Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Diagnosticul și tratamentul cancerului cerebral la Medpark

 

Cancerul cerebral se dezvoltă la nivelul celulelor din creier. Parte a sistemului nervos central, creierul este centrul de control pentru funcţiile vitale ale organismului, inclusiv vorbirea, mişcarea, gândirea, simțurile, memoria, vederea, auzul etc.

Există mai multe tipuri de tumori cerebrale. Acestea pot fi necanceroase (benigne) sau canceroase (maligne). De asemenea, tumorile cerebrale pot avea originea în creier (tumori cerebrale primare), sau în alte părți ale corpului, răspândindu-se ulterior la creier (tumori cerebrale secundare sau metastatice).

Viteza de creştere a unei tumori pe creier poate varia foarte mult. Rata de creștere, precum și amplasarea unei tumori faţă de alte structuri cerebrale determină modul în care aceasta va afecta funcționarea sistemului nervos.

SEMNE ȘI SIMPTOME

Semnele și simptomele unei tumori cerebrale variază foarte mult și depind de mărimea tumorii, locație și de rata de creștere.

Semnele și simptomele generale provocate de tumorile cerebrale pot include:

  • Apariţia sau modificarea senzaţiei de dureri de cap;
  • Dureri de cap, care devin treptat mai frecvente și mai severe;
  • Greață sau vărsături inexplicabile;
  • Probleme de vedere, cum ar fi vedere încețoșată, vedere dublă sau pierdere a vederii periferice;
  • Dificultatea de a menține echilibrul;
  • Dificultăți de vorbire;
  • Schimbări de personalitate şi comportament;
  • Convulsii, în special când nu există un istoric de convulsii;
  • Probleme de auz.

Faceţi o programare la medicul dumneavoastră dacă aveți semne și simptome persistente, care vă deranjează.

FACTORII DE RISC

La cele mai multe persoane cu tumori cerebrale primare, cauza tumorii nu este clară. Dar, medicii au identificat o serie de factori care pot crește riscul unei tumori pe creier.

Factorii de risc includ:

Vârsta. Riscul de apariţie a unei tumori cerebrale crește odată cu vârsta. Sunt cele mai frecvente la persoanele în varsta. Cu toate acestea, o tumoare pe creier poate apărea la orice vârsta. Anumite tipuri de tumori cerebrale apar aproape exclusiv la copii.

Expunerea la radiații. Persoanele expuse la un anumit tip de radiaţii, numite radiații ionizante, au un risc crescut de tumori cerebrale. Exemple de radiații ionizante sunt radioterapia, utilizată pentru tratarea cancerului şi expunerea la radiaţii cauzate de bombele atomice. Alte forme de radiații, cum ar fi câmpurile electromagnetice provenite de la liniile electrice de tensiune înaltă și radiațiile de la telefoane celulare și cuptoare cu microunde nu şi-au dovedit legătura în apariţia tumorilor cerebrale.

Antecedente familiale de tumori cerebrale. O mică parte din tumorile cerebrale apar la persoanele cu antecedente familiale de tumori sau antecedente familiale de sindroamelor genetice care cresc riscul de tumori cerebrale.

METODE DE DIAGNOSTIC

În cazul în care se suspectează că aveți o tumoare pe creier, medicul poate recomanda o serie de teste și proceduri, inclusiv:

Examen fizic și istoric pentru a analiza simptomele generale ale sănătății, inclusiv semne de boală, ca noduli etc.

Examenul neurologic. Un examen neurologic poate include, printre altele, verificarea vederii, auzului, echilibrului, coordonării, rezistenței și reflexele. Devierile în una sau mai multe funcţii poate oferi indici cu privire la porţiunea a creierului care ar putea fi afectate de o tumoare pe creier.

Teste genetice din probe de sânge sau de ţesut pentru a analiza modificările cromozomilor asociaţi cu anumite tipuri de tumori cerebrale;

Teste imagistice. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este frecvent utilizată pentru diagnosticarea tumorilor cerebrale. În unele cazuri, o substanţă de contrast poate fi injectată printr-o venă la nivelul brațului în timpul studiului prin IRM.

Un număr de componente specializate de scanare RMN – inclusiv RMN funcțional, RMN perfuzie și spectroscopia prin rezonanță magnetică poate ajuta medicul medicul să evalueze tumorile și să determine planul de tratament.

Alte teste imagistice pot include tomografia computerizată (CT) și tomografia prin emisie de pozitroni (PET scan).

Teste pentru a găsi depista cancerul în alte părți ale corpului. În cazul în care se suspectează că tumoarea cerebrală poate fi rezultat al cancerului care s-a extins de la o altă zonă a corpului, medicul poate recomanda teste și proceduri pentru a determina proveniența cancerului. Un astfel de exemplu ar putea fi o scanare CT a toracelui pentru a căuta semne de cancer pulmonar.

Biopsie: colectarea și verificarea unor probe din țesuturile anormale. O biopsie poate fi realizată ca parte a unei operațiuni de îndepărtare a tumorii cerebrale sau poate fi realizată cu ajutorul unui ac.

O biopsie stereotactică se poate face pentru tumorile cerebrale în zonele greu accesibile sau zone foarte sensibile din interiorul creierului, care ar putea fi afectate de o operație mai extinsă. Neurochirurgul va face o gaură mică în craniu. Un ac subțire este apoi introdus prin gaură. Țesutul se îndepărtează apoi folosind acul, care este frecvent ghidat (neuronavigare) de CT sau IRM.

Materialul de biopsie este apoi examinat sub un microscop pentru a determina dacă acesta conţine celule canceroase sau benigne. Această informație este esențială pentru stabilirea unui diagnostic și prognostic și, cel mai important, pentru ghidarea tratamentului.

OPȚIUNILE DE TRATAMENT

După diagnosticarea cancerului cerebral se efectuează investigații pentru a determina dacă celulele canceroase s-au răspândit în alte părți ale corpului, acest process se numește stadializare și este foarte importantă pentru planificarea tratamentului.

Dacă în urma biopsiei s-a stabilit diagnosticul de cancer cerebral, atunci se va reuni o echipă multidisciplinară formată din medic oncolog, neurochirurg și medic radiolog, care vor elabora cel mai eficient plan de tratament în funcţie de tipul tumorii, stadiul și gradul, mărimea și sensibilitatea celulelor canceroase la hormoni. În plus, echipa multidisciplinară Medpark colaborează și cu specialiști oncologi din Turcia, care pot oferi o a doua opinie în privința celor mai complicate cazuri.

Opțiunile de tratament a cancerului cerebral sunt variate, dar alegerea celor mai eficiente depinde de tipul, mărimea și localizarea tumorii, precum și starea generală a sănătaţii pacientului.

Intervenţia chirurgicală

Intervenția chirurgicală este prima linie de tratament în majoritatea cazurilor.

În cazul în care tumoarea de pe creier se afla într-un loc accesibil pentru o operație, neurochirurgul va interveni pentru a elimina cât mai mult posibil din tumoare.

În unele cazuri, tumorile sunt mici și ușor de separat din jurul țesutului cerebral, ceea ce face posibilă îndepartarea chirurgicală completă. În alte cazuri, tumorile nu pot fi separate de țesutul înconjurător sau sunt situate în apropierea zonelor sensibile din creier, ceea ce face o intervenție chirurgicală riscantă. Astfel de riscuri depind de zona de localizare a tumorii.

De exemplu, o intervenție chirurgicală pe o tumoare lângă nervii optici ridică riscul de scădere a vederii.  Respectiv sunt regiuni a creierului ce controlează mișcările, vorbirea, memoria și altele. Afectarea acestor zone este nedorită. De aceea la Medpark sunt implementate metode intraoperatorii ce micșorează aceste riscuri și permite înlăturarea maximal posibilă a tumorilor cu ajutorul ultrasonografiei intraoperatorii (USG) și a microscopului neurochirurgical performant. Tratamentul neurochirurgical modern presupune utilizarea pe larg de asemenea a instrumentelor micro neurochirurgicale și altui utilaj din dotarea sălii de operație ce permite neurochirurgului îndepărtarea maximală din tumoră cât este în zona de siguranță. Chiar și înlăturarea unei părți a tumorii poate ajuta la reducerea semnelor și simptomelor.

Neuroanestezia de calitate este esenţială pentru ablaţia completă în siguranţă a unei tumori cerebrale,  deoarece se lucrează frecvent în zone sensibile ale creierului se pot produce dereglări ale ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale, care trebuie corectate prompt. Un obiectiv principal este scăderea presiunii intracraniene, care este în mod frecvent crescută în cazul tumorilor maligne. Folosind corticosteroizi (Dexametazonă), diuretice și controlul parametrilor de ventilaţie, presiunea intracraniană poate fi adusă în limite normale, ceea ce este necesar pentru bunul mers al operaţiei.

Tratament post-operator

După operaţie pacientul este trezit în sala de operaţie pentru a evalua rapid și optimal starea sa neurologică și apoi transferat în secţia de terapie intensivă unde este monitorizat de obicei până a doua zi. În majoritatea cazurilor (atunci când starea de sănătate permite) a doua zi pacienţii sunt transferaţi în secţia de neurochirurgie unde rămân câteva zile, în medie 5-6 zile. Un control imagistic va fi realizat a doua zi după operaţie, pentru a evalua rezecţia tumorii și eventuale complicaţii postoperatorii (ex hematom).

În unele cazuri este necesar de continuat tratamentul prin alte metode, precum radioterapie sau chimioterapie.Tratamentele complementare utilizate azi, oferă o rată foarte mare de vindecare.

Radioterapie

Radioterapia folosește raze ionizante, cum ar fi razele X sau protoni, pentru a distruge celulele tumorale. Razele pot proveni dintr-un utilaj emiţător din afara corpului (fascicul de radiații externe), sau, în cazuri foarte rare, radiaţia poate fi plasată în interiorul corpului, în apropiere de tumoarea pe creier (brahiterapie).

Fasciculul de radiații externe se poate concentra doar pe zona creierului unde tumoarea este localizată sau poate fi aplicat pe tot creierul. Iradierea întregului creier este cel mai des utilizată pentru a trata cancerul care s-a extins la creier de la o altă parte a corpului.

Efectele secundare ale terapiei prin iradiere depind de tipul și doza de radiații primite. Reacțiile adverse frecvente în timpul sau imediat după radiație includ oboseala, dureri de cap, greţuri și vomă.

Chimioterapia

În chimioterapie se folosesc medicamente pentru a distruge celulele tumorale. Medicamentele pot fi administrate pe cale orală, sub formă de pastile sau injectate într-o venă (intravenos). Cel mai frecvent medicament chimioterapeutic folosit pentru a trata tumorile cerebrale este temozolomida (Timodal), care este utilizat sub formă de pastile. Multe alte medicamente chimioterapeutice sunt disponibile și pot fi utilizate în funcție de tipul de cancer.

Efectele secundare ale chimioterapiei depind de tipul și doza de medicamente pe care le primeşte pacientul. Chimioterapia poate provoca greață, vărsături și căderea părului.

DE CE SĂ ALEGI SERVICIILE ONCOLOGICE MEDPARK:

  • Echipă multidisplinară care colaborează pentru identificarea celui mai bun plan de tratament pentru fiecare pacient (Tumor Board), alcătuită din: oncolog medical, morfopatolog, radiolog-imagist, specialist chirurg, radioterapeut, psihoterapeut și asistente medicale specializate;
  • Oferirea suportului complet pacienților, începând cu screening, diagnostic, până la tratamentul celor mai complexe cazuri și monitorizare post-tratament;
  • Echipamente performante de diagnostic și infrastructură chirurgicală modernă;
  • Metode de tratament conform ghidurilor și protocoalelor internaționale;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial, specializate în oncologie pentru o a doua opinie medicală și pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară.
  • Spitalul Internațional Medpark este acreditat de către Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă