Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

La 57 de ani, prima consultație la mamolog i-a adus Galinei un diagnostic neașteptat

Noutăți
18 iun, 2022

Viață

După ani lungi de muncă, dintre care 20 – în domeniul comerțului, vârsta și experiența i-au adus Galinei Cenușă o stare de împlinire sufletească și convingerea că viața e pur și simplu perfectă. Activitățile zilnice precum grădinăritul, gătitul pentru familie și timpul petrecut alături de nepoțel o încântau. Locuia într-o casă la sol, în suburbia Chișinăului, iar cititul la terasă îi aducea plăcere și liniște sufletească în fiecare zi. Era însetată de lectură încă din tinerețe, când citea tot ce găsea la bibliotecă: beletristică, povestioare, articole și multe altele. Un alt hobby pe care îl practica zilnic era sportul, fiind convinsă că jumătate de oră de mișcare în fiecare zi poate face minuni: în sezonul cald – la terasă, iar când dădeau frigurile – într-o cameră din casă. Uneori ieșea la plimbare cu bicicleta pe străzile din mahala. Se bucura de familia sa minunată, iar soțul o sprijinea în tot ce-și propunea să realizeze. Până într-o zi friguroasă de noiembrie.

Cancer

În toamna anului 2020, Galina a simțit că una dintre glandele mamare este mai tare și mai fierbinte. Îngrijorată, a urmărit situația timp de o lună. Când la simptome s-a adăugat și eliminarea unui lichid suspect, a mers la medic pentru o consultație. După două ultrasonografii mamare și analiza unei probe de țesut, la recomandarea chirurgului oncolog Dragomir Tîmbur de la Spitalul Internațional Medpark, a repetat procedura. Își amintește cu o claritate extraordinară ziua în care a aflat că suferă de cancer mamar.

„Sărbătoream ziua mea de naștere în familie, dar gândul îmi era la rezultatele analizelor medicale, care trebuia să fie gata în orice moment. Așa a și fost. M-a sunat medicul și mi-a spus că trebuie să vin urgent la spital. Apoi au urmat toate testele și probele. Când am aflat diagnosticul, gândul mi-a zburat la familie, nu știam cum să le spun. Soțul meu a fost cel care m-a încurajat și tot el m-a ajutat să le dau vestea fiului și nurorii mele. Cu susținerea lor și împreună cu medicii am început analizele și pregătirea pentru tratament.”

În ianuarie 2021 Galina era programată pentru o intervenție chirurgicală, însă, din cauza problemelor cardiace și a tensiunii arteriale sporite, operația a fost amânată. Dar chiar și în acea situație incertă a văzut o rază de lumină – atunci a cunoscut-o pe Natalia Tîmbur, medic onco-cardiolog, care a asigurat-o că vor lupta împreună cu cancerul, protejându-i, în același timp, inima. După o monitorizare de două săptămâni, cu inima împăcată și pulsul sub control, operația a decurs cât se poate de bine.

Natalia Tîmbur, medic onco-cardiolog: „Doamna Galina Cenușă este o luptătoare, pentru că de la primul contact am simțit dorința ei de a trăi. Am devenit o echipă, am luat deciziile împreună, ea a urmat cu strictețe tratamentul și recomandările pe care le-am prescris. Înainte de intervenție o vedeam mai emotivă, mai îngrijorată, iar când rezultatele post-operație au arătat că nu sunt necesare sesiuni de chimioterapie, era foarte fericită. Am văzut cum pacienta se transforma sub ochii mei: și-a schimbat mult viziunea asupra vieții, și-a regândit prioritățile și a înțeles ce lucruri trebuie puse în prim-plan.”

Cancer Viață!

A trecut mai bine de un an de la intervenția care a ajutat-o să vadă viața cu alți ochi, iar în prezent Galina Cenușă savurează fiecare moment alături de familia sa. În fiecare zi mulțumește universului pentru fericirea de a vedea răsăritul soarelui, de a admira natura și de a se bucura de viață. A revenit cu și mai mult nesaț la pasiunile sale dintotdeauna.

„Sportul este activitatea care nu lipsește din programul meu zilnic și datorită căreia mă mențin în formă fizică și emoțională foarte bună. Continui să citesc, acum am un interes deosebit pentru domeniul medical și articolele științifice. Petrec timpul cu nepoțelul meu, care este foarte activ și curios, ceea ce mă „obligă” să fiu și eu activă, să inventez jocuri și să fiu mereu în mișcare.”

Galina mărturisește că a trecut printr-o încercare inimaginabil de grea. Nu și-ar fi imaginat niciodată că i s-ar putea întâmpla chiar ei să fie diagnosticată cu cancer, dar nici nu știa că ar fi capabilă de o asemenea putere pentru a-i face față. Acum, după tratamentul reușit, se simte mai puternică, mai înțeleaptă și speră ca experiența ei să fie de folos și altora.

„Am un sfat pentru femei, indiferent de vârsta lor: să-și verifice sănătatea în fiecare an. Eu am mers pentru prima dată la consultația unui mamolog abia la 57 de ani, iar acum regret acest lucru. Am avut mare noroc să nu fie prea târziu și să fiu tratată de cancer la timp, aici, la noi în țară. Aveți încredere în medici, aveți încredere în știință, dar, în primul rând, faceți ceea ce depinde de voi: nu lăsați controlul de azi pe mâine!”

Centrul de Oncologie Medpark – Țintim Cancerul Împreună

www.medpark.md | (+373) 22 40 00 40