Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Premieră în Moldova! Histerectomia totală și disecția ganglionilor limfatici santinelă pe cale laparoscopică

Oncologie
26 iul, 2021

Pentru prima dată în Moldova, la Spitalul Internațional Medpark, s-a efectuat histerectomia totală (înlăturarea uterului) și limfodisecția ganglionilor limfatici santinelă pe cale minim invazivă. Tradițional, histerectomia abdominală este efectuată printr-o operație “deschisă”, care necesită o incizie mare de minim 15 cm la nivelul abdomenului, iar în cazul histerectomiei laparoscopice au fost efectuate doar câteva incizii mici de 0.5–1.5 cm.

Acuzând hemoragii uterine în perioada menopauzală, dna Violeta Țurcan, pacienta în vârstă de 57 ani, după efectuarea unui chiuretaj endometrial, a fost diagnosticată cu cancer endometrial. Odată ce este stabilită prezenţa celulelor canceroase în endometru, urmează efectuarea unui complex de investigaţii imagistice (Imagistică prin Rezonanţă Magnetică, Tomografie computerizată, în cazuri aparte – Tomografia cu Emisie de Pozitroni – PET-CT, alte analize). Astfel, este stabilit diagnosticul clinic fără de care nu poate fi iniţiat nici tratamentul specific oncologic în volumul adecvat, nici apreciată în timp supravieţuirea fără maladie şi supravieţuirea la 5 ani.

Limfodisecția ganglionilor limfatici santinela pe cale laparoscopică permite diminuarea considerabilă a traumei chirurgicale

Conform rezonanței magnetice, la pacientă se atestau ganglioni limfatici iliaci măriţi, de circa 11 mm, în așa caz a fost indicat efectuarea intervenţiei chirurgicale în volum de Histerectomie totală şi disecţie a ganglionilor limfatici santinelă pe cale laparoscopică. Efectuând disecţia ganglionilor limfatici santinelă, obţinem date histologice concludente ce permit stabilirea stadiului maladiei oncologice, care dictează tactica ulterioară de tratament.

Examenul extemporaneu – factor de decizie în etapa chirurgicală

Graţie histologiei extemporanee disponibile doar la Centrul Oncologie Medpark, pacienta nu a avut nevoie de disecţia completă a ganglionilor limfatici.

Histerectomia minim-invazivă oferă avantaje numeroase comparativ cu metoda chirurgicală tradițională

Tratamentul de elecţie a cancerului endometrial şi de col uterin în stadiile incipiente este histerectomia totală, anexectomia şi în cazuri indicate – disecţia ganglionilor limfatici santinela. Efectuând acestă operaţie pe cale laparoscopică, se minimizează trauma chirurgicală produsă pacientei, se micșorează sindromul dolor, prevenind multiple complicaţii postoperatorii dacă, bunăoară, această operaţie s-ar fi făcut prin metoda clasică – laparotomică.

Iar în cazul pacientei Violeta Țurcan, care avea un indice al masei corporale mai mare de 30, operaţia laparoscoopică a fost şi mai indicată, în ciuda unui coeficient al dificultăţii chirurgicale mai mare. Inciziile chirurgicale mici şi, respectiv cicatrici mici cu un aspect chirurgical estetic foarte bun. Lipsa riscului de hernie abdominală postoperatorie. Spitalizare de scurtă durată şi recuperare mai grabnică postoperatorie.

Medicul ginecolog trebuie să aibă o pregătire specială și o experiență temeinică în aplicarea tehnicilor moderne minim invazive.

Guțu Lilian, chirurg ginecolog-oncolog: “În opinia mea, orice tratament trebuie administrat “quam quod necessarium”, din latină – atât cât trebuie. Deci, este nevoie să fim curativi, să aplicăm toate metodele de tratament, inclusiv chirurgicale, dar nu în mod excesiv, fără a administra tratamente în plus şi, respectiv, fără a cauza riscuri şi reacţii adverse ce alterează calitatea vieţii pacientei. Iar metoda chirurgicală laparoscopică este una modernă, performantă, care trebuie accesată în prim plan, când condiţiile sunt favorabile.”

Violeta Țurcan, pacientă: “Grijă, profesionalism și excelență sunt doar câteva dintre cuvintele care descriu modul în care am fost abordată în cadrul Spitalului Internațional Medpark. Îi datorez foarte mult domnului doctor Lilian Guțu, consider că chiar are menirea de a fi Doctor. La fel vreau să-i mulțumesc d-nei doctor Natalia Raiu pentru implicare și grijă. Datorită atitudinii întregii echipe care mi-a fost alături, am depășit oricare emoție negativă ce poate apărea înainte de operație, mulțumesc tuturor! Am fost plăcut uimită de o recuperare atât de ușoară, grație intervenției pe cale minim invazive.

Îndemn toate doamnele, nu vă conduceți după sloganul “lasă că o să treacă”, cum am făcut și eu, dar atunci când apare un deranj, adresaţi- vă imediat la medic, asta vă poate salva viața!”

De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:
  • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
  • Singura instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
  • Prima instituție medicală care lucrează în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
  • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.