Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Proctologie

Proctologia este domeniul care se ocupă de examinarea, diagnosticarea și tratarea bolilor acute și cronice ale canalului anal, perineului și intestinului gros.

Mulți dintre pacienți ezită să apeleze la un medic proctolog, din timiditate sau lipsă de informare. Dar examinarea la timp este vitală, mai ales dacă faci parte din categoriile de risc sau observi unele simptome îngrijorătoare.

La Medpark ai parte de soluțiile care ți se potrivesc, deoarece noi oferim în același loc și în cele mai bune condiții: consultaţii de specialitate, investigaţii imagistice şi de laborator, proceduri minim invazive, intervenţii chirurgicale și tratament spitalicesc.

Consultaţiile şi intervenţiile proctologice acoperă o gamă largă de patologii: hemoroizi interni şi externi, fisuri anale, fistule perirectale, paraproctite acute, polipi rectali etc.

Ai nevoie de consultaţia proctologului, în cazul în care există cel puțin unul dintre următoarele simptome:
 • Eliminări de sânge, mucozitaţi şi/sau puroi din canalul anal;
 • Apariția durerii în regiunea anala in timpul defecarii și în afara acesteia;
 • Senzaţii de greutate si disconfort în perineu;
 • Prolabarea și/sau apariția unor formaţiuni în zona perianală;
 • Balonare și dureri abdominale;
 • Constipație, diaree, meteorism, dificultăți la defecare;
 • Scăderea inexplicabilă a masei corporale, lipsa sau pierderea poftei de mâncare;
 • Vârsta de peste 50 de ani, mai ales în cazul în care rudele tale au o boală malignă, nu numai a intestinului.
 • În special trebuie să alerteze eliminarea permanentă de sânge, impulsul permanent de defecație, constipația alternând cu diareea, pierderea în greutate, starea generală de slăbiciune.
Afecțiuni proctologice și tratamentele propuse

Cele mai raspândite afecţiuni ale canalului anal sunt hemoroizii şi fisura anală.

Hemoroizii

Deși este o afecțiune destul de comună, aceasta nu trebuie neglijată. Boala îi afectează în special pe cei care îndeplinesc munci fizice grele, persoanele care suferă de constipatii cronice, femeile gravide, persoanele cu un mod sedentar de viaţă.

Boala hemoroidală include toate manifestările clinice ale modificărilor patologice ale hemoroizilor (hemoragia, prolabarea nodulilor hemoroidali, tromboza nodulilor interni, externi etc.), însă depistarea nodulilor hemoroidali în lipsa plângerilor nu poate fi considerată boală. Hemoroizii se manifestă prin sângerare în timpul actului de defecare, de intensitate diferită și prin prolabarea hemoroizilor interni.

În funcție de caracteristicile individuale ale pacientului și de gradul afecțiunii (I, II, III sau IV), medicul proctolog alege cea mai potrivită metodă de tratament:

 • Tratamentului conservator: prescrierea unui regim alimentar, limitarea activității fizice și prescrierea de medicamente, care au o acțiune de reducere a edemului, normalizarea microcirculaţiei în plexul hemoroidal, ameliorarea durerii.
 • Tratamentul minim invaziv: ligaturarea hemoroizilor interni cu inele de latex. Procedura se efectuează ambulator, nu necesită anestezie, iar costurile sunt minime.
 • Tratamentul chirurgical: este aplicat în tromboza de hemoroizi externi și se realizează cu anestezie locală. În acest caz se efectueaza atât îndepărtarea izolată a maselor trombotice, cât și excizia întregului nodul trombozat. La Medpark se realizează atât operația clasică de hemoroidectomie, cât și alte metode de intervenții: operația prin procedeul Longo, operația Milligan-Morgan, operația Ferguson.
 • Tratamentul hemoroizilor cu laser, care presupune vaporizarea hemoroizilor sau hemoroidoplastia cu laser (LHP), adică evaporarea țesutului sub acțiunea unui fascicul laser, fără impact fizic. Lipsa contactului fizic, a inciziei și suturii reprezintă cel mai important avantaj ale acestei metode. Un efect suplimentar este liftingul și plastia mucoasei canalului anal, ca urmare a hemoroidoplastiei cu laser.

Beneficiile metodei de tratament cu laser sunt valabile și pentru tratamentul altor boli proctologice (fistule pararectale, chisturile coccigiene, etc.).

Fisura anală

Este o afecțiune frecventă, întâlnită mai des la femei și reprezintă o deteriorare a mucoasei anale. La 3-4 săptămâni după formarea fisurii anale acute, în absența tratamentului potrivit, ea devine cronică.

Fisura anală cronică diferă vizual de cea acută: îngroșarea marginilor fisurii, apare ţesut cicatricial dur, iar la porţiunea distală se formează un „polip gardian”. Dureri la pacienții cu fisuri anale cronice apar, de obicei, după defecare, sunt mai puțin intense decât la fisurile acute sau chiar absente. Eliminările sangvine și spasmul sfincterului persistă.

În tratamentul fisurilor anale cronice sunt utilizate atât tehnici minim invazive, cât și chirurgicale. Tratamentul medicamentos este ineficient, dar respectarea dietei este obligatorie. Se indică clisme, băiţe calde și supozitorii cu Belladonna.

Este esențial să vizitați un proctolog la timp, deoarece tratamentul minim invaziv, non-chirurgical al fisurilor este foarte eficient. La apariţia simptomelor descrise mai sus, pentru concretizarea diagnosticului este necesară excluderea fisurilor anale secundare, în caz de tuberculoză, sifilis, cancer rectal etc.

Pentru acestea și orice alte afecțiuni proctologice depistate în urma investigațiilor, medicul proctolog va recomanda în mod individual metoda de tratament.

De ce să alegi proctologia Medpark:
 • echipă medicală experimentată;
 • realizarea investigațiilor complexe;
 • stabilirea diagnosticului cu o mare exactitate;
 • aplicarea tratamentelor conservatoare de ultimă oră;
 • efectuarea procedurilor minim invazive, fără spitalizare;
 • intervenții chirurgicale sigure, prin metode moderne și cu timp minim de recuperare;
 • spitalul Internațional Medpark este acreditat de către Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

 

Lăsați numărul dvs. de telefon pentru a primi sfaturi cu privire la întrebările de interes
Numele
Număr de telefon
Comentariu
Trimite
Multumesc pentru mesajul Dvs
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă