Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://6d65647061726b.ultracdn.net
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Vicedirectorul medical Medpark a obținut cea mai înaltă certificare internațională în Managementul Calității (CPHQ)

Noutăți
19 oct, 2022

Pe lângă plus valoarea pe care o aduce unui specialist, certificarea societăților internaționale este și evaluarea cunoștințelor și abilităților proprii. Pornind de la această convingere, Elena Mornealo, vicedirector medical al Spitalului Internațional Medpark, s-a ambiționat și a devenit deținătoarea celei mai valoroase certificări în Managementul Calității.

În prezent, actul confirmativ îl dețin doar 13 000 de oameni de pe întregul glob pământesc, Elena Mornealo fiind unul dintre ei. Totodată este și singura persoană din Republica Moldova și România care deține acest titlul. Obținerea acestei diplome validează cunoștințele în practicile și competențele privind managementul calității și demonstrează angajamentul de a promova și îmbunătăți calitatea în îngrijiri de sănătate.

Înalta certificare CPHQ în Managementul Calității oferă un sentiment de unicitate. De ce ați simțit nevoia de a obține actul confirmativ?

Elena Mornealo, vicedirector medical Medpark: „Managementul Calității este un domeniu pe cât de important, pe atât de puțin explorat. Teoretic, fiecare instituție medicală are specialiști în domeniul Calității, cu toate astea, în țară sunt foarte limitate posibilitățile de formare profesională în acest domeniu. Ei bine, în cazul meu lucrurile stau altfel. Eu chiar simțeam nevoia de a obține cunoștințe și mereu am căutat resurse și surse credibile pentru a le obține, mai ales că am acceptat provocarea de a veni în Calitate fiind medic endocrinolog și având pregătire profesională într-un cu totul alt domeniu. M-am ambiționat să obțin certificarea Certified Professional in Healthcare Quality (CPHQ) deși initial știam că doar 40% din aplicanți reușesc să ridice actul confirmativ. A urmat mai mult de un an de muncă asiduă, de studi, perfecționari și testări.”

Prin ce este importantă această acreditare internațională?

Elena Mornealo, vicedirector medical Medpark: „Calitatea presupune minimalizarea riscurilor și standardizarea proceselor. Despre asta am aflat studiind standardele JCI și „furând” din practicile celor mai buni. Certificarea CPHQ mi-a permis să confirm cunoștințele care deja le aveam și să acumulez noi practici. Ce am învățat nou? Ei bine, am obținut informații în ceea ce privește:

  • Organizarea și leadership în sănătate
  • Analiza datelor
  • Indicatori de performanță și îmbunătățirea proceselor
  • Siguranța pacienților.

Importanța acestor informații este foarte mare. De asta depinde buna desfășurare a mai multor procese în cadrul unei instituții.”

Intuim că volumul informațiilor furnizate de Societatea Internațională a fost copleșitor, cu toate aceste ați reușit să faceți față și să vă regăsiți printre cei doar 40 la sută care obțin certificarea CPHQ. Totuși, au fost și informații care vi s-au dat ușor?

Elena Mornealo, vicedirector medical Medpark: ” Cel mai simplu mi-a fost să studiez despre practicile folosite pentru siguranța pacienților. A fost simplu nu pentru că e puțină informație, dimpotrivă. Am fost călită de „examenul” benevol pe care l-am acceptat fiind la Medpark, mai exact acreditarea JCI care face din siguranța pacientului o prioritate.”

Termenul de valabilitate al acestei certificări este de trei ani. Urmează o recertificarea a diplomei?

Elena Mornealo, vicedirector medical Medpark: „Exact așa! Obținerea acestui certificat, nu pune pe stop acumularea cunoștințelor și dezvoltarea competențelor. Medicina este un domeniu în continuă dezvoltare, necesită reînoirea permanentă a cunoștințelor. Fiecare trei ani, diploma CPHQ trebuie recertificată. Asta te menține în tonus. Studierea continuă ne face să fim mai buni, diferiți și unici în ceea ce facem.”

Ce în mod deosebit vi s-a memorizat din cadrul orele petrecute printre informații noi?

Elena Mornealo, vicedirector medical Medpark: „Am învățat să motivez. Poate cineva are însușiri „setate din fabrică”, eu însă a trebuit să învăț tehnici de motivare. Pare uimitor, dar cunoștințele acumulate în cadrul cursului de certificare m-au făcut să înțeleg cum aș putea inspira oamenii din jurul meu, echipa cu care muncesc. Cum poți oferi suportul necesar atunci când colegii simt nevoie unei consolidări.”

Aveți un sentiment de mândrie în raport cu performanța obținută?

Elena Mornealo, vicedirector medical Medpark: „Nu îmi stă în fire să vorbesc despre laude în raport cu mine însumi, însă pot spune cu fermitate că sunt bucuroasă și mândră pentru că am obținut o realizare profesională valoroasă. Lipsa unui act confirmativ al cunoștințelor, cât și a performanței în sine îmi crea disconfort. Studiam mult, preluam practici, dar resursele oferite de societățile internaționale au fost ceea de ce aveam nevoie. Acum mă simt mult mai împlinită.”

Cât de importantă a fost susținerea Spitalului Internațional Medpark pe durata studiilor?

Elena Mornealo, vicedirector medical Medpark: „Este important ca ambițiile personale să fie susținute de echipa în care muncești, așa a fost în cazul meu. Atunci când mediul în care te afli este unul prielnic pentru creștere, pentru a te dezvolta, cum este mediul în spitalul Medpark, involuntar îți dorești mai multe. Ești însetat de cunoștințe, iar atunci când le obții, ții neapărat să le împarți.”