Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

O întârziere de 5 minute îl putea costa viața

Cardiochirurgie
17 nov., 2023

De la incizia și până la inima propriu-zisă a trecut mai puțin de un minut. În așa ritm alert a decurs întreaga intervenție care a salvat viața lui Cristian, un tânăr de doar 20 de ani. Cazul pacientului este unul rarisim – anevrism de sinus Valsalva rupt în atriu drept

Medical vorbind tot sângele din aortă care în mod normal trebuia să circule prin organism pleca în partea dreaptă a inimii, respectiv părțilr drepte ale inimii erau supraîncărcate cu sânge. Drept urmare circuitul pulmonar a crescut, iar ventriculul drept se întindea și începea să se desfacă. Dacă e să ne imaginăm pentru o clipă cum se desface în două o țesătură sau cum se destramă un sac din textil, la fel putea fi și în cazul inimii lui Cristian.

Această zi putea fi ultima din viața lui Cristian

Într-o dimineață ordinară, din senin, tânărul a simțit palpilații mari. Fără a avea vreodată probleme de inimă, Cristian nu s-a panicat, a decis să facă un duș cu apă rece pentru a calma un pic spiritele.

Cristian, pacient: „Toată viața am făcut sport și nici pentru o clipă nu m-am gândit că aș putea avea inima defectă. Acea dimineață cred că putea fi ultima dacă norocul nu era de partea mea. Dușul făcut pentru a calma palpitațiile a ajutat, dar nu  pentru mult timp. Am simțit că inima iar începe a pulsa tare și am decis să chem salvarea. Fiind în ambulanță am auzit cum medicii de urgență îmi spuneau mie și mamei care a mers cu mine că se îndreaptă spre Medpark care era în acea zi instituția de gardă conform programului național unic de tratament intervențional al pacienților cu infarct miocardic acut. Am făcut o ecocardiogramă de la care a pornit totul. Pentru prima dată am aflat că inima mea este cu mari defecte.”

Situația se înrăutățea considerabil de la oră la oră. Rapiditatea cu care înainta problema cardiacă nu permite nici măcar aparatului de CT să identifice schimbările veridice din organismul pacientului. Dr. Slobozeanu, cea care a efectuat ecocardiografia, a realizat gravitatea problemei și a reunit echipa cardio, în frunte cu Dr. Aureliu Batrînac.

Dr. Ala Slobozeanu Russu, medic ecografist: „Când am realizat Ecocardiografia transtoracică, am observat că sinusul valsalva era dilatat și avea turbulență sporită la valva aortică. Întrebarea care a survenit a fost: «De ce este aorta atât de dilatată?» Riscul de ruptură a acestui anevrism era iminent, iar ruptura înseamnă moarte subită.

Eu am să mor?

Viața lui Cristian atârna de un fir de ață. Medicul anesteziolog-reanimatolog de gardă a decis intubarea lui, dar înainte de asta tânărul, aproape inconștient l-a întrebat: „- Eu am să mor?”.

Coloman Dmitri, medic anestezist-reanimatolog„Când m-a întrebat Cristian dacă va muri sau nu, evident i-am spus un „NU” ferm. Deși nu putem da nimănui garanții, avem încredere în abilitățile noastre și în echipa noastră, care a reușit să gestioneze situații dificile și să obțină rezultate remarcabile, chiar și atunci când perspectivele păreau sumbre.

O întârziere de 5 minute îl putea costa viața

Să ai norocul de partea ta înseamnă multe. Noaptea intervenției era ultima înainte de un lung concediu al doctorului Batrînac, dedicat perfecționărilor în domeniul cardiochirurgical. Venit de urgență la spital, cardiochirurgul a intrat în sala de operații. 1 minut a durat calea de la incizie și până la inima propriu zisă. În total, operația a durat 2 ore, iar dacă echipa întârzia cu 5 minute, inima lui Cristina se putea opri.

Viața în dar

Minunile fac parte din viața de zi cu zi, în special în cardiochirurgie acolo unde se muncește contracronometru. La 2 luni de la operație, Cristi zâmbește și își vede de viață, iar principalul om care a contribuit la asta este Aureliu Batrînac, cel fără de care totul se putea transforma într-o tragedie.

Aureliu Batrînac, cardiochirurg: „Am avut de rezolvat un caz deosebit, o patologie rar întâlnită, care a necesitat eforturi extraordinare din partea întregii echipe medicale pentru un diagnostic prompt, corect și o mobilizare rapidă. De obicei, astfel de patologii au o evoluție mai lentă, însă în situația lui Cristian s-a produs o complicație de importanță vitală, cu ruperea ventriculului drept, o zonă critică a inimii. Am reușit să efectuăm operația la timp, pentru că orice întârziere ar fi putut să ne împiedice în reușita intervenției.”

Cristian, pacient: „Abia acum realizez ce mi s-a întâmplat. Acea zi cred că va rămâne mult timp în memoria famiiei mele pentru că eu nu prea îmi amintesc multe. Sunt fericit, am primit o șansă pe care puțini o primesc și asta datorită unei mari echipe de profesioniști. Nu vreau să mă gândesc la ce se putea întâmplat dacă stelele nu se aliniau de partea mea, dacă nu era Medpark și dacă nu era Dr. Batrînac. Prețuiesc clipa și tot ce mi se oferă. Mulțumesc!”

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă