.

Există și alte tipuri de cancer de prostată, însă acestea sunt foarte rare:

  • Sarcoame;
  • Carcinoame cu celule mici;
  • Tumori neuroendocrine, altele decât carcinoamele cu celule mici;
  • Carcinoamele cu celule de tranziție.
Tratamentul chirurgical

Pacienții cu cancer de prostată au la dispoziție mai multe forme de tratament. Alegerea unui anumit tratament, dar și prognosticul (șansa de vindecare) depind de mai mulți factori: stadiul cancerului, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului, posibilele efecte adverse, dar și un eventual tratament pentru cancerul de prostată administrat în trecut.

Bărbații diagnosticați cu un cancer de prostată incipient, adică tumora nu s-a extins în afara prostatei, pot fi tratați cu o singură intervenție chirurgicală de îndepărtare a tumorii. De obicei, medicul explică pacientului toate opțiunile chirurgicale de tratament, pentru ca acesta să înțeleagă atât beneficiile, cât și riscurile la care se expune.

Tipuri de intervenții chirurgicale folosite:

  • Prostatectomia radicală retropubică cu Limfadenectomie pelvină – este indicată la pacienții cu tumori localizate cu speranță de viață  ≥ 10 ani.

Contraindicațiile prostatectomiei sunt:

– vârsta fiziologică mai mare de 75 ani;

– cancere cu scor Gleason 9-10, valori ale PSA mari;

– invazia veziculelor seminale;

– metastaze în ganglionii pelvini;

– metastaze viscerale.

  • Prostatectomia radicală robotică Da-Vinci
  • Prostatectomia radicală laparoscopică.
Radioterapia

Radioterapia este unainim acceptată ca opțiune terapeutică cu intenție curativă în cancerul de prostată non-metastatică ca alternativă față de prostatectomia radicală în stadiile T1-T2, și ca tratament de electivă (asociat hormonoterapiei) pentru stadiile T3-T4. In funcție de poziția sursei de iradierere față de volumul tumoral se aplică 3 tipuri de radioterapii:

  • Radioterapia externă sursa de iradiere se află la distanța de 100 cm de prostată.
  • Brahiterapia sursa de iradiere se află în interiorul prostatei.
  • Radioterapia metabolică sau injectabilă.
Terapia cu hormoni

Mijloacele terapeutice care determină supresia activității androgenice sunt reunite sub denumirea de terapie de deprivare androgenică. Această terapie se bazează pe doua mecanisme, care urmăresc în principal suprimarea secreției de androgeni de la nivelul testiculelor sau blocarea acestora la nivelul prostatei.

Chimioterapia

Se apelează la chimioterapie în cazurile în care cancerul de prostată s-a extins în afara glandei, iar terapia cu hormoni nu dă rezultatele așteptate. Nu este un tip de tratament standard în cazurile incipiente de cancer de prostată. În general tumorile prostatei sunt rezistente la drogurile citostatice. Aproximativ 10-30% din pacienți prezintă răspunsuri obiective sau boala stabilizată, iar supraviețuirea medie este de 9 luni. Eficacitatea redusă a chimioterapiei s-ar datora unui număr scăzut de celule în diviziune activă sau rezistenței crescute a celulelor tumorale.
Chimioterapia trebuie rezervată pentru pacienții cu cancer de prostată recurent după castrare.

Terapia imunologică

Numeroase terapii imunologice în prezent investigate aduc rezultate promițătoare în lupta împotriva cancerului de prostată, printre acestea se numără Sipuleucel-T, GVAX, PSA-TRICOM, terapia imunomodulatoare cu anticorpi monoclonali.

Terapia cu bifosfonați

Bifosfonații încetinesc procesul de distrugere a țesutului osos, atunci când cancerul de prostată s-a răspândit la nivelul oaselor. Bărbații tratați cu terapie hormonală au un risc crescut de pierdere a masei osoase și pot fi tratați cu bifosfonați pentru a reduce riscul de fracturi osoase.

De ce să alegi Centrul Oncologie Medpark:
  • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
  • Singura instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
  • Prima instituție medicală care lucrează în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
  • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
Pentru programări și detalii apelează (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/24).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă